Surrealistische fantasieën in de hoofdrol in Duitsland

De late sculpturen van Joan Miró zijn deze herfst in het beeldenpark Waldfrieden in Wuppertal te zien. In het Max Ernst Museum in Brühl zijn de surrealistische werelden van Mœbius te bewonderen. De gebeurtenissen rond de Arabische Lente vormen het uitgangspunt voor de multimedia installatie van Teresa Diehl in Schwerin. Heel reëel en echt daarentegen zijn de landschappen van Carl Malchin in de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern.

Joan Miró – Sculpturen 1970-82 – Skulpturenpark Waldfrieden in Wuppertal

De Spaanse kunstenaar Joan Miró werd aanvankelijk beïnvloed door het Dadaïsme en het Kubisme. Maar in de jaren 20 maakte hij een fundamentele stijlwisseling door. Daardoor werd hij één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de klassieke moderne kunst. De in Barcelona geboren schilder en beeldhouwer schiep een aanzienlijk oeuvre dat vergelijkbaar is met het werk van Pablo Picasso, Henri Matisse en George Braque. In de tentoonstelling in Skulpturenpark Waldfrieden wordt zijn late beeldhouwwerk getoond.
24 augustus t/m 24 november 2019

 

 

VON BARBIZON BIS ANS MEER – Carl Malchin en de ontdekking van Mecklenburg – Staatliches Museum – Schwerin


Carl Malchin (1838 – 1923) is de grondlegger van de Mecklenburger landschapsschilderkunst. Malchin was een groot bewonderaar van de Nederlandse 17de-eeuwse landschapsschilderkunst. Bovendien maakte hij kennis met het werk van de Franse School van Barbizon. Zijn artistieke interesse in het lokale landschap en de eenvoudige bevolking was iets heel nieuws in deze omgeving. Carl Malchin was erg succesvol met het schilderen “en plein air’, dus buiten in de vrije natuur in Mecklenburg-Vorpommern.

In de tentoonstelling in Schwerin worden zo´n 220 werken van de Mecklenburger uit de eigen collectie getoond, het grootste deel zijn prachtige schetsen in olieverf. Bovendien zijn talrijke Franse kunstenaars vertegenwoordigd zoals Charles-François Daubigny en Georges Michel.
5 juli 2019 – 6 oktober 2019

 

 

Teresa Diehl – Post Revolution, 2017/2018 Multimedia installatie – Staatliches Museum Schwerin

Op het eerste gezicht werken de geluiden van een speelgoedhorloge, de zwevende figuratieve silhouetten en het spel van licht in de multimedia installatie van Teresa Diehl onbeschrijfelijk fascinerend. Maar slechts enkele ogenblikken later neem je als toeschouwer de figuren om je heen pas goed waar. Je ziet een soldaat die een machinegeweer op je richt of een moeder met haar dode kind in haar armen. De zweverige luchtigheid van de scene lijkt in schril contrast te staan met de verpletterende dramatiek.

Tegelijkertijd verwijst deze symbolische kracht van de beelden naar sociaal-politieke omstandigheden waarin geweld, wreedheid, vlucht en dood alomtegenwoordig zijn. De installatie Post Revolution van Teresa Diehl gaat over de gebeurtenissen rond de Arabische Lente, die uitmondde in bloedige gevechten. Daarmee wordt benadrukt dat door revoluties in gang gezette democratiseringsprocessen niet altijd zo geweldloos verlopen als de Vreedzame Revolutie in de DDR, dit jaar 30 jaar geleden.
13 september 2019 t/m 5 januari 2020

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Mœbius – surrealistische stripwerelden – Max Ernst Museum Brühl des LVR

Vanaf 15 september presenteert het Max Ernst Museum de tot nu toe grootste tentoonstelling in Duitsland van het werk van “Mœbius”. Mœbius is de naam waaronder de visionaire striptekenaar Jean Giraud (1938-2012) internationale bekend werd. Mœbius verkende de wereld van de dromen en Science fiction en creëerde een archaïsch toekomstbeeld. Hiermee inspireerde hij talrijke regiseurs zoals George Lucas, Ridley Scott en Hayao Miyazaki. In zijn verhalen worden utopische architectuur en futuristische, overvolle megametropolen gecombineerd met woestijnlandschappen en sjamanistische reizen door ruimte en tijd.
Met een enorme verbeeldingskracht en precieze streken creëerde hij surrealistische werelden met iconische figuren zoals de domme krijger Arzak, majoor Grubert of de ruimtereizigers Stell en Atana. Met hen stuurt hij de kijker ook op avontuurlijke reizen naar de oneindige werelden van zijn verbeelding.
15 september 2019 t/m 16 februari 2020

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.