De kustroute is de 1e van een nieuwe reeks Vlaamse icoonfietsroutes

Aan de Kust is de nieuwe Kustroute officieel gelanceerd. De unieke fietsroute (93 km) is de eerste van acht Vlaamse ‘icoonfietsroutes’. De nieuwe thematische routes vervangen vanaf het voorjaar van 2021 de klassieke LF-routes. Met de icoonfietsroutes wil Vlaanderen zich op de kaart zetten als een internationale bestemming voor fietsvakanties.

Een nieuw fietsaanbod voor Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg rollen tussen oktober 2020 en juli 2021 maar liefst acht nieuwe langeafstandsfietsroutes uit, met de Vlaanderenroute als synthese.

De thematische routes worden voortaan ‘icoonfietsroutes’ genoemd en zullen integraal op het fietsknooppuntennetwerk liggen. Er gaat aandacht naar de bereikbaarheid van de start- en eindpunten met het openbaar vervoer en naar aansluitingen met routes in Wallonië, Nederland en Frankrijk. De bewegwijzering gebeurt in twee richtingen en wordt volledig vernieuwd.

 

 

De nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes vervangen de LF-routes, die bijna 30 jaar geleden gerealiseerd werden op initiatief van de fietsersgemeenschap en tot op vandaag werden onderhouden door vrijwilligers. De bewegwijzering van de oude LF-routes wordt geleidelijk ontmanteld vanaf de herfstvakantie 2020 en zal helemaal verdwenen zijn tegen het begin van de lente 2021. Gebruikers die in deze periode de oude routes wensen te fietsen, zullen aangewezen zijn op gps-routes die zolang nog aangeboden worden via de website van Grote Routepaden. Grote Routepaden blijft in de toekomst partner om de connectie met de fietsersgemeenschap te maken.

 

 

“Fietsen is ons Vlamingen met de paplepel ingegeven. Maar het hoeft niet altijd om ter snelst te zijn. Vanop de fiets kan je Vlaanderen ook op je eigen tempo ontdekken op een duurzame en gezonde manier”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Je beleeft Vlaanderen vanop de eerste rij: de natuur, het erfgoed, het goede leven. Vanop de fiets zit je er middenin. Het fietsknooppuntensysteem, het grotendeels vlakke landschap en de grote diversiteit én nabijheid van de toeristische belevingen maken Vlaanderen makkelijk befietsbaar. Ik ben dan ook trots dat we samen met de provincies de nieuwe routes versneld kunnen uitrollen, zeker nu meer en meer mensen de fiets (her)ontdekken”, aldus Demir. “Samen maken we van Vlaanderen een echt fietsland.”

Een integrale aanpak van het fietstoerisme op Vlaams niveau

Toerisme Vlaanderen en de provinciale toeristische organisaties investeren de komende 5 jaar samen bijna 1 miljoen euro in de ontwikkeling en de promotie van het fietstoerisme in Vlaanderen. Het nieuwe project ‘Toeristisch en recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ zet in op de realisatie van 8 nieuwe icoonfietsroutes, op gestructureerd overleg tussen alle Vlaamse fietspartners, op uitwisseling van kennis en data, op de ontwikkeling van een portaalwebsite rond fietsen in Vlaanderen, op de uitgave van uniforme fietsgidsen en op communicatie naar de sector en de vakantiefietser. Er wordt voor het project een coördinator aangeworven.

Gedeputeerde (in Vlaams-Brabant) Monique Swinnen, voorzitter Beleidscommissie Toerisme van de Vereniging Vlaamse Provincies (VVP): “Ik ben dan ook erg blij te kunnen melden dat dit project, samen met de uitrol van de routes, verankerd werd in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen. Via sectorwerking ondersteunen we lokale ondernemers maximaal. De opschaling van de services is goed nieuws voor de fietsende Vlaming en de buitenlandse fietstoerist. Ook de organisatoren van fietsreizen willen we blijven ondersteunen. Zo komen we tot een alles omvattend fietsproduct in Vlaanderen.”

De Kustroute als pionier

De Kustroute (93 km) is de eerste nieuwe icoonfietsroute die in Vlaanderen uitgerold wordt. Ze vervangt de bijna 20 jaar oude ‘Kustfietsroute’ van Westtoer en komt ook in de plaats van de LF1 Noordzeefietsroute. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde West-Vlaanderen en voorzitter Westtoer: “De nieuwe Kustroute biedt het beste van de Kust: ze laat je fietsen naast het strand met zicht op zee, door unieke duinen en duinbossen, of langs polders en uitgestrekte slikken en schorren. Liefhebbers van cultuur en kustgastronomie komen aan hun trekken in de badplaatsen. Je maakt er kennis met onder meer de belle-epoque-architectuur, het Beaufort-beeldenpark met hedendaagse kunst en het rijke maritieme erfgoed.”

Op een aantal mooie plekken langs het parcours voorziet Westtoer picknickmeubilair. Een nieuwe fietskaart, verkrijgbaar bij Westtoer en de diensten voor toerisme van de Kust, wijst fietsers de weg. De Kustroute wordt een interessant traject voor een meerdaagse fietsvakantie aan zee.

Toeristisch fietsen: een Europees verhaal

De Kustroute sluit naadloos aan op de Kustroute in Nederland en ‘La Vélomaritime’ in Frankrijk, waardoor de landsgrenzen letterlijk vervagen en de fietstocht kan verdergezet worden over de grenzen. De realisatie van de Kustroute werd mogelijk gemaakt dankzij het Interreg-project Eurocyclo, met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincie West-Vlaanderen. Door Vlaanderen lopen ook vier EuroVelo (EV) routes. Dat is een netwerk van Europese bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Zo maakt de Kustroute deel uit van de EV4 (Central Europe Route) en EV12 (North Sea Cycle Route). De Maasroute is het Vlaamse deel van EV19 (Maasfietsroute). De Heuvelroute zal hier en daar samen lopen met EV5 (Via Romea Francigena). Op die manier maakt ook de vakantiefietser die verschillende landen aandoet maximaal kennis met fietsland Vlaanderen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.