Dit is waarom vrouwen in tech een onderscheiding krijgen tijdens Technology Playmaker Awards 2019

Booking.com, een van ‘s werelds grootste e-commercebedrijven en een leider in digitale technologie, heeft de winnaars van de Technology Playmaker Awards 2019 bekendgemaakt. Met de awards, die voor de tweede keer werden uitgereikt, worden in de wereldwijde technologiesector vrouwen onderscheiden die nieuwe paden bewandelen, innovatieve producten en ervaringen ontwikkelen, een positieve impact op hun gemeenschap hebben en toekomstige generaties inspireren.

Gisteravond werden tijdens de gala-ceremonie in Londen acht prijzen uitgereikt, in zeven individuele categorieën (waaronder één award voor werkgevers) en de algemene Technology Playmaker Award 2019.­

 

 

Een van de winnaars is een Mexicaanse ondernemer die een systeem heeft ontwikkeld dat overlevenden van aardbevingen kan opsporen. Een andere winnaar is de oprichter van een NGO die meisjes en vrouwen helpt armoede te ontvluchten door ze te onderwijzen in technologie, en door docenten te helpen verandering teweeg te brengen. Ook de maker van een apparaat waarmee vrouwen zichzelf thuis op baarmoederhalskanker kunnen testen is genomineerd. En als laatste is de leider van een wereldwijde beweging die meisjes onderwijst in coding, kunstmatige intelligentie (AI) en robotics genomineerd.

 

 

De winnares van elke categorie ontving een prijs van €5000. De Technology Playmaker of the Year, die werd gekozen uit de individuele winnaars, ontving nog eens €10.000. De zeven categorieën onderscheidden zes vrouwen voor hun bijdragen op de volgende gebieden; positieve business impact, innovatief gebruik van digitale tools, opkomende technologieën, impact op de gemeenschap, duurzame bedrijfsvoering, aanstormend tech-talent, en één organisatie die toewijding toont aan het bewerkstelligen van meer gender-diversiteit in IT en tech.

Linda Liukas, de uit Finland afkomstige oprichter van Rails Girls, werd uitgeroepen tot Booking.com Technology Playmaker of the Year 2019. Deze award wordt uitgereikt aan de categoriewinnares van wie de bijdrage aan technologische innovatie de grootste impact had, en die op wereldwijd niveau maatschappelijke verandering heeft aangedreven. Naast de oprichter van Rails Girls, een wereldwijde beweging die jonge vrouwen leert programmeren in meer dan 300 steden wereldwijd, is Linda de auteur en illustrator van Hello Ruby. Hello Ruby is een geïllustreerde kinderboekenserie over informatica die in 25 talen is vertaald.

De winnaressen van de Booking.com Technology Playmaker Awards 2019 zijn

  • Community Impact – Martha Omoekpen Alade (Nigeria), oprichter van Women in Technology in Nigeria (WITIN), een NGO ter bevordering van socio-economische emancipatie in Nigeria die tot 2022 ruim 20.000 meisjes en vrouwen helpt de armoede te ontvluchten
  • Role Model – Linda Liukas (Finland), oprichter Rails Girls
  • Business Leader – Beena Ammanath (VS), Global VP of AI, Data & Innovation bij HPE en oprichter/CEO van Humans for AI, een nonprofit organisatie die diversiteit in de techsector bevordert met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)
  • Young Technologist – Betelhem Dessie (Ethiopië), oprichter/CEO van Anyone Can Code (ACC) in samenwerking met iCog Labs, dat innovatie bij kinderen en jongvolwassenen bevordert door middel van coding, AI en robotics, met als doel technologische oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen
  • Tech Innovator – Sophie Hombert (Frankrijk), oprichter van Aglaé, het eerste bedrijf in zijn soort voor lichtgevende planten, dat een voedzaam, biologisch afbreekbaar serum ontwikkelt dat planten een lichtgevend effect geeft
  • Digital Leader – Jill Zeret Jiménez Rodríguez (Mexico), oprichter van Zytreon Tecnología Infinita, een technologiebedrijf dat een systeem heeft gelanceerd dat overlevenden van aardbevingen kan detecteren
  • Employer Award – 1 Million Women to Tech (VS), een wereldwijd onlineprogramma voor technologisch onderwijs dat voor januari 2020 een miljoen vrouwen gratis leert programmeren.

“We ontvingen een uitzonderlijk hoog aantal nominaties uit alle uithoeken van de wereld, en ik wil al onze inspirerende finalisten en winnaars van harte feliciteren. Hun verhalen laten de breedte en omvang van de prestaties zien die vrouwen elke dag en in alle stadia van hun tech-carrière leveren,” aldus Gillian Tans, CEO van Bookingcom. “Wij vinden dat we vrouwelijke rolmodellen in de techsector in de spotlights moeten zetten. Daarom hebben we een forum gecreëerd dat leidinggevende techvrouwen met verschillende achtergronden samenbrengt om ideeën en perspectieven uit te wisselen en banden op te bouwen, met als doel de toekomstige generaties te inspireren en gelijkwaardige representatie voor vrouwen in tech te bewerkstelligen.”

“Ik ben enorm trots dat ik zowel de Role Model als de Technology Playmaker of the Year 2019 Award in ontvangst mag nemen. Initiatieven als deze helpen vrouwen zich gezien en meer algemeen erkend te voelen, maar ook om belangrijke en duurzame relaties op te bouwen tussen gelijkgestemde en briljante vrouwen wereldwijd, die werkzaam zijn in de technologie-industrie”, aldus Linda Liukas, winnaar van de 2019 Booking.com Technology Playmaker of the Year award. “Technologie gaat voor mij over zelfexpressie, creativiteit en vreugde. Vrouwen hebben zoveel te bieden aan de technologische wereld en maken vaak de fout om te proberen er te veel in te passen. Op het moment dat ik besloot om in mijn eigen mogelijkheid en nieuwsgierigheid te stappen, begon ik een carrière op te bouwen die bij mij past”.

Na de eerste editie, die alleen in Europa plaatsvond, stroomden dit jaar honderden nominaties binnen uit 60 landen over de hele wereld.

Bij de prijsuitreiking en het galadiner op 13 maart werden speeches gegeven door Eileen Burbridge, MBE en partner bij durfkapitaalonderneming Passion Capital, en Hadeel Ayoub, CEO van BrightSign, een startup voor ondersteunende technologie die een slimme handschoen heeft ontwikkeld om non-verbale mensen te helpen communiceren. Hadeel werd in 2018 onderscheiden als Technology Playmaker of the Year.

Gillian Tans was de juryvoorzitter. De jury bestond verder uit leidinggevenden van wereldwijd opererende techbedrijven en succesvolle startups als Skyscanner, WeTransfer, Amazon Web Services, Spelman College, de Technische Universiteit Delft, NeuralBay, Wormhole en All Turtles. Daarnaast namen wetenschappelijk onderzoekers en vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Financial Times plaats in de jury.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.