De geest van de Renaissance leeft in de Val de Loire

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Italiaanse kunstenaar en genie Leonardo da Vinci overleed. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in het Franse stadje Amboise, in het Clos Lucé. Hij overleedt in 1519 en werd begraven in de Kapel van St. Hubertus in het kasteel van Amboise. Leonardo da Vinci werd gezien als het schoolvoorbeeld van de Renaissance.

Gedurende het hele jaar zijn er tal van tentoonstellingen, activiteiten en andere happenings ter ere van 500 jaar Renaissance.

Wat hebben de artisjok, de vork en gember met elkaar gemeen?

Deze drie dingen verschijnen in de Renaissance en brengen een grote verandering teweeg in de tafelaankleding en de gastronomie in de Val de Loire. Nu, 500 jaar later, hebben de restaurateurs in de regio besloten deze culinaire kunst uit de 16e eeuw te herdenken door de bezoekers van de 21e eeuw een smaakbelevenis te bieden.

 

 

Proef de Renaissance

42 restaurants doen mee aan het initiatief “Goût de Renaissance” (Proef de renaissance) en bieden van mei tot september dit jaar speciale renaissance menu’s. Destijds namen specerijen zoals kaneel, kruidnagel, saffraan, muskaatnoot of gember een zeer belangrijke plaats in de keuken in. Deze kruiden zijn in bijna alle gerechten terug te vinden, tot in de hypocras toe, de zoete en gekruide wijn die koud geserveerd wordt als begeleiding bij de schotels. Ook suiker was zeer in trek, zowel in zoete als in hartige gerechten. Gekonfijte vruchten of vruchtenkoekjes vormden het dessert. In die tijd was suiker net als specerijen ook en vooral een middel om zich maatschappelijk te onderscheiden.

 

 

De door de restaurants geboden “Goût de Renaissance” menu’s zijn dus opgebouwd rond de producten en recepten uit de renaissance. Asperges met saus, linzensoep, auberginetaart, ragout van kip met citroen, spiesen met kippenlevertjes, in wijn gekonfijte peren etc. Gerechten die je het water in de mond doen lopen!

Ontvang gratis leuke Frankrijk activiteiten

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.