Ruimbagage meenemen bijna 20% duurder in drie jaar

Reizigers die deze zomer binnen Europa met het vliegtuig op vakantie gaan, moeten rekening houden met hogere tarieven voor het meenemen van een koffer. Sinds vorig jaar zijn de tarieven met gemiddeld 9% gestegen.

Over de afgelopen 3 jaar zijn de kosten voor ruimbagage zelfs met 19 procent toegenomen. Dit blijkt uit een inventarisatie van beslist.nl. Het online winkelcentrum vergeleek hiervoor de tarieven van ruimbagage van 10 luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland vaak worden geboekt voor Europese vluchten.

Meenemen kleine koffer kost gemiddeld 25 euro

De kosten voor het online inchecken van een kleine koffer van 15 kilo zijn tussen 2017 en 2020 met 16 procent gestegen, naar gemiddeld €25,73. Voor een iets zwaardere koffer (23 kilo) moet gemiddeld €31,89 worden afgerekend – een toename van 22%.

 

 

In absolute zin werd de grootste stijging gemeten bij het in Eindhoven gestationeerde Wizzair. De lowcostairline verhoogde het (flexibele) tarief van een koffer van €21 tot €68, naar €30 tot €109. Dat komt neer op een gemiddelde stijging van 25 euro. Geen enkele van de onderzochte vliegtuigmaatschappijen heeft alle ruimbagagetarieven de afgelopen drie jaar ongemoeid gelaten.

‘Goedkope’ handbagagekoffer Ryanair in prijs verdubbeld

Niet alleen ruimbagage is duurder geworden. In november 2018 introduceerde Ryanair een nieuw rolkofferbeleid. Kleine tassen kunnen gratis mee aan boord, tegen bijbetaling kan een koffertje van maximaal 10 kilo worden meegenomen. Ten tijde van de introductie was het tarief hiervan €6 tot €10. Anderhalf jaar later is dit echter al bijna verdubbeld, naar €10 tot €25.

Flexibele bagagetarieven

Steeds vaker maken vliegtuigmaatschappijen gebruik van flexibele tarieven voor het vervoeren van ruimbagage. Daarbij verschilt het tarief voor het vervoeren van een koffer per route, maar ook per reismoment.

 

 

Dit bemoeilijkt het vergelijken voor consumenten echter aanzienlijk, omdat het exacte tarief pas tijdens het boekingsproces duidelijk wordt. Bij het in Eindhoven gestationeerde Wizzair loopt dit bijvoorbeeld uiteen van €30 tot maximaal €109 voor een koffer van 23 kilo.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.