Met de fiets of op wandelschoenen in de voetsporen van architect Müther

Als Rügen een huis was, dan was de natuur zijn architect. De woeste golven vormden zijn adembenemende steile kusten, ijstijden schiepen zijn heuvels en dalen. Beukenwouden maakten dichte bladerdaken, en kwelders en kiezelstranden creëerden bontgekleurde tapijten. In deze unieke natuurlandschappen die het eiland rijk is, hebben architectonische schatten een plek gevonden.

Een vissershut aan het water, een kasteel in het bos, een mondaine villa in badplaatsarchitectuur aan de hoge oever – of een ‘ufo’aan het strand: deze veelzijdigheid vormt het gezicht van Rügen.

Van theepot tot ufo: 85e geboortedag van de architect Ulrich Müther

Maar weinig mensen hebben zo’n groot stempel op de architectuur gedrukt als Ulrich Müther. Deze in Binz geboren architect liet beton als het ware dansen: met futuristische schaalconstructies, die door de unieke dynamiek de aandacht trekken. Op 21 juli dit jaar zou Ulrich Müther 85 jaar zijn geworden. Tijd om eer te bewijzen aan deze architect, wiens dynamische bouwwerken bekende exportproducten zijn geworden, zowel in binnen- als buitenland. In Tripoli staat het ruimtevaartplanetarium ‘Spacemaster’, in Rostock-Warnemünde het restaurant de ‘Theepot’, in Berlijn was Müther zelfs betrokken bij de ombouw van de Fernsehturm (televisietoren) in 1971.

 

 

Maar het grootste deel van zijn bouwwerken is op Rügen te bewonderen. Vele daarvan zijn de afgelopen jaren gerenoveerd. Daaronder ook de voormalige toren van de reddingsbrigade in Binz, de huidige Mütherturm in de vorm van een ufo, waarin nu een bijkantoor van de burgerlijke stand is gevestigd. Vanwege het prachtige decor kiezen veel stellen er tegenwoordig voor om in dit bijzondere gebouw te trouwen.

 

 

In Baabe, een badplaats aan de Oostzee, zijn het strandrestaurant ‘Inselparadies’en een ronde kiosk in het centrum kenmerkend voor de architectuur van de badplaats. Op de strandpromenade in Sassnitz staat het beroemde muziekpaviljoen in de vorm van een mossel, de ‘Kurmuschel’, ook tegenwoordig nog de setting voor allerlei concerten. Nog iets verder, in het noorden van het eiland, steekt hotel ‘Ostseeperle’in Glowe boven het strandzand en de strandstoelen uit. Achter de hoge glazen gevels zit een restaurant verborgen met een adembenemend uitzicht op de Oostzee.

Met de fiets of wandelend in de voetsporen van Müther

Müthers bouwwerken zijn te vinden op de meest pittoreske plaatsen van het eiland, en deze kun je dan ook het best te voet of met de fiets ontdekken. Een van de mooiste fietsroutes in de voetsporen van Müther begint in badplaats Baabe, met tussenstops bij de kiosk en het ‘Inselparadies’. Op weg naar Binz voert de route, die in totaal ongeveer tien kilometer lang is, door de idyllische Granitz (een beboste heuvelrug), langs de Schmachter See tot aan de promenade en de Mütherturm, een van Rügens meest geliefde foto-onderwerpen. Voor de terugweg is een rit met de ‘Rasender Roland’, de historische stoomlocomotief, een prima idee.

Bezoekers kunnen de ‘Kurmuschel’in Sassnitz het best te voet gaan bekijken, want al vlak na dit unieke boegbeeld van de moderne architectuur begint de weg langs de hoge oever boven de indrukwekkende krijtrotskust van het eiland. Van hier tot aan nationaal park Königsstuhl is het zo’n zeven kilometer. Bij Königsstuhl is er een bus die de bezoekers weer terugbrengt naar Sassnitz.

Het plaatsje Glowe met de’Ostseeperle’ is een populair uitgangspunt voor een fietstocht in het noorden van het eiland en op het schiereiland Wittow, vaak ‘Windland’ genoemd. Langs de Schaabe, een 12 kilometer lange landtong, heeft men een prachtig uitzicht op de Oostzee. Tot aan Kaap Arkona is het ongeveer 18 kilometer. Van daar gaan er ‘RADzfatz’-bussen terug naar Glowe.
Een fiets- en wandelkaart is te vinden op www.ruegen.de/en/things-to-do/activities/

Meer informatie over het eiland op www.ruegen.de/en/

Dit zijn de leukste plekken in Rügen

Je kunt deze Rügen tips, die niet op de site staan, nu in je e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een plattegrond bij.

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.