Beleef de magische herfst in Noordrijn-Westfalen

Je vakantieplezier kan bijna niet op, in Noordrijn-Westfalen, net over de grens. Zeker als de dagen weer wat korter worden kun je met volle teugen genieten van sprankelende steden, ontwapende natuur, ruisende bossen, glinsterende meren en kronkelende weggetjes door het platteland, gastvrije eettentjes en knusse hotels met open haard, een eeuwenoud, glooiend landschap met regelmatig weer een verrassend Wow-moment. Onderweg ‘Kaffee und Kuchen’ met weids uitzicht over het landschap in herfsttooi. Ontdek de weldadige mix van actief buiten bezig zijn en verkwikkende verwennerij in zo’n echt Duits kuuroord.

Zeker meenemen: lekkere wandelschoenen, fiets, camera

Je zult zien: sowieso te weinig vakantiedagen om alles te bewonderen. We selecteren maar even streng op het thema ‘afwisseling’. Eerste reisdoel: de plassen van de Ville-Seenplatte in de regio Rhein-Erft-Kreis, aan de verrassend groene zuidkant van Keulen. In de zomer leuk, met een herfstzonnetje laag aan de hemel, de bomen in gloedvolle herfstkleuren, niks minder dan betoverend. Eerst een wandeltocht aan de Bleibtreusee, als beloning een langzaam biertje in de lommerrijke Waldbiergarten in Erftstadt-Liblar.

 

 

Zeker doen: de Freudenberger Fachwerkweg, 12 km genieten. De route heet zo, omdat je een prachtig uitzicht hebt op de eeuwenoude, karakteristieke, zwart-witte vakwerkhuizen van het pittoreske stadje Freudenberg. Een ‘nieuwbouwwijk’ uit de 17e eeuw naar het origineel uit 1540 (noodgedwongen, na een verwoestende brand), die nog helemaal intact is! De inwoners van de binnenstad hebben het liefdevol over hun ‘Alten Flecken’.

Essen, dat was toch een industriestad? Loop de Kettwiger Panoramasteig door de wijken Kettwig en Werden, allebei met een mooi historisch centrum en je ontdekt de verrassend groene kant van de stad. De koningin der fietstochten, langs de kastelen en parken van het Münsterland met de veelbelovende naam 100-Schlösser-Route. Waterburchten, paleizen, herenhuizen, kloosters, zo kom je heel makkelijk aan de 100. In het lage herfstlicht lijken ze nog fotogenieker dan anders.

 

 

In Duitsland bekender dan bij ons: de Bergische Drie. Koosnaam voor de steden Wuppertal (met hoge zweeftrein!), Solingen (de hoogste spoorbrug van Duitsland) en Remscheid, met het interessante Röntgenmuseum. Onderweg op de 70 km lange, vrijwel vlakke Bergische Radring snap je helemaal waarom fietsen hier zo leuk is.

Onverwachte belevenissen in de stad

Wat weten we eigenlijk over Bonn? De stad waar ooit de West-Duitse regering zat. De regeringswijk met blik op de Rijn is verrassend mooi. Probeer de Radweg der Demokratie, die net zo goed ‘Fietstocht door exploderende herfstkleuren’ had kunnen heten!

Aken is de stad van de parken. Eerst even een speurtocht langs de raadselachtige Teufelsspuren op de Lousberg, dan chillen in een hangmat met uitzicht over de rivier de Soers. Zeker gehuld in bonte herfsttooi de moeite waard: het Müschpark, met eerbiedwaardige oude bomen, of het grensoverschrijdende landschapspark Pferdelandpark.

Mönchengladbach, alleen al voor de kunst en cultuur zou je er heen gaan. Soms verstopt op een stille binnenplaats, dan weer prominent in het straatbeeld op de 5 kilometer lange Kunstmeile. Vooral het levendige westen van Bielefeld, met zijn hippe hotspots is populair. Creatieve streetart, gekke cafeetjes, tattoos en levenslust alom. De Kiez-Tour maakt het zoeken wat makkelijker.

Voor wie niet kiezen kan: Dortmund. Moderne stad met aan de rand de middeleeuwse ruïne van een ridderburcht op de Hohensyburg. Het gelijknamige recreatiegebied is in de herfst heerlijk kleurrijk.

Wellness, Welbevinden, Warmte, Winterklaar? Welkom in NRW!

Hoe komt het toch, dat we bij het van oorsprong Engelse woord ‘Wellness’ meteen aan Duitsland denken? Het zijn de kuuroorden! Nergens zo heerlijk als hier. Lekker gezond ontspannen in de kuuroorden Nümbrecht en Reichshof-Eckenhagen in het Bergische Land bijvoorbeeld. Ogen dicht, adem in, adem uit! Een rustgevende wandeling over het ‘Klangpfad’, dan de sauna in.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Even naar het noorden, in het prachtige Sauerland, vind je kuuroord Bad Sassendorf. Het geheim hier: Sole, je mag ook heilzame mineralen en zouten zeggen. Subtiel in de lucht verspreid via de zilte nevel van een ‘Gradierwerk’, of gewoon ‘puur natuur’ in een zeezoutgrot. Alsof je aan zee flaneert. Meer kalmerende ervaringen? Een verwarmend bad, ingepakt in de modder, heel goed voor je vermoeide huid. Floating! Dat is relaxed dobberen alsof je in de Dode Zee drijft.

Ook net over de grens aan de Niederrhein in Xanten en Kevelaer zijn ze vertrouwd met de opbeurende werking van het onzichtbare zout, dat uit het bronwater verdampt bij een gradeerwerk. Het stimuleert de doorbloeding van je longen, wat weer goed is voor het transport van zuurstof door je bloed. In beide stadjes kun je ook heel fijn ‘Kneippen’, dat wil zeggen baden of pootjebaden volgens de heilzame principes uit de natuurgeneeskunde van de Beierse ‘kruidenpastoor’ Kneipp.

Inspiratie voor meer magische herfstmomenten: nrw-vakantie.nl/herfstfascinatie

 

 

 

 

 

Comments are closed.