Dit zijn Goudse winterklassiekers die je niet wilt missen

In de donkere wintermaanden staat Gouda volop in de spotlights. Met het sprankelende lichtfeest Gouda bij Kaarslicht, duurzaam kerstshoppen in de middeleeuwse straatjes, dampende kaasfondues en schaatspret rondom het iconische stadhuis. De klassiekers voor een sfeervolle winter in Gouda verzameld!

Probeer een bier-wijn-kaas battle

Waarin heb je zin op koudere dagen? Juist: hartige kazen, smeuïge kaasfondue en donker bier. Precies wat Gouda in huis heeft! Goudse kaas is wereldwijd bekend, maar wat niet veel mensen weten is dat Gouda in de Middeleeuwen de belangrijkste bierstad van Nederland was. Die geschiedenis proef je in het Goudse kuitbier en in de speciaalbieren van biercafés als de Goudse Eend, de Tapperij en BarBier op de Markt. Voor een combi in de vorm van een Bier-Wijn-Kaas battle zet je koers naar Museumhavencafé ’t IJsselhuis, maar 100% kaasgekken kiezen natuurlijk voor een kaasfondue. Bij de Fonduefabriek, restaurant Belvedère en Koeien en Kaas smelten ze de beste kazen voor een verwarmend avondje tafelen.

 

 

Shop in de Goudse Straatjes voor brocante en ‘made in Gouda’ cadeaus

De Zeugstraat, de Naaierstraat en de Stoofsteeg. Kleine middeleeuwse straten rondom de Markt in Gouda die groot zijn in boetieks en lokale winkels met originele Sinterklaas- en kerstcadeaus. Voor een vintage of brocante-boomcadeau slaag je bij onder meer Antiek & Curiosa ‘Altijd’ en Déja Vu. En wil je iemand verrassen met een fairtrade presentje? Dan is het Groenendaalkwartier een schot in de roos, de eerste Fairtradestraat van Nederland met 11 winkels en horeca die fairtrade producten verkopen of ermee werken. Unieke producten made in Gouda – van kaarsen, kunst door Gouwenaars tot antiek Gouda Plateel – verkoopt The Gouda Shop. Tip! De shoppingroutes uit de xplre Gouda app verklappen de leukste adresjes en bij VVV Gouda op de Markt haal je een folder over de beste brocantewinkels.

Maak het oudste lichtfeest van Nederland mee: Gouda bij Kaarslicht

Voor de 64e keer zorgt Gouda bij Kaarslicht, het meest sfeervolle en oudste lichtfeest van Nederland, voor een unieke beleving. Vrijdag 13 december 2019 branden 1500 echte Gouda kaarsen achter de ramen van het monumentale Stadhuis, wordt de metershoge Noorse kerstboom ontstoken en klinken op de Markt kerstliederen uit duizenden kelen. Dit jaar met een bijzonder optreden van zangeres Elise Mannah, naast verrassende themaroutes door de stad, optredens en straattheater in het historische centrum. De levende kerststal en de leuke stadswandelingen van het Goudse Gidsen Gilde langs de hoogtepunten van Gouda zijn de kers op de taart.

 

 

Ontdek Goudse historie met een winterwandeling en op de schaats

In 2022 bestaat Gouda 750 jaar. Niet zo gek dus dat je overal de rijke historie ziet, voelt en proeft. De gidsen van het Goudse Gidsen Gilde vertellen je er alles over tijdens de winterwandelingen in december en januari, met een stop bij uitgelichte glazen van de Sint-Janskerk. Combineer het met een rondje ouderwets schaatsen en pootje-over op de ijsbaan rond het monumentale stadhuis uit 1459. De Koek & Zopie (met warme chocolademelk en winterse tapas) en een programma boordevol leuks maken het af. Het onderbinden van de schaatsen op het marktplein kan van 18 december tot en met 12 januari 2020.

Zie een sfeervol concert en de Goudse Glazen Uitgelicht in de Sint-Janskerk

De machtige Sint-Janskerk die het historische centrum van Gouda domineert, maakt in de wintermaanden extra veel indruk. Met het sprookjesachtige Goudse Glazen Uitgelicht wanneer de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen van binnenuit oplichten in de duisternis. Maar ook met sfeervolle concerten rond Kerstmis. Zoals de swingende Black Gospel Night op 18, 19 en 20 december met Dwight Dissels, Do en gospelkoor G-Roots. Een ander hoogtepunt is de Winterfair op 13 en 14 december wanneer de 123 meter lange kerk gevuld is met gezellige kraampjes en allerhande spullen en cadeaus.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.