Gazelle vraagt Google: ‘Versnel fietsrevolutie met e-bike optie in routeplanner’

Google Maps is een van de meest gebruikte routeplanners. In een mum van tijd vinden onder meer automobilisten, wandelaars en fietsers hun ideale route en geschatte reistijd. Maar wat als je een e-bike hebt? Op Wereld Fietsdag vraagt Gazelle in een open brief aan Google de planner uit te breiden met een e-bike optie.

Heilige koe

De elektrische fiets is zo’n beetje de ‘heilige koe’ van deze tijd. Forenzen, senioren, scholieren, zondagochtendfietsers – Nederlanders kiezen massaal voor de e-bike en rijden er trots mee rond. Nederland is allesbehalve een uitzondering. Ook in de landen om ons heen is de e-bike gigantisch populair. In heel Europa vinden jaarlijks een paar miljoen gloednieuwe elektrische fietsen een eigenaar.

 

 

Deze zogenaamde fietsrevolutie – vaker kiezen voor de fiets – is goed voor de volksgezondheid en het milieu. “Jullie kunnen deze nog verder versnellen. Door één ding te doen”, schrijft Gazelle vandaag in een open brief, gericht aan Google.

 

 

In de routeplanner van Google Maps kunnen mensen nu kiezen voor de fiets als vervoersoptie. In dat geval berekent de tool de reistijd op basis van een gemiddelde fietssnelheid van 16 kilometer per uur. Met een e-bike gaan mensen sneller en zijn ze dus ook eerder op de plaats van bestemming. Voor een speedbike geldt dat al helemaal: die ondersteunt tot 45 kilometer per uur.

Dat levert andere reistijden op, merkt Gazelle op. “Een verschil van pak ‘m beet twintig minuten reistijd tussen Weesp en Amsterdam. Het verschil tussen blijven wonen in de stad of toch verhuizen naar een groene omgeving erbuiten. Het verschil tussen dagelijkse lichaamsbeweging of een zittend bestaan.”

Slimste mensen

Gazelle hoopt dat Google, waar ‘zo ongeveer de slimste mensen op deze planeet’ werken, de e-bike als vervoersmiddel aan de populaire routeplanner toevoegt. Gazelle heeft Google gevraagd: “Laten we samen de fietsrevolutie versnellen.” Daartoe overhandigt Gazelle op Wereld Fietsdag dit idee aan aan Rutger Tuit van Google.

Reistijd berekenen
Voor wie niet kan wachten heeft Gazelle in samenwerking met Dept alvast zelf een routeplanner gelanceerd waarmee mensen hun reistijd met de e-bike kunnen berekenen. Dit hulpmiddel is online te gebruiken.

 

 

 

 

 

Comments are closed.