5 dieren die je niet verwacht in de stad

Als stadsmens is het fijn om af en toe de natuur op te zoeken. Toch zijn ook in de stad bijzonder dieren te zien. Soms een toevalstreffer, maar vaak dieren die zich volledig hebben aangepast aan het stadse leven. De opmerkelijkste:

De vos

Vossen zijn slimme dieren die zich makkelijk aanpassen. Ze doen het goed in Nederland waardoor ze hun leefgebied uitbreiden en steeds vaker in stedelijk gebied verblijven. Doordat het nachtdieren zijn, blijven ze grotendeels uit het zicht. Als ze door het stadse leven minder schuw worden, zullen ze ook overdag vaker te zien zijn, zoals in Londen al het geval is.

 

 

De halsbandparkiet

Deze felgroene tropische vogel is eigenlijk geen vreemde vogel meer in de stad. Het is een ontsnapte kooivogel, maar de halsbandparkiet bleek prima te kunnen overleven in de Nederlandse stadsparken en tuinen waardoor ze vaak te zien zijn. De parkiet is grotendeels afhankelijk van bijvoeding, wat de voornaamste reden is dat ze vrijwel alleen in de stedelijke gebieden te vinden zijn.

De rode rivierkreeft

Nog zo’n exoot die het zo goed doet dat er zelfs sprake is van een plaag. Niet alleen in de stad maar door heel Nederland. Met vochtig weer lopen ze gewoon over straat, hun scharen uitstekend naar te nieuwsgierige voorbijgangers. Behalve auto’s heeft de Amerikaanse rivierkreeft nauwelijks natuurlijk vijanden. Wel staat de kreeft steeds vaker op de menukaart.

 

 

De slechtvalk

Doordat steeds meer tuinen bestraat zijn en stadsgroen meer en meer verdwijnt, hebben vogels als de merel of de zanglijster het steeds moeilijker. Zo niet de roofvogels. De slechtvalk houdt van hoge plekken en komt in Nederland dus in de stad uit. Torens en kantoorgebouwen behoren tot de favoriete broedplek en zolang het hoog genoeg is, zijn ze zelfs in het stadscentrum te spotten.

De zeehond

Heel af en toe wordt er een zeehond gespot in de stad. Zo is er al eens eentje opgedoken in de Amsterdamse grachten en ook in de Oude Gracht in Utrecht werd er eentje gezien. Hier is altijd sprake van een verdwaalde zeehond zonder ambities een stadsbestaan op te bouwen. De zeehonden hebben namelijk het zoutgehalte van de zee nodig.

Wie voorbereid wil zijn op een onverwachte ontmoeting met een bijzonder stadsdier, doet er goed aan altijd een verrekijker bij zich te hebben. Compacte opties zijn de CL Pocket en CL Companion van Swarovski Optik, hét favoriete merk van vogelaars. Vooral de compacte en slechts 350 gram wegende CL Pocket is makkelijk mee te nemen om nooit iets te hoeven missen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.