De Vercors, een nieuwe Franse bestemming

De Vercors, in het zuidoosten van Frankrijk, is een wereld op zich. De natuur is hier nauw verbonden met het dagelijks leven. Waar je ook kijkt, zie je de bergen van dit massief dat een soort vesting lijkt te vormen in de uitlopers van de Alpen. Je komt er de meest bijzondere rotsformaties tegen die een uniek uitzicht bieden. Het is een streek met veel sportieve uitdagingen: je kunt er wandelen, fietsen, paragliden, bergbeklimmen en nog veel meer. Carole Gölitz en Jeanette Spits verheugen zich er enorm op om de media wegwijs te maken in dit paradijs in de Franse vooralpen.
Vercors Mont Aiguille, de Olympus van de Vercors, © Marion Carcel

Grandioos wandelen met uitzicht

Als regionaal natuurpark heeft de Vercors een bonte flora en fauna. Niet minder dan vier soorten gieren vind je hier, evenveel als in heel Europa. Ook de apollovlinder en verschillende soorten uilen kom je hier tegen. Daarnaast vind je hier een grote diversiteit aan planten, zo staat de regio bekend om de ongeveer zestig verschillende soorten orchideeën. In dit aaneengesloten bergmassief kom je droomuitzichten tegen, vooral op de Chartreuse en de Mont Blanc. Het landschap is goed te voet te verkennen via de meer dan 4000 kilometer bewegwijzerde wegen. Of je nu langeafstand wilt wandelen, van berghut naar berghut wil trekken of met een ezel als sherpa wilt gaan hiken, er zijn volop mogelijkheden, op ieder niveau.

 

 

Het voornaamste wandel- en fietspad is de ‘Grande Traversée du Vercors’, een trektocht van 410 kilometer waarbij je bijna het hele natuurpark doorkruist, van noord naar zuid. Daarnaast zijn er veel folders beschikbaar met meer dan 200 gedetailleerd beschreven dagwandelingen die je in het gehele gebied kunt doen. Er is ook een website met een praktische gratis app (in het Engels) die ongeveer honderd wandelingen van in totaal 2000 kilometer met 300 bezienswaardigheden in kaart brengt.

 

 

Fietsen over duizelingwekkende routes

In de bergachtige Vercors zijn mountainbikers in hun element. Er is namelijk bijna 2000 kilometer route met bewegwijzering uitgezet. De FFC (Fédération Française du Cyclisme) heeft haar kwaliteitskeurmerk toegekend aan zes gebieden met meerdere routes in de Vercors. De ‘Grande Traversée du Vercors’ met een 230 kilometer lange MTB-trail is bijzonder geliefd! Voor de adrenalinekick is er 30 kilometer aan downhill-routes in de hele Vercors. Sinds 2018 heeft Villard de Lans zelfs een ‘pumptrack’, een speciaal parcours voor een flinke workout. Juni is dé maand voor mountainbikers, want dan vindt de voorbereiding van het mountainbike-seizoen plaats. In het eerste weekend van juni verzamelen de bikers zich op het Vélo Vert Festival in Villard de Lans. De Raid VTT op de Chemin du Soleil vindt plaats van 30 mei tot 2 juni. En ook de Vertaco’Bike race van Autrans naar Méaudre vindt in juni plaats.
Vercors Montainbike | Wielrenners © Au fil des Lumières

Voor wielrenners biedt de Vercors ook een scala aan mogelijkheden. Zo zijn er tien spectaculaire bergpassen. De wegen zijn betoverend met hun ongewone routes en uitkijkpunten. Het zijn vaak wegen met weinig verkeer die helemaal uit de rotsen zijn uitgehouwen. Wie de grote hoogtes van de bergen in de Vercors niet aandurft, kan ook op eigen tempo een tour op een e-bike maken. In de Vercors zijn verschillende verhuurders en oplaadstations beschikbaar.

Een paradijs voor avonturiers en waaghalzen

Wie niet wandelt of fietst, zal zich hier ook niet snel vervelen, want het kalksteenmassief van de Vercors is bij uitstek geschikt voor de klimsport. In het natuurpark bevinden zich ongeveer 150 klimgebieden, waarvan er 31 vooral bestemd zijn voor klimscholen. Absolute hoogtepunten zijn de beklimmingen van de Mont Aiguille, de Falaise de Presles en de Arêtes du Gerbier. En wie het contact met de aarde helemaal wil verbreken, kan een vlucht maken met een parachute of een heteluchtballon. Door de zuidelijke ligging heeft de Vercors een heel zonnig klimaat en het uitzicht over het massief kan niet beter zijn dan vanuit de lucht.
Vercors , Paragliding © MarionCarcel | Lans en Vercors ©  expeditionverticale.com   | Slackline © Sandrine et Matt BOOTH

Voor de echte waaghalzen is er een „verticale expeditie met diner en overnachting“. Bungelend aan een steile rotswand geniet je van een luxe diner en een overnachting op duizelingwekkende hoogte. Je hoeft geen klimervaring te hebben, maar met hoogtevrees kun je er beter niet aan beginnen. Zie hier voor meer info. Ook leuk voor waaghalzen, de slackline: een nylon-koord tussen twee bevestigingspunten. Een soort koorddansen in de bergen dus. Naast een kleiner traject is er het Marmotte Highline Project bij Lans en Vercors, waar de echte durfals zich in het eerste weekend van juli treffen. Deze profs balanceren dan op slacklines tot 350 meter lengte boven een afgrond van 300 meter diepte! En water-avonturiers kunnen gebruik maken van de vele canyoning opties. Vooral de Canyon des Écouges is een favoriet.

De mooiste wegen naar de Vercors

De Vercors bestaat uit een complex bergebied en excentrieke rotsformaties die lang ondoordringbaar waren. Een muildierpad werd in 1822 gebruikt om de eerste begaanbare weg aan te leggen door de Gorges du Furon naar Villard-de-Lans, Méaudre, Lans en Autrans. In de jaren daarna kwamen er meerdere wegen bij die boven duizelingwekkende afgronden langs de rotsbarrières leiden, zoals de door Michelin aangeraden langste bergweg door de Gorges de Bourne. De legendarische bergwegen naar de hoogvlakte van de Vercors zijn tegenwoordig een toeristische attractie. Met een auto kun je in de bochten regelmatig stoppen op daartoe bestemde plekken om te genieten van de fantastische panorama’s. Bij motorrijders zijn deze routes ook heel populair en voor fietsers betekenen ze een opwindende en sportieve uitdaging. Op hoeveel wielen je ook over de spectaculaire bergwegen van de Vercors rijdt, onvergetelijk zijn ze zeker.

Meer informatie: www.inspiration-vercors.com/en

Ontvang gratis leuke Frankrijk activiteiten

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.