Zo geven kunstenaars zand een eigen gezicht

Kunstenaarsduo Driessens & Verstappen zoekt met hun intelligente robot naar gezichten in Texelse zandkorrels. Ter plekke worden zandkorrels onder de loep genomen en als een gezicht wordt gedetecteerd in de korrel, dan wordt deze fotografisch vastgelegd en op groot beeld getoond.

Sedimentoloog Jan-Berend Stuut van het NIOZ adviseert het duo over de meest geschikte soort zand en waar deze te vinden is. Het project heeft de titel Pareidolia meegekregen en is een van de tien kunstwerken van het project S.E.A. Pareidolia is vanaf juni tot en met augustus te zien in kerk De Burght in Den Burg, Texel. Tickets voor de S.E.A Art Tour zijn vanaf mei online beschikbaar.

 

 

Erwin Driessens en Maria Verstappen: “Onze werkwijze komt overeen met de wetenschappelijke onderzoeksaanpak van het NIOZ, waarbij wij vertrekken vanuit een artistieke vraag. Ons werk biedt op speelse wijze een inkijkje in de enorme vormenrijkdom van individuele zandkorrels. Daarnaast geeft het werk een reflectie op de huidige mens die zelfs in de allernietigste zandkorrel zijn evenbeeld wil zien. Als het ware een knipoog naar ons antropocentrisch wereldbeeld.”

 

 

Het kunstwerk van Driessens & Verstappen is een van de tien kunstwerken geïnspireerd op tien ontmoetingen tussen kunstenaars met wetenschap. De kunstwerken staan verspreid over Texel en worden tentoongesteld in de maanden juni, juli en augustus 2019. Alle kunstwerken worden ondersteund met een verhaal over de ontmoeting tussen kunstenaar en wetenschapper. S.E.A biedt bezoekers een buitengewoon en origineel verhaal over Texel en de zee.

Inspiratiebron

Waar kun je de kracht en weidsheid van de zee beter ervaren dan op een eiland? Dit is de vraag die bedenker en organisator Paulien Valk bracht tot het opzetten van S.E.A. Valk: “Waar het grootste gedeelte van het landoppervlak al is ontdekt, herbergen bonkende golven en eindeloze diepten nog vele geheimen voor ons. Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee, dat is voor zowel kunstenaars als wetenschappers een onuitputtelijke bron van inspiratie. Kunstenaars en wetenschappers zijn als geen ander in staat om ‘uit het systeem’ te stappen.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.