Zo ga je op vakantie met een elektrische auto

Elektrische auto’s zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan elektrisch rijden voor hun dagelijkse woon-werk-route. De meeste gemeenten, bedrijven en benzinestations voorzien deze behoefte ook met voldoende laadpalen en snelladers. Maar wat als je met je elektrische auto op vakantie wil? Kan je in elk land eenvoudig terecht voor het opladen van je auto en hoe weet je waar de laadpalen staan? Voor een elektrische autovakantie geldt; een goede voorbereiding is het halve werk.

Maak een goede planning

Het is belangrijk om voor je vakantie een reisplan te maken voor elektrisch rijden. Een van de eerste vragen van iedere vakantie is natuurlijk; ‘waar ga je heen?’. Wordt het zonovergoten Spanje, het luxe Frankrijk of het natuurschone Oostenrijk? Welke bestemming het ook wordt. Het is belangrijk om te weten hoe ieder land elektrische auto’s accommodeert. Zijn er onderweg genoeg laadpalen of snelladers om de auto op te laden? Vanaf dat uitgangspunt kan je jouw route met elektrische auto uitstippelen. Want waar je in Nederland tegenwoordig op elke straathoek een oplader kan vinden, kan je in Italië vaak enkel bij de grote benzinestations terecht voor het opladen van je auto.

 

 

Opladen

De actieradius van de auto speelt een grote rol bij het plannen. De afstand die je kan rijden met een volledig opgeladen batterij, zal jouw rustpunten en overnachtingen bepalen. Gemiddeld moet een moderne elektrische auto na zo’n 300 kilometer weer worden opgeladen, maar dit is per auto verschillend. Denk er ook aan dat het aantal kilometers die je kan rijden verminderd door onder andere een zwaarbeladen auto, het rijden op bergwegen en het gebruik van de airco. Plan je rustmomenten dus op tijd in, bijvoorbeeld op twee derde van je gewoonlijke actieradius.

Er zijn verschillende websites waar de locatie van de laadpalen en snelladers staat aangegeven en ook zijn de meeste nieuwe gps-toestellen in het bezit van deze informatie. Echter is geen kaart nog écht compleet. Aan te raden is om een kaart van het specifieke land te gebruiken voor het uitstippelen van je route.

In de meeste oplaadpunt-overzichten staat ook aangegeven of de laadpalen gewone of snelladers zijn. Het opladen middels een snellader kost wat meer, maar scheelt in tijd. Met een snellader kan een auto in maar liefst een half uur voor 80% worden opgeladen. Belangrijk is wel na te gaan of jouw auto opgeladen kan worden met een snellader. Niet iedere auto is geschikt voor snelladen.

Denk er tot slot bij het boeken van de overnachtingen aan om te kiezen voor accommodaties met een laadpaal, zodat je minder tijd verliest aan het opladen langs de weg. 


 

 

Laadpas

Wanneer je een elektrische auto hebt, ben je hoogstwaarschijnlijk ook in het bezit van een laadpas. Controleer in welke landen en bij welke palen je deze laadpas kan gebruiken. Je kunt namelijk niet in ieder land met een Nederlandse laadpas terecht. De beste oplossing is dan om bij een lokale provider een pas te bestellen of een abonnement af te sluiten bij een overkoepelende organisatie die in (vrijwel) heel Europa te gebruiken is.

Heb je de route uitstippelt? Weet je wat voor oplader je nodig hebt? Accommodatie met laadpaal geboekt en de nodige laadpas(sen) binnen? Dan kan je met een gerust hart op weg en kan het genieten van de reis en de eindbestemming beginnen!

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.