De tuinkunst in de Renaissance: terug naar de bronnen

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Italiaanse kunstenaar en genie Leonardo da Vinci overleed. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in het Franse stadje Amboise, in het Clos Lucé. Hij overleed in 1519 en werd begraven in de Kapel van St. Hubertus in het kasteel van Amboise. Leonardo da Vinci werd gezien als het schoolvoorbeeld van de Renaissance.

Gedurende het hele jaar 2019 zijn er tal van tentoonstellingen, activiteiten en andere happenings ter ere van 500 jaar Renaissance.

De tuinen krijgen een make-over

500 jaar geleden ondergaan de tuinen in de Val de Loire een gedaanteverandering. De ommuurde tuinen met hun aromatische planten moeten plaats maken voor weidse ruimtes, perspectief, geometrische bloemperken, fonteinen en decoratieve watervallen. Deze rechtstreeks uit Italië geïmporteerde, nieuwe tuinkunst heeft van de Loire Vallei de “tuin van Frankrijk” gemaakt zoals we die nu kennen. In dit herdenkingsjaar, “500 ans de Renaissance(S] en Centre-Val de Loire”, worden de tuinen in het zonnetje gezet.

 

 

Geuren en kleuren

De tuin van Catherina de Medici bij het kasteel van Chenonceau tooit zich in de lente met enkel zwarte en witte bloemen, als een afspiegeling van zijn emblematische koningin en zijn beroemde galerij over de rivier de Cher. Op 5 en 6 juli en op 2 en 3 augustus worden de tuinen van Villandry verlicht door duizenden kaarsen voor betoverende en romantische avonden in de meest iconische van de Franse tuinen van de Loire Vallei. Het kasteel van Chambord heeft sinds vorig jaar zijn Franse tuinen terug, die een uniek vergezicht bieden vanaf de terrassen van het kasteel. In Amboise nodigt de tuin van Napels uit om te genieten van een panoramisch uitzicht over de Loire en het koninklijke kasteel, terwijl de zoete geuren van de citrusbomen van de orangerie van Dom Pacello op het naburige landgoed van kasteel Gaillard ons onmiddellijk meevoeren naar Toscane.

 

 

Hedendaagse Renaissance

In 2019 duurt de tuinkunst voort en innoveert. Nieuwe creaties sieren de landschappelijke ruimte van de Loire Vallei. Het landgoed van Chaumont-sur-Loire is hiervan een mooi voorbeeld met zijn Internationale Tuinenfestival dat dit jaar in het teken staat van de “Tuinen van het paradijs”. Andere kastelen innoveren eveneens, zoals het koninklijk kasteel van Blois waar de tuinen een nieuw eigentijds karakter hebben gekregen, het kasteel van Cheverny (kasteel van Kuifje) dat een Jardin de l’Amour (Tuin van de liefde) creëert opgeluisterd door beeldhouwwerken van de Zweedse beeldhouwer Gudmar Olovson, of de tuinen van het kasteel van Rivau met hun zoete rozengeuren en hun gigantische kunstwerken.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.