Stedentrip Hull: verrassend, vermakelijk en veelzijdig vertier

Een stedentrip naar Engeland staat synoniem voor een paar dagen Londen. De stad Hull in het graafschap East Riding of Yorkshire zal bij menigeen niet direct in de top vijf van Britse stedentrips staan maar dat is onterecht: het is een leuke havenstad met een pittoreske Old Town, prachtige historische gebouwen, sfeervolle en nostalgische pubs, leerzame en veelal gratis musea, de trendy Fruit Market en het allermooiste aquarium ter wereld.

Tussen Rotterdam en Zeebrugge zijn er veerdiensten naar Hull, vanaf Schiphol bieden KLM en Jet2 vluchten naar de dichtsbijzijnde luchthaven Leeds Bradford. Hieronder enkele verrassende feitjes en wetenswaardigheden over Hull.

Hull: de enige stad in Engeland met crèmekleurige telefooncellen

Een icoon in Engeland; de gietijzeren rode telefooncel die in 1921 in het land geïntroduceerd werd met vanaf 1935 een aangepaste type – het iconisch K6 model. Het postkantoor (de GPO – The General Post Office) was verantwoordelijk voor het plaatsen van de telefooncellen en verfde ze rood omdat de postbussen ook al rood waren. Maar omdat Hull een eigen telefoniemaatschappij heeft (KCOM) gingen ze niet mee in deze trend en zijn de telefooncellen tot op de dag van vandaag crèmekleurig.

 

 

Het kleinste raam in Engeland

‘The Land of Green Ginger’ is een straatnaam in het centrum van Hull – overleving wil dat het verwijst naar de achternaam ‘Lindegreen’ van een Nederlandse familie – waar je in de gevel van het George hotel een kleine spleet vindt – feitelijk is het niet eens een raam maar het is een begrip en zeer populaire attractie in Hull. Het werd in de 17e eeuw gebruikt om te kijken of er postkoetsen aan kwamen rijden zodat het personeel direct de gasten kon opwachten. Het hotel is tevens een pub met een prachtig interieur.

The Deep: een van de mooiste aquaria ter wereld

Zeer geschikt voor kinderen. Gehuisvest in een markant gebouw aan de rivier de Humber biedt dit aquarium ruim 3500 verschillende soorten vissen. De laatste aanwinsten zijn enkele ezelspinguïns. Het aquarium heeft acht attracties: ‘Awakening Seas’ geeft een kijkje in de 4 biljoen jaar ontwikkeling van de oceanen op de aarde, de ‘Lagoon of Light’ toont kleurrijke tropische vissen, koraalriffen en mangrove bomen waar bezoekers krabben, zee-egels en zeesterren mogen aanraken en waar duikers iedere zaterdag om 14.00 uur de vissen met de hand voeren. Verschillende soorten haaien, roggen. Schildpadden en groene zaagvissen zwemmen rond in de ‘Endless Ocean’, een aquarium met 2,5 miljoen liter water en 87 ton zout en in de attractie ‘Slime’ zie je allerlei dieren waaronder de blauwe gifpijlkikker. ‘Bugs’ wemelt van krioelende kevers en andere ongewervelde beestjes en in de ‘Amazon Flooded Forest’ ziet men de flora en fauna van de Amazone rivier. ‘Cool Seas’ toont het rijke dierenleven in de oceanen rond het poolgebied en in ‘Kingdom of Ice’ wordt het leven van pinguïns onthuld.

 

 

Een brug als toeristische attractie

Ja, de Scale Lane Bridge verbindt de binnenstad met de oostzijde van de rivier Hull maar is meer dan een brug. Een prachtig state-of-the-art ontwerp – het heeft de vorm van een flipper in een flippermachine – waar voetgangers en fietsers gewoon op kunnen blijven staan wanneer hij opent en sluit. Bij stilstand hoort men vogelgezang maar zodra de brug opengaat, beginnen scheepsbellen ritmisch te rinkelen. Het ontwerp heeft meerdere prijzen gewonnen.

De Ale en Fish Trails

Het verkeersburo van Hull heeft een leuke folder uitgebracht met verschillende wandelingen: de City Walking Trails Guide, gratis op te halen bij het Welcome Pod in het stationsgebouw van Hull Paragon Interchange. Hull was ooit de derde havenstad van Engeland dus krioelde het van de pubs. Les je dorst met de Ale Trail, een wandeling langs 15 pubs in de binnenstad, waaronder de Ye Olde Black Boy van 1337 aan de Market Place, de oudste pub van Hull, en Ye Olde White Hart in Silver Street, de kroeg met een historische achtergrond want het was hier dat in 1642 het besluit werd genomen om Koning Karel 1 de toegang tot Hull te ontzeggen waarmee indirect de eerste Engelse Burgeroorlog begon.
Om het verleden van Hull als visserijstad te eren, ontwierp de kunstenaar Gordon Young in 1992 een wandeling van 3,8 km langs verschillende attracties in Hull, waarbij onderweg 41 vissculpturen te zien zijn.

Smullen maar – een ‘Pattie butty’

Zeg fish en chips en je weet direct dat het om Engeland gaat. Zeg je Pattie butty tegen een Hullensian – een inwoner van Hull – en hij/zij begint te watertanden. Hoewel er verschillende versies zijn, is het veelal gefrituurde aardappelpuree met salie in een sandwich met frieten. Verkrijgbaar in fish en chips winkels door de hele stad.

De meest Instagrammable straat in Hull: Princes Street

In het graafschap Yorkshire zijn er nog maar twee steden met straten uit de Middeleeuwen. Hull is daar een van. En in het centrum vind je Princes Street, een prachtige straat met kasseien en prachtige panden uit de Georgiaanse periode

De kermis van Hull

Denk bij het woord kermis nou niet aan een draaimolentje, een popcorn kraampje en een attractie met botsauto’s. Was de eerste editie in 1278 (!) bescheiden van opzet, nu is het uitgegroeid tot een van de grootste kermissen van Europa met een enorm aanbod aan thrills en rides. Ieder jaar komen er ook veel bezoekers uit het buitenland die verzot zijn op de oude en moderne attracties. Neem je kinderen mee en je zult er geen kind meer aan hebben. In 2020 vindt het plaats van 9 -17 oktober.

Het Wilberforce House museum

De naam Wilberforce zegt Nederlanders misschien niet zoveel maar deze Engelse parlementariër is in eigen land zeer bekend. Geboren in Hull in 1759 werd hij een voorvechter tegen slavenhandel en initiatiefnemer van de Slave Trade Act 1807 waarmee officieel de trans-Atlantische slavenhandel werd verboden. Een bezoek aan het museum geeft je een kijk in het leven van deze abolitionist en het slavernijverleden.

Gratis toegang tot musea

Hull telt vele museum waarvan het merendeel gratis toegankelijk is: hieronder het Maritime Museum, Streetlife Museum, Hull & East Riding Museum, Wilberforce House, Hands on History, Arctic Corsair en Spurn Lightship – de laatste twee gesloten vanwege renovatie.
Het Dinosaurus museum Dinostar en het Ferens Art Gallery met meesterwerken van o.m. Frans Hals, Lorenzetti, Canaletto, Hockney en Chadwick vragen een toegangsprijs. De Humber Street Gallery is gratis.

Inwoonster van Hull maakt faam als pilote

Amy Johnson werd geboren op 1 juli 1903 in Hull. Na een korte carrière als secretaresse nam ze vlieglessen werd grondwerktuigbouwkundige. Op 26 jarige leeftijd vloog ze in 1930 in 16 dagen solo van Engeland naar Australië. In 194 crashte met een nieuw toestel in het estuarium van de Theems. Ter nagedachtenis werd in Hull in 2016 een standbeeld voor haar opgericht.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.