73% van Gen Z heeft een reisbucketlist

Er is veel speculatie over de wensen van Generatie Z (leeftijden 16-24) nu ze zelfstandig beginnen te reizen, en er is geen betere manier om daarachter te komen dan het hen persoonlijk te vragen. Booking.com voerde wereldwijd onderzoek uit onder bijna 22.000 respondenten in 29 landen om inzicht te krijgen in de wensen van de Gen Z-reiziger.

Reizen staat hoog in het vaandel bij de Nederlandse Gen Z: het staat bovenaan de lijst van zaken waar zij de komende vijf jaar hun geld aan willen uitgeven (54%). Ze vinden het belangrijker dan investeren in hoger onderwijs of een beroepsopleiding (51%), of sparen voor hun eerste huis of woning (48%). Bijna driekwart (73%) van deze jongeren heeft al een bucketlist voor hun reizen opgesteld, maar ze vinden ook dat hun reislust niet ten koste mag gaan van de omgeving: 36% geeft aan dat ze zouden overwegen een bestemming te vermijden als ze weten dat deze door overtoerisme onder druk staat.

 

 

Met hun goed doordachte bucketlist in de aanslag hebben Gen Z-jongeren wereldwijd al specifieke ideeën over het soort reizen en avonturen die zij willen beleven. De populairste wensen van Gen Z zijn: een natuurwonder bezoeken (49%), een pretpark bezoeken (38%), een vakantie waarin ze iets kunnen terugdoen voor de lokale bevolking (44%) en een wandelvakantie (21%).

Booking.com dook in zijn bestand van meer dan 28 miljoen aangemelde accommodaties in meer dan 150.000 bestemmingen om de favoriete trips en ervaringen van Gen Z te koppelen aan verschillende accommodaties over de hele wereld, zodat ze hun bucketlist kunnen afwerken.

 

 

Rivier van vijf kleuren, Colombia

Dit meesterwerk van Moeder Natuur, de Rivier van vijf kleuren (ter plekke bekend als Caño Cristales) ligt in het Nationaal Park Sierra de La Macarena. Dit fraaie staaltje biodiversiteit zal zeker in de smaak vallen bij bijna de helft (49%) van de Gen Z-reizigers, die een natuurwonder willen aanschouwen: de ruim 100 km lange rivier vol watervallen is van juni tot november een vloeibare regenboog. Dit zeldzame fenomeen wordt veroorzaakt door de Macarenia clavigera, een waterplant die hier welig tiert. Het grootste gedeelte van het jaar is de rivier prachtig diepgroen, maar tijdens het regenseizoen verandert de rivier in een kleurrijke caleidoscoop.

Accommodatietip: La Manigua Lodge ligt in La Macarena, een kleine agrarische gemeenschap diep in de jungle. Deze vredige lodge biedt een authentieke ervaring in de wildernis, te midden van prachtig natuurschoon. Relax in je boomhut op palen of bekijk de tropische flora en fauna van boven vanuit de hangende netten. De Caño Cristales is hier maar een klein stukje varen vandaan, dus deze accommodatie is perfect als je deze rivier wilt bezoeken.

Een spannend pretpark, Abu Dhabi

Bijna zeven van de tien (67%) van de Gen Z-reizigers heeft interesse in reiservaringen met attracties en 38% van hen zou graag een pretpark bezoeken. Ferrari World in Abu Dhabi is het eerste pretpark onder de vlag van het bekende automerk en staat bekend als een van de spannendste attractieparken ter wereld. Hier kun je ‘s werelds snelste achtbaan beleven of in de Scuderia Challenge ervaren hoe het is om te trainen als een Ferrari-coureur.

Accommodatietip: Het Yas Hotel heeft een uniek design: het ligt gedeeltelijk op het land en gedeeltelijk op het water. Yas Island is een geweldige keuze als je van pretparken houdt, want Ferrari World ligt vlakbij. Het hotel heeft ook uitzicht op een andere populaire attractie: het Formule 1-circuit van Abu Dhabi waar op 1 december de laatste race van het seizoen plaatsvindt. Na een dag vol adrenalinekicks kun je lekker afkoelen in een van de twee zwembaden op het dakterras en genieten van een spectaculaire zonsondergang.

Jatiluwih, Indonesië

Bijna de helft (44%) van de Gen Z-jongeren wil op reis graag iets terugdoen voor de lokale samenleving door vrijwilligerswerk te doen. Dit kan bijvoorbeeld via I Like Local, een startup voor duurzaam toerisme die onlangs een beurs ontving van €2 miljoen uit het Booking.com Booster Program 2019. Door middel van zorgvuldig geselecteerde en unieke reiservaringen verbindt het bedrijf reizigers aan locals om de wereld van dichtbij te beleven en een verschil te maken voor de lokale gemeenschap. Hun hoogst gewaardeerde lokale ervaring is een Balinese kookles in het dorp Jatiluwih.

Accommodatietip: Op korte rijafstand van de beeldschone rijstvelden van Jatiluwih ligt het rustige toevluchtsoord Sang Giri – Mountain Glamping Camp. Sang Giri biedt luxe tenten, een restaurant, een hottub in de openlucht, een yoga-platform en panoramisch uitzicht op de bergen en de jungle. Als je de omgeving wilt verkennen, kun je kosteloos gebruik maken van een kaart, een kleine verrekijker, een paraplu en een zaklamp.

Choquequirao Archaeological Park, Peru

Meer dan een op de vijf (21%) van de Generation Z-jongeren wil graag gaan hiken en meer dan de helft (52%) is van plan om naar een extreme locatie af te reizen. Maar ze zijn zich ook steeds meer bewust van de schadelijke effecten van overtoerisme: 63% zou een minder bekende bestemming overwegen om daarmee hun impact op het milieu te verkleinen. Het Choquequirao Archaeological Park is niet alleen vanuit milieuoogpunt een goed alternatief voor het wereldberoemde Machu Picchu: het is ook ruim drie keer zo groot. Het is fijn om te weten dat Choquequirao maar zo’n 20 bezoekers per dag trekt, zodat de ruïnes er rustig bij liggen.

Accommodatietip: CasaNostra Choquequirao is een knus pension in Cachora, het dichtstbijzijnde dorp bij het Choquequirao Archaeological Park. Hier adem je op je balkon de frisse berglucht in en kun je na een stevige wandeling genieten van nationale en internationale gerechten bij het restaurant.

Evenementen binnen handbereik, New York City

59% van de jongeren in Generation Z wil graag eenmalige evenementen bezoeken, zoals een concert, festival of sportevenement, en wat is nou een betere plek om dat te doen dan in de stad die nooit slaapt? In New York City vind je theaterproducties van wereldniveau, iconische sportteams, comedyclubs, intieme jazzclubs en grote popconcerten. Booking.com Events is nu live in New York City en biedt alles wat je nodig hebt voor een ervaring in de Big Apple zonder gedoe, door obstakels en onzekerheid rond het boeken van tickets weg te nemen.

Benieuwd naar de leukste hotels in New York City?

Vul je e-mailadres in en ontvang een handige lijst in je inbox.

 

Accommodatietip: Het HI NYC Hostel ligt in een onlangs gerenoveerd historisch gebouw op loopafstand van Central Park, een heerlijke sociale plek in de Upper West Side van Manhattan. Er zijn verschillende gemeenschappelijke ruimtes, zoals een grote binnenplaats en een “green space.” Bovendien zijn er allerlei activiteiten, zoals kroegentochten, een bezoek aan een nachtclub en een varietéprogramma bij de accommodatie, die perfect zijn om andere reizigers van over de hele wereld te ontmoeten.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.