Opening 2e motorlocomotievenloods Stoomtrein Katwijk Leiden

Op een wat winderige maar verder stralende donderdagmiddag 29 juli jl. heeft mevrouw Irene Davids van Fonds 1818 de tweede motorlocomotievenloods van Stoomtrein Katwijk Leiden geopend. In haar toespraak gaf zij aan dat dit museum een speciaal plekje bij Fonds 1818 inneemt vanwege wat zij in de afgelopen jaren met hun financiële steun voor elkaar hebben gekregen.

Heel bijzonder omdat nagenoeg alle werkzaamheden door de vrijwilligers van dit museum zelf worden uitgevoerd. Verder is de bouw van deze loods mogelijk gemaakt door een legaat van meester-instrumentmaker Pieter Leemans uit Leiden. Deze bijzonder begaafde technicus heeft zijn gehele vermogen geschonken aan instellingen uit de regio Leiden waarvoor hij waardering had.

Buitenmuseum

Het ontwerp van deze tweede motorlocomotievenloods komt van architect Rob Bosman van Noorderlicht Architecten. De Hollandsch-Duitse steenfabriek in Spijk in Gelderland heeft hierbij model gestaan. Ook alle andere gebouwen van het buitenmuseum zijn replica’s van gebouwen uit het stoomtijdperk. Alle gebouwen van het museum zijn toegankelijk voor publiek en hebben een museale functie. De gebouwen zijn ingericht met nostalgische voorwerpen en waant de bezoeker zich even terug in de tijd en de sfeer van vroeger. Informatiepanelen en een museumwijzer zorgen voor de benodigde uitleg. Maar ook de vrijwilligers vertellen u vol passie over de tijd van toen.

 

Lees ook dit artikel: Leiden heeft OV-museumlijn

 

Stoomtrein Katwijk Leiden is een levend museum. Elke rijdag vertrekt de stoomtrein zes keer van het antieke station dat weer een natuurgetrouwe kopie is van station Gorssel van de Stoomtram Zutphen-Emmerik. Na deze rit rijdt een antieke dieseltrein met open wagens naar het museumdepot. Na een rondleiding keert de trein weer terug in het buitenmuseum.

Toekomst

Dit museum, dat voor 100% wordt gerund door vrijwilligers, heeft voor de nabije toekomst nog veel meer te bieden. Het binnenmuseum wordt momenteel geheel verbouwd met daarin straks een nieuwe expositie volgens de nieuwste museumstandaarden. Jora Vision, creating leisure, uit Rijnsburg heeft hiervoor het ontwerp gemaakt. Momenteel wordt ook hard gewerkt aan de aanleg van het ontbrekende spoor rond het Valkenburgse Meer.

 

 

Binnenkort hoopt het museum de handtekening te kunnen zetten onder een contract met de gemeente voor het buitenmuseum deel 2. Hier komen attracties voor kinderen die te maken hebben met het smalspoor van vroeger en het terrein biedt ook mogelijkheden voor extra expositiemogelijkheden.

Heerlijk dagje uit voor jong en oud

Het museum is tussen Pasen en eind september elk weekend geopend tussen 10.45 en 17.30 uur. Tijdens de zomervakanties ook op de dinsdag en donderdag. In de herfstvakantie en tussen Kerst en Oudjaar is het museum ook geopend. Op de website van het museum staat alle actuele informatie vermeld. Met de slogan “Ontdek, kijk, ruik en geniet van de sfeer van vroeger. Bij Stoomtrein Katwijk Leiden beleef je het!” staat dit museum garant voor een geslaagd dagje uit voor het hele gezin samen met opa’s en oma’s.

 

 

 

 

 

Comments are closed.