Prachtig fietsen doe je niet alleen in Duitsland, of toch wel?

De mooiste natuur trekt zich niks aan van grenzen; die landsgrenzen binnen Europa worden sowieso steeds vager. In de Nederlands-Duitse grensregio bedacht iemand de veelbelovende naam ‘Geheim over de Grens’. Allemaal onbelangrijk. Waar het om gaat: hier wordt een vrije dag op de fiets bijna vanzelf een onvergetelijke dag. Kleine riviertjes, boeiende kastelen, genoeg stilte, veel cultuur en geschiedenis, altijd iets leuks te beleven.

Best veel overeenkomsten (gastvrijheid, gezelligheid!), dan weer ontwapenende verschillen om even voor af te stappen. Zo is deze landelijke streek stiekem een heel eigen leven blijven leiden, ergens tussen Oost en West. Ontdek het zelf!

Vechtetalroute en Kunstwegen

Stukje Nederland, stukje Duits Grafschaft Bentheim. Iets meer dan 220 kilometer ontspannen fietsen langs de kronkelende loop van de Vechte, dan langs de Overijsselse Vecht naar het Zwarte Water bij Zwolle. Zo zie je meteen Europa’s grootste openluchtmuseum: de ruim 80 sculpturen en andere inspirerende, creatieve uitingen van kunstenaars uit de hele wereld. Kunstwegen, heet dit langgerekte, internationale project, waar veel Europese landen jaloers op schijnen te zijn. Zo geheim is het Geheim over de Grens nu ook weer niet! Heb je weinig met kunst (dat kan!) dan is er altijd nog het idyllische beekdallandschap, met stukjes bos, groene velden en smalle kanalen.

 

 

Zeg je Münsterland, dan zeg je 100-Schlösser-Route

Een ‘Schloss’ – het klinkt al interessanter dan ‘kasteel’ – mag ook best een barok sprookjespaleis zijn, een imposante waterburcht of een romantische ruïne. De ‘klassieker’ onder de lange fietsroutes is dik 980 kilometer lang, voornamelijk vlak. Goed voor – reken maar na – elke 10 kilometer een bijzonder, kasteel-achtig monument, ergens uit de 1200-jarige historie van de parkachtige streek oostelijk van Enschede en Winterswijk op weg naar Münster. Niet genoeg vakantiedagen voor al die indrukken? Doe dan in ieder geval de westelijke lus, de Westkurs, in de achtertuin van Twente en de Achterhoek. Met onder andere Naturpark Hohe Mark en het vogelrijke Zwillbrocker Venn. Grote kans dat je dan de vijf kastelen en burchten ziet die iedereen één keer in zijn leven gezien moet hebben: Schloss Lembeck, Schloss Raesfeld, Wasserburg Anholt, Burg Gemen, Schloss Ahaus. Niet stiekem op Google kijken; zelf fietsen is leuker!

 

 

Niet ver, niet moeilijk: de Germanenroute

Het principe: je fietst 17 kilometer door het mooie Osnabrücker Land. Allemaal omdat precies 2000-nog-wat jaar geleden een van de meest legendarisch veldslagen ooit plaatsvond, de Varusslag. De Romeinse veldheer Varus verkeek zich met zijn zwaar bewapende leger enorm op de Germanen. Aan dat sterke verhaal is Museum und Park Kalkriese helemaal gewijd. Zo’n typisch doordacht Duits ‘belevenismuseum’ waar je niet alleen kunt kijken (naar pijnlijk precies met de hand beschilderde tinnen soldaten bijvoorbeeld) maar ook veel kunt dóen. Even die antieke Romeinse helm opzetten of zwaaien met een zwaar dat zo uit Asterix en Obelix lijkt te komen? Mag. Vakantiepark Alfsee Ferien- und Erholungspark (17 km verderop dus) doet het in eigen stijl: vakantiehuisjes in Germaanse sfeer mét modern comfort. Neem nou de antiek-landelijke, maar stiekem heel moderne Alfen Sauna. Aan het mooie recreatiemeer natuurlijk.

Groener wordt het niet: de Emslandroute

Goed voor 395 avontuurlijke kilometers door het agrarisch-culinaire noordwesten van Nedersaksen. Bekend vanwege de schitterende natuur tussen de boerenbedrijven door en vanwege de boerengastvrijheid, te beleven in herbergen, lunchcafeetjes, zuivelkiosken en molenaarsbakkerijen. In de bebouwde kom vind je voortreffelijke restaurantjes met lokale specialiteiten en eerlijke kost. Bekijk op je gemak fijne, knusse middeleeuwse stadjes als Meppen, Rheine in Westfalen of Haselünne, befaamd om de oude jeneverstokerijen, die hier ‘Korn’ heet, want er zijn natuurlijk grenzen aan de Europese saamhorigheid! Aan geschiedenis geen gebrek in dit rijke, vruchtbare stukje Neder-Duitsland. Dat loopt uiteen van 5000 jaar oude, stenen grafmonumenten, ook wel ‘Megalietgraven’, statige koopmanshuizen, via jachtslot Clemenswerth met zijn stervormige paviljoens (uniek in de wereld van de kasteeltuinen), tot de ultramoderne scheepswerf in Papenburg, waar gigantische, zeewaardige cruiseschepen in elkaar worden getimmerd. Gewoon aan de Ems.

Ontdek heel Europa – of doe voorzichtig een heel klein stukje Europaradweg R1

Reislustige avonturiers weten dan: even doortrappen en je ziet alles, van de Atlantische kust in Frankrijk tot diep in Rusland. De gewone, gemoedelijke fietsliefhebber met een beperkt aantal vakantiedagen mag best iets kieskeuriger zijn. Die laat de saaiere stukken op deze 3.500 km lange roadtrip gewoon zitten en verwent zichzelf met een paar leuke dagetappes tussen Arnhem en Berlijn, ergens op de 315 makkelijke kilometers door veelkleurig Noordrijn-Westfalen. Onderweg aardig wat natuurschoon: natuurreservaat Zwillbrocker Venn (roze flamingo’s spotten!), de vriendelijke colletjes van het Teutoburger Land, het glooiende Weserbergland. De lommerrijke oprijlaan naar een kasteel, een ommuurde kloostertuin, heel gewoon in het Münsterland. Bijzondere openbare tuinen, met veel zorg aangelegd. Blijf plakken in de relaxte universiteitsstad Münster, met parken, musea, knusse kroegen en trendy hangouts voor hipsters. Plus een voor Europa unieke, autovrije fietsboulevard. Niet doen: al na 10 km het eerste, vers getapte lokale biertje, want dan moet je er nog 305, op weg naar Moskou.

Meer fietsinspiratie: geheimoverdegrens.nl/fietsen-duitsland/

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.