Dit zijn de filmlocaties van seizoen 4 van de Netflix serie The Crown

De immense populaire tv-serie The Crown gaat zijn vierde seizoen in. Het verhaal is inmiddels aanbeland in de jaren ’80 van de vorige eeuw, de periode van het bewogen huwelijk tussen Prince Charles en Princess Diana. De makers van de serie hebben de afgelopen jaren mogen filmen op een aantal bijzondere plekken in Groot-Brittannië. We nemen je er graag mee naartoe.

The Royal Yacht Britannia, Schotland

The Royal Yacht Britannia was te zien in seizoen 2, waarin Prince Philip de wereld rondtrok op het schip. In het nieuwe seizoen keert het koninklijk jacht terug in The Crown. De binnenscenes die je ziet, zijn niet gefilmd aan boord van Britannia zelf, maar in de studio. Daar kregen de makers alle medewerking met de beheerders van het schip om alles er zo realistisch mogelijk eruit te laten zien. Het echte schip ligt, na 40 jaar trouwe dienst voor de koninklijke familie, tegenwoordig permanent voor anker in Leith, Schotland waar het is uitgegroeid tot een populaire attractie.

Hatfield House, Hertfordshire

Het huis van de Marquis en Marchioness van Salisbury en hun familie. Onderdeel van dit grote en grootse landhuis is Hertfordshire is het Old Palace, dat ooit nog in het bezit was van koning Henry VIII. Hij liet hier drie van zijn kinderen opgroeien, onder wie de latere koningin Elizabeth de Eerste. Het was ook op deze plek dat zij voor het eerst te horen kreeg dat ze troon mocht bestijgen. Een toepasselijke filmlocatie dus voor The Crown dus. In de serie speelt Hatfield House de rol van het paleis van Queen Mary.

Ely Cathedral, Cambridgeshire

De spectaculaire Kathedraal van Ely in het oosten van Engeland dateert al uit het jaar 672. Het huidige gebouw is een stuk jonger, dat werd ‘pas’ gebouwd in 1083. In The Crown zie je de kathedraal in de rol van Westminster Abbey op de trouwdag van Elizabeth en Philip. Het was niet de eerste filmrol van deze eerbiedwaardige kerk, je kon hem ook al zien in The Other Boleyn Girl, Elizabeth: The Golden Age en The King’s Speech.

 

 

Knebworth House, Hertfordshire

Een bezoek aan Knebworth House is een wandeling door 500 jaar geschiedenis, zowel de echte als die van het witte doek. De familie Lynton bewoont dit huis als sinds de tijd van Tudors en elk familielid heeft in die jaren persoonlijke sporen nagelaten in het opvallende gebouw. De sprookjesachtige buitenkant, met zijn waterspuwers, torentjes en koepels is een geliefd decor voor films en series. Je ziet Knebworth geregeld in The Crown en ook bijvoorbeeld in The King’s Speech en Batman The Movie.

Slains Castle and Cruden Bay, Schotland

Op een verlaten klif aan de Noordzee in Aberdeenshire, Schotland staat de ruïne van Slains Castle. Deze betoverende plek werd ooit bestuurd door de machtige Clan Hay en op zijn hoogtepunt was het kasteel een van de mooiste in de Scots Baronial stijl en werd het omringd door drie prachtige tuinen. Nu is de natuur hier weer de baas en is het een beetje een spookachtige spot. Niet verbazingwekkend dus dat Bram Stoker er inspiratie opdeed voor zijn roman Dracula. In The Crown zie je Slains Castle als Castle Mey, het vakantiehuis van de Queen Mother. Ook te zien in de serie: de nabijgelegen Cruden Bay.

Balmoral Castle, Scotland

Balmoral Castle (ook in Aberdeenshire) werd in 1852 gekocht door Prince Albert voor zijn vrouw Koningin Victoria. Sinds die tijd is het in bezit gebleven van de Britse koninklijke familie. Het is nog altijd een privé-woning maar de tuinen en de Castle Ballroom worden op bepaalde dagen van het jaar opengesteld voor publiek. Je ziet Balmoral geregeld in The Crown, maar er is niet daadwerkelijk gefilmd. Bij gebrek aan toestemming van de koningin trokken de makers naar het Ardverikie Estate, een landhuis bij Kinloch Laggan in het hart van de Schotse hooglanden. In de serie brengen Charles en Diana hun huwelijksreis door op Balmoral en zie je Arverikie dus in die rol. Overigens werd ook de geliefde Schotse tv-serie Monarch of the Glen hier opgenomen.

 

 

10 Downing Street, Londen

In serie vier van The Crown ontmoeten de kijkers de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië Margaret Thatcher, gespeeld door Gillian Anderson. Je ziet haar onder andere wuiven naar het publiek buiten haar ambtswoning op 10 Downing Street. Voor deze scene werd ‘Number 10’ nagebouwd in de studio, maar als je eens in Londen bent is het eenvoudig een kijkje te nemen bij een van de beroemdste voordeuren van het land. Binnenkomen is lastiger, maar daarvoor bestaat er een virtual tour door het gebouw. Komt het je allemaal bekend voor? Je ziet 10 Downing Street ook in onder andere Love Actually en For Your Eyes Only van James Bond.

St Paul’s Cathedral, Londen

Lady Diana Spencer trouwde in 1981 met Prince Charles in de schitterende kathedraal van St Paul in Londen. Een onvergetelijk moment in de recente geschiedenis van de koninklijke familie dat wordt nagespeeld in seizoen vier van The Crown, waarbij de rol van St Paul’s wordt gespeeld door Winchester Cathedral. De echte St Paul’s Cathedral werd in 1711 gebouwd door architect Sir Christopher Wren en is sindsdien een van de opvallendste blikvangers van Londen. De beroemde koepel en de weelderige aankleding binnen kun je thuis bekijken met een virtual tour.

The Savoy Hotel, Londen

Een icoon van luxe accommodatie in Londen. The Savoy is sinds jaar en dag een geliefde verblijfplaats onder koninklijke bezoekers en ook Prinses Diana kwam er graag. In The Crown zie je haar dan ook aankomen bij het chique 5-sterrenhotel. Het hotel heeft 267 kamers, de bekendste is The Royal Suite met een panoramisch uitzicht over rivier de Theems. Je kunt er ook terecht zonder een overnachting te boeken, bijvoorbeeld voor een afternoon tea in het atrium of een drankje in de American Bar, de oudste cocktailbar van Groot-Brittannië.

 

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

 

The Royal Opera House, Londen

Het huis van zowel het Royal Ballet en de Royal Opera. Je ziet het Royal Opera House in het nieuwe seizoen van The Crown bij de scenes rondom de koninklijke verjaardagen. Het huidige gebouw uit 1858 stond ooit bekend als het Theatre Royal. Een van de meest indrukwekkende delen van het gebouw is de Paul Hamlyn Hall, een reusachtige ruimte van ijzer en glas die ooit onderdeel was van de bloemenmarkt van Covent Garden. Het is nu de plek waar bezoekers een drankje drinken voor de voorstelling begint.

Old Brompton Road, Londen

Het gaat in dit seizoen van The Crown niet alleen over koninklijke bruiloften en overdadige verjaardagen, je ontdekt ook meer over het leven van Lady Diana Spencer voordat zij een prinses werd. Zo leefde zij met drie huisgenoten aan Old Bromton Road voordat ze haar relatie met Prins Charles begon. Het huis is privébezit en niet te bezoeken, maar je kunt het wel goed van buiten bekijken. Het ligt niet ver van Kensington Palace, de volgende woning van Princess Di.

Caernarfon Castle, Wales

Te zien in seizoen drie, maar zo mooi dat we dit kasteel toch graag nog een keer apart vermelden (en die schitterende foto kunnen plaatsen). Het was hier, op de werkelijke locatie, dat de makers de scene filmden waarin Prince Charles zijn officiële titel van Prince of Wales kreeg. Het grote kasteel maakt deel uit van The Iron Ring, een serie kastelen in vergelijkbare stijl die Edward I in de 13e eeuw liet bouwen voor de verdediging van het land. Andere kastelen van die ring die je nog steeds kunt zien en bezoeken in Wales zijn onder andere Beaumaris en Conwy Castle.

Lees hier meer over de prachtige autoroute The North Wales Way.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.