Ontdek regionaal en landelijk bekende kunstenaars tijdens ‘Deurne Uit de Kunst! 2019’


Tijdens het themajaar ‘Deurne Uit de Kunst!’ kun je in Deurne meer ontdekken over beeldend kunstenaar Joep Coppens, zijn vrouw Els en vader, fotograaf Martien Coppens. Er worden bijzondere exposities georganiseerd rondom Hendrik Wiegersma, Charles van Eyck, Jeantes-la-Ville en Vincent van Ojen.

Ateliers stellen hun deuren open voor publiek en tal van evenementen hebben een kunstzinnig element. Fiets- en wandelroutes en een speciale website zijn ontwikkeld om dit alles deze zomer te kunnen beleven.


Combinatie-expositie Driemaal Coppens in Beeld
Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Vlierdense beeldend kunstenaar Joep Coppens zijn er vanaf 12 mei op 3 locaties tentoonstellingen te bezoeken onder de titel Driemaal Coppens in Beeld. 


  • 1. Hal van het Gemeentehuis, Markt 1 Deurne. Zo 12 mei t/m wo 10 juli 2019, ma t/m vr 9.00-17.00 uur. De expositie bestaat uit grote houten beelden en kleinere bronzen (in vitrines) van Joep Coppens en 26 grote foto’s van Els Coppens.

  • 2. De Wieger Museum-Podium, Oude Liesselseweg 29 Deurne. Zo 12 mei t/m zo 15 september, wo t/m zo 12.00-17.00 uur. Met beelden van Joep Coppens, schilderijen van Els Coppens en foto’s van Joeps vader, kunstfotograaf Martien Coppens, te zien.

  • 3. Beeldentuin Joep Coppens, Molenhuisweg 4 Vlierden. De beeldentuin is gelegen op het molenerf van windmolen Johanna Elisabeth in Vlierden. In het kader van het jubileumjaar ontvangen Joep en Els Coppens belangstellenden graag in de expositieruimte Molenrijn van ma 13 mei t/m zo 2 juni van 11.00-17.00 uur. Na deze periode is bezoek op afspraak mogelijk. De beeldentuin is openbaar en dus het hele jaar vrij toegankelijk.

 

 

Meer dan 100 jaar geleden vond een arme turfsteker een gouden helm in het veen nabij Helenaveen, afkomstig van een Romeinse ridder uit het jaar 320 na Christus. De helm is een internationaal befaamde vondst, nu nog te bewonderen in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. De plek van de vindplaats is gemarkeerd met een kunstwerk, gemaakt door Joep Coppens.

 

 

Gratis fietsroute Deurne Uit de Kunst!


Vanaf 12 mei is bij VVV Deurne de gratis fietsroute Deurne Uit de Kunst! verkrijgbaar. Door middel van de tocht maak je kennis met de schoonheid van de Brabantse Peel en met het werk van jubilerend beeldend kunstenaar Joep Coppens. Deze fietsroute voert langs de expositielocaties Driemaal Coppens in Beeld en langs diverse openbare kunstwerken en bezienswaardigheden. De routeflyer is vanaf 12 mei gratis af te halen bij VVV Deurne en de expositielocaties. Je kunt hem ook downloaden op www.vvvdeurne.nl

Open ateliers, elk laatste weekend van de maand


De Open Atelier Dagen sluiten aan bij ‘Deurne Uit de Kunst!’ met elk laatste weekend van de maand open ateliers bij steeds andere kunstenaars. Op 25 en 26 mei zijn de ateliers van kunstenaars Jan Althuizen en Ellen Voets geopend voor publiek. Althuizen woont en werkt in Griendtsveen, een pittoresk dorpje nabij natuurgebied De Peel, daar ligt ook de belangrijkste inspiratiebron voor zijn schilderijen. Ellen Voets schildert niet met penselen maar met paletmessen, tijdens de Open Atelier Dagen demonstreert ze dat. Het meest bekend zijn haar doeken van Afrikaans wild. Op 29 en 30 juni houden Beeldhouwster Miny Mennen, Textiele werken-kunstenares Annie van de Corput-Vanlier en kunstschilders Jeanne van den Broek-Jakobs en Anja Verberne-van de Boomen open huis. Eind juli zijn de ateliers van Francien Koolen-Aarts (vrije grafiek) en van schilderkunstenaars Eric Snijders, Elleke Francken en Corry Graat geopend voor publiek. Op 23 en 24 augustus zijn er Open Atelier Dagen bij Angelika Poels (schilderkunst en abstracte fotografie), beeldhouwster Trees de Kruijf-Swart en schilderkunstenaars Theo Spaay en Dicky Drenth. Vanaf 20 september houden de kunstenaars aangesloten bij de Open Atelier Dagen een groepsexpositie in Museum De Wieger in Deurne.

Nieuwe wandelroutes ‘Deurne Uit de Kunst!’

Ter gelegenheid van het themajaar ontwikkelde VVV Deurne twee nieuwe wandelroutes waarin kunstobjecten in Deurne centraal staan. In de speciale routefolder vind je een wandelkaartje met 2 routes en een overzicht van de kunst die je onderweg tegenkomt. Via QR-codes bij de objecten kun je met behulp van je mobiele telefoon meer informatie oproepen. Deze route is ontwikkeld onder de vlag van Deurne Palet van De Peel. De kunstroute beoogt bij te dragen aan het ontdekken en bewonderen van de beeldende kunst in Deurne. De routefolder is à € 1,50 verkrijgbaar bij VVV Deurne en ook in de webshop.

De wereld van Hendrik Wiegersma, exposities en Het Tuinpad


Van 12 mei tot en met 15 september is op de begane grond van museum De Wieger het werk van Hendrik Wiegersma te zien in de context van zijn leven en zijn artistieke vriendenkring. Dit keer met speciale aandacht voor zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding ook aandacht voor andere kunstenaars die in de oorlog en het verzet actief waren. Vanaf 8 september start de tentoonstelling Charles van Eyck en Jeantes-la-Ville, vanaf 21 september opent de expo van Vincent van Oijen met houtsnijwerken. De Wieger is geopend van woensdag tot en met zondag, 12.00 tot 17.00 uur. Bekende Deurnenaar Friso Wiegersma, zoon van schilder-dokter Hendrik Wiegersma, schreef voor zijn levenspartner Wim Sonneveld het lied ‘Het Dorp’ over het Deurne van vroeger. Het tuinpad is met de hoge bomen is er nog steeds, het is gelegen naast De Wieger en heeft een officieel straatnaambord en een plaquette.


Mini-expo Peel in Licht


Expositie van Deurnese kunstenaars Emelie Jegerings en Catharina Driessen die een jaar lang De Peel introkken om de natuur in al haar facetten en jaargetijden te vangen. De expositie Peel in Licht in De Wieger liep 5 mei ten einde. In de Ossenbeemd in Deurne is nu, in vervolg hierop, een mini-expositie te zien met een 12-tal schilderijen van Jegerings en Driessen. Ook is de film te zien, die gemaakt is over de totstandkoming van de Peellandschappen. De hier getoonde werken zijn niet eerder in De Wieger te zien geweest, ze zijn te bezichtigen tot en met 31 oktober.

Expo Handarbeid over kunstenaars en hun gereedschap


In het Heemhuis in Deurne gaat op 26 mei de expo Handarbeid van start, over de kunstenaar en zijn gereedschap. Deurnese kunstenaars uit diverse kunstdisciplines hebben gereedschap waarmee ze hun kunstwerken realiseren ter beschikking gesteld. Zo is er o.a. materiaal te zien van een kunstschilder, hiphopdanser, edelsmid en musicalster. De tentoonstelling loopt tot en met 8 september, het Heemhuis is geopend elke 2e en 4e zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en op dinsdag van 19.00 tot 17.00 uur.


Kunst, kitsch en koopwaar & Kunstmarkt Deurne


Op zaterdag 29 juni wordt het evenement Kunst, kitsch en koopwaar georganiseerd in en om Zalen van Bussel in Deurne. Er is een grote rommelmarkt, echte deskundigen beoordelen objecten, ook zijn er demonstraties van amateurkunstenaars, kindervermaak en diverse activiteiten op het terras. Op woensdag 14 augustus is de Markt in het centrum van Deurne het decor voor een gezellige kunstmarkt. In de kraampjes vind je aanbod van lokale en regionale kunstenaars en kunstaanbieders. ’s Avonds blijft het gezellig op de Markt met live muziek en uitnodigende terrasjes. 


Kleurige kunst door ArtORO


ArtORO is een centrum voor beeldende vorming van ORO. Hier werken kunstenaars met een verstandelijke beperking. Met elke kunstenaar wordt gezocht naar een passende manier om vorm te geven aan zijn of haar creativiteit. Van 16 juli tot en met 16 augustus exposeren diverse kunstenaars van ArtORO hun werk in de hal van het gemeentehuis in Deurne. ORO Het Rijtven heeft met het themajaar een extra verbondenheid omdat de kunstenaars van ArtORO het ontwerp voor de beachflag en banieren hebben gemaakt voor ‘Deurne Uit de Kunst!’ De vrolijk gekleurde beachflags kom je tegen op locaties en evenementen die aanhaken bij het kunstjaar. De banieren hangen nabij de kernen van de kerkdorpen in de Gemeente Deurne als blikvanger voor de voorbijgangers om hen attent te maken op het thema van 2019.

Fiets4daagse De Peel & Nacht van het witte doek in teken van kunst


Fiets4daagse De Peel haakt aan bij het themajaar ‘Deurne Uit de Kunst!’ met diverse leuke activiteiten. Zo kunnen de fietsers deelnemen aan een kunstquiz en aan de routes is er bij diverse locaties een activiteit in het teken van kunst, bijvoorbeeld bij Het Brabants Kwartierke en bij ORO Het Rijtven. Ook staan bezoeken aan De Wieger (met expositie 3X Coppens in Beeld) en aan het Toon Kortooms Park (met bezoek kunsttuin en kunstactiviteiten) op het programma. De filmagenda van Filmfestival Nacht van het Witte Doek is dit jaar ook uit de kunst. De Markt in Deurne wordt van 23 tot en met 25 augustus omgebouwd tot openluchtbioscoop, onder het genot van een drankje kun je hier gratis films kijken. In het kader van het themajaar ‘Deurne Uit de Kunst!’ staan er diverse kunst gerelateerde films op het programma.

Plein air Deurne


Kunstbeoefenaars, amateurs en professionals zijn uitgenodigd om op zondag 22 september hun kunsten te komen beoefenen in de open lucht, op de Markt, in Deurne. Deelnemers nemen hun eigen materialen mee, zoals schildersezels, verf, krijt, potloden en boetseerklei om samen aan de slag te gaan. Bezoekers kunnen genieten van de kunsten die vertoond worden. Het wordt een gezellige, kunstzinnige middag, waarbij iedereen welkom is om mee te doen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.