Roman Helinski (FietsActief) wint Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel 2020

Roman Helinski heeft met zijn artikel ‘Liefdesverdriet in Van Eyck-land’ in FietsActief (editie september 2020) de Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel gewonnen.

Fietsen in Oost-Vlaanderen

Tijdens een virtuele bijeenkomst op 8 april 2021 bekroonde directeur Dirk Mertens zijn artikel tot dé toeristische reportage van 2020 over Vlaanderen. Later dit jaar, zodra het weer mogelijk is, volgt er een fysieke ontmoeting om de prijs alsnog persoonlijk uit te reiken in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond te Amsterdam.

Prachtig verhaal

Roman Helinski heeft met fotograaf David Peskens een prachtig verhaal neergezet over een veelzijdige fietstocht vanuit Brugge naar Gent. “Twee onvergelijkbare steden, verbonden door de magistrale schilder Jan van Eyck die met een speciaal feestjaar wordt geëerd in Vlaanderen.” In het artikel worden het Van Eyck-jaar en de diverse exposities nader belicht. Ook komt in het stuk persoonlijk hartzeer aan bod. De auteur weet zijn reportage op die manier mooi te vervlechten tot een volwaardig en authentiek verhaal. Naast de poëtische beschrijving van de steden en de regio worden vele musea en andere topadressen op een natuurlijke manier meegenomen. Bovendien geeft de in het oog springende fotografie van David Peskens het verhaal extra kleur en cachet. Een uitgebreid katern met praktische informatie maakt de reportage helemaal compleet, zodat lezers makkelijk in de sporen van Roman en David kunnen fietsen.

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Ook genomineerd voor de Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel:
• Jurjen Drenth met zijn reportage ‘Fietsen langs de Leie’ in Zin magazine (augustus 2020)
• Flip van Doorn met zijn artikel ‘Als een coureur door Vlaanderen’ in het Algemeen Dagblad (4 april 2020)

Naast de Toeristische Persprijs werd ook de Culturele Persprijs en de Online Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel uitgereikt:

Culturele Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel

In 2020 ging het Van Eyck-jaar van start en dat zorgde voor ongekend veel media-aandacht voor Van Eyck. Drie reportages werden genomineerd voor de Culturele Persprijs. Zij kwamen tot stand via een persreis van Toerisme Vlaanderen/Visit Gent. Na langdurig overleg en vergelijking van de artikels besloten de juryleden dat alle drie genomineerden de Culturele Persprijs verdienden. Elke reportage was even vakkundig geschreven en bevatte een andere invalshoek waarbij diepgang in het verhaal werd gecreëerd.

De winnaars van de Culturele Persprijs 2020 zijn derhalve:
• Sandra Smallenburg met haar Van Eyck-special in het NRC Handelsblad (6 februari 2020). De 6 pagina’s tellende reportage spreekt tot de verbeelding, met extra aandacht voor het ingenieuze vakmanschap van de Vlaamse meester en de restauratie van het Lam Gods. Sandra prikkelt de lezer hierbij door interessante feiten over Van Eyck te delen en spoort aan om Van Eycks oeuvre met eigen ogen te bewonderen in Gent, tijdens het Van Eyck-jaar.

• Koen Kleijn voor de reportage ‘Van Eyck. Schitterend in kristal’ in de Groene Amsterdammer (13 februari 2020). In zijn stuk behandelt Koen op een doordachte manier waar Van Eycks optische revolutie vandaan kwam. Zo bespreekt hij diverse theorieën over de schilders opgedane kennis en ervaring tijdens zijn reizen, zijn oog voor detail en Van Eycks expertise om het licht van edelstenen en glas op het doek te laten schitteren. Zijn reportage werkt aanstekelijk; wie dit leest wordt direct fan van Van Eyck.
• Stefan Kuiper voor zijn beeldende kunstrecensie over Van Eyck in de Volkskrant (31 januari 2021). Stefan schreef een pakkende recensie over de Van Eyck-tentoonstelling in het MSK Gent en beschreef uitvoerig wat zo bijzonder is aan deze geroemde Vlaamse meester. Stefan gaat de diepte in en bespreekt ook Van Eycks unieke portretten en zijn bijdrage aan de verbetering van de olieverftechniek. Stefan weet veel over Van Eyck en dat lees je terug in zijn wetenschappelijke beschouwing.

Online Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel

In de categorie ‘online’ ontvingen Mirjam Denneman en Annemarie Konijn, eigenaren van het reisblog Ikwilmeerreizen.nl, de Online Persprijs voor hun reportages over respectievelijk Mechelen en Leuven.

Annemarie en Mirjam weten als geen ander hun persoonlijke tips met hun lezers te delen. Zij presenteren aan de hand van gestructureerde blogs de mooiste en meest interessante plekken in Mechelen en Leuven. Daarbij prikkelen zij de nieuwsgierigheid van de lezer met pakkende en originele foto’s en collages. Naast de historische feiten prijzen zij de groene en rustige plekken buiten de steden, van kastelen tot kleurrijke tuinen, een uniek klooster en niet te missen fietslocaties aan. Als kers op de taart produceerden de influencers twee prachtige verhalen op Instagram. Aan de hand van minireportages met afwisselend foto’s en video’s werden volgers visueel meegenomen in hun belevenissen. Alleen die verhalen op zich zijn al een online Persprijs waard vanwege de buitengewoon creatieve presentatie.

 

 

De jaarlijks uitgereikte Persprijzen zijn een blijk van waardering voor de meest inspirerende reportages van Nederlandse journalisten die in samenwerking met Toerisme Vlaanderen & Brussel, en uiteraard in alle journalistieke vrijheid, tot stand komen. Aan de Persprijzen en de nominaties is – naast een officiële oorkonde – ook een Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque verbonden. Vanwege de huidige coronasituatie worden deze later dit jaar fysiek overhandigd tijdens een Vlaamse lunch in Amsterdam.

 

 

 

 

 

Comments are closed.