4 op 5 millennials vindt musea in Nederland heel belangrijk

Millennials erkennen in grote mate (80%) het belang van musea in Nederland. Slechts één op de vier Nederlanders in deze leeftijdsgroep (geboren tussen 1980 – 2000) bezoekt nooit een museum. Daarmee weten musea deze leeftijdsgroep beter te bereiken dan de gemiddelde Nederlander, van wie de helft zelden of nooit een museum bezoekt.

Musea zoeken naar passende programma’s en activatie om die millennials ook te verbinden aan de museale collectie: 67% geeft aan behoefte te hebben aan iets extra’s tijdens een museumbezoek. Dat blijkt uit een groot onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction onder 1300 millennials in opdracht van de Nationale Museumweek.

 

 

33% van de ondervraagden geeft aan dat ze minimaal één keer per jaar een museum bezoeken. Dat ligt boven het landelijke gemiddelde van 1 keer per twee jaar. ‘Ontspanning’ en ‘vermaak’ zijn de belangrijkste redenen voor millennials om musea te bezoeken. De millennial heeft de grootste voorkeur voor tentoonstellingen over geschiedenis, op de voet gevolgd door ‘wetenschap en techniek’ (47%) en ‘kunst’ (40%). Millennials bezoeken dus bovengemiddeld musea maar zijn op zoek naar passende activiteiten.

 

 

Mirjam Moll, waarnemend directeur Museumvereniging en initiatiefneemster Nationale Museumweek: “Het is echt hoopvol dat deze opkomende generatie het heel belangrijk vindt dat er musea zijn in Nederland. Dat zij massaal voor ‘geschiedenis’ kiezen als belangrijkste thema, zegt iets over de hernieuwde hang naar zingeving. De hunkering naar verhalen over waar we vandaan komen. Toch scoren ook de andere type collecties goed: alleen samen vertellen musea het hele verhaal van Nederland.”

Twee concerten specifiek voor millennials in musea

Om aan de wens voor extra en bijzondere programmering tegemoet te komen én een nieuw publiek te verrassen, inspireren & confronteren met ons échte goud zijn er tijdens de Nationale Museumweek twee Golden Hours! In Museum Het Valkhof (Nijmegen) en het Amsterdam Museum. Optredens van rapper Latifah i.s.m. Re:Freshed Orchestra: op die manier worden (nieuwe) millennials bereikt. In het museum worden de millennials op een passende manier verbonden aan de museumcollectie.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.