Zanddag, zeewierdag en juttersdag tijdens SEA Art Tour

Tien kunstwerken, verspreid op Texel. Dat is de SEA (Science Encounters Art) Art Tour. De tien kunstwerken zijn vertolkingen van het spanningsveld tussen wetenschap en kunst met een prikkelende diversiteit als resultaat. De kunstwerken staan deze zomer verspreid over het zuidelijk gedeelte van Texel. Wandelend of met de fiets kunnen bezoekers van Texel langs de kunstwerken.

Ieder kunstwerk wordt ondersteund met een verhaal over de ontmoeting tussen kunstenaar en wetenschapper. SEA biedt bezoekers een buitengewoon en origineel verhaal over Texel en de zee. Gezichten in zandkorrels, een acht meter lange stormvogel die zijn laatste rustplaats vindt op de Schans, een fascinerend leven van microbiële matten, een hoorspelwandeling langs zand. Naast de fietstocht organiseert Sea ook andere dagen met kunstenaars en wetenschappers.

Fiets-SEA-Tour

Iedere vrijdag in juli en augustus organiseert SEA Art Tour een ronde langs alle kunstwerken onder leiding van een kunstenaar. Tijdens de Fiets-SEA-Tour gaat de fietser vanaf de veerhaven, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) via Oudeschild naar Den Burg, door naar Ecomare en tot slot naar het strand bij Paal 9. De kosten van de tour zijn inclusief toegang (exclusief fietshuur en lunch) voor alle kunstwerken € 15,00 per persoon.

 

 

Dinsdag 23 juli – Zanddag

Kunstenaars Jan van den Berg en Hannie van den Bergh ontvangen, samen met wetenschapper Jan-Berend Stuut, belangstellenden voor een voordracht over de creatie van Zandspel. Na de voordracht op het NIOZ tussen 15:00 – 16:30 wordt aansluitend een bezoek gebracht aan het kunstwerk op de route over het Grote Vlak en het Kompaspad naar strandpaal 11.68 en luisteren bezoekers naar het Zandspel.

Woensdag 14 augustus – Nieuwe juttersdag

Samen met jutter Maarten Brugge worden bezoekers de ‘Nieuwe Jutters’ en gaan deze dag mee het strand op. Aan de hand van de vondsten wordt inzicht gegeven in de gevaren van plastic in zee. Naderhand wordt de stormvogel van Maria Koijck ‘gevoed’ met het gevonden plastic.

 

 

Dinsdag 20 augustus – Zeewierdag

Kunstenaars Klarenbeek en Dros en wetenschapper Reinier Nauta presenteren in het educatiecentrum van museum KaapSkil hun ontwerpproces en de printfiles die ze gebruiken en gebruikt hebben. In een groen zeewierdecor wordt inzichtelijk gemaakt hoe het hele proces van ulva tot kopje eruitziet en hoe zeesla (ulva) als basisingrediënt kan dienen als vervanger van bijvoorbeeld plastic.

Inspiratiebron

“Waar kun je de kracht en weidsheid van de zee beter ervaren dan op een eiland?” Dit is de vraag die bedenker en organisator Paulien Valk bracht tot het opzetten van S.E.A. Valk: “Waar het grootste gedeelte van het landoppervlak al is ontdekt, herbergen bonkende golven en eindeloze diepten nog vele geheimen voor ons. Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Dat is voor zowel kunstenaars als wetenschappers een onuitputtelijke bron van inspiratie. Kunstenaars en wetenschappers zijn als geen ander in staat om ‘uit het systeem’ te stappen.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.