Dit is hoe Italië inzet op duurzaam toerisme

Ook Italië zet stappen om het toenemende toerisme het hoofd te kunnen blijven bieden. De op vier na meest bezochte toeristische bestemming ter wereld heeft op enkele van de populairste plekken zoals Venetië al te maken met overtoerisme, met alle gevolgen van dien voor bewoners en bezoekers. Op een persconferentie op de afgelopen Vakantiebeurs presenteerde Maria Elena Rossi, Hoofd Marketing van het Nationaal Bureau voor Toerisme ENIT de laatste cijfers en de strategie voor de Nederlandse markt.

Toename toerisme vanuit Nederland, vooral Zuid- en Midden-Italië

In 2017 reisden zo’n twee miljoen Nederlanders af naar de laars die samen goed waren voor ruim tien miljoen (!) overnachtingen. Daarmee staan we op de vijfde plaats. De eerste cijfers van 2018 laten zien dat de toename met name zit in de zuidelijke regio’s zoals Puglia en Sicilië. Het aantal Nederlanders dat het vliegtuig pakt voor een citytrip of langere vakantie naar Italië is met maar liefst 15,4 % toegenomen.

Ook Midden-Italië mag zich verheugen in een groeiende populariteit. Umbrië is na een dip in 2017 weer op het niveau van voor 2016. Hier zijn Nederlanders nummer 1 qua overnachtingen van buitenlandse toeristen, met name door de vele mensen die een aantal weken doorbrengen aan het Trasimeense Meer, op de grens met Toscane. In Le Marche, sinds een jaar of tien ontdekt als alternatief voor Toscane, zijn Nederlanders nummer twee na onze oosterburen. Abruzzen is aan een flinke opmars bezig en zeer in trek als wandelbestemming, door de weidse natuur en vele beschermde gebieden. Daarnaast trekt Lazio, de regio rond Rome, grote aantallen bezoekers die met name verblijven op twee specifieke plekken: Rome en het Bolsena meer.

 

 

Midden-Italiaanse regio’s promoten samen duurzaam toerisme

Om in deze gebieden het toerisme te bevorderen en beter te spreiden, is het ENIT (het Nationaal Bureau voor Toerisme) een project gestart om samen met deze vier regio’s slow tourism te promoten, als duurzaam alternatief voor het ‘selfietoerisme’ dat hand over hand toeneemt onder bezoekers uit andere landen waarbij hoogtepunten in sneltreinvaart bezocht worden in korte tijd.

Er zijn vier thema’s die in de regio’s Abruzzo, Lazio, Marche en Umbrië worden gepromoot: toerisme in de bergen, wandeltoerisme, gastronomisch toerisme en cultureel toerisme gericht op de vele vestingstadjes (de ‘borghi’). De vier regio’s beschikken allemaal in ruime mate over gebieden waar nog veel ruimte is voor een toename van deze typen toerisme die prima passen bij de huidige trend om je vakantie te zien als een beleving, waarbij je meer deel uitmaakt van de omgeving en lokale cultuur.

 

 

Ideale bestemming voor slow tourism, buitensporten en lekkerbekken

Er is de laatste jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de informatie over wandelroutes (nu allemaal te vinden op www.camminiditalia.it), welke in centraal-Italië vaak oude pelgrimsroutes door prachtige landschappen langs eeuwenoude kloosters en plaatsen als uitgangspunt nemen. Ook vind je er naast de bekendere vestingstadjes en -steden nog tientallen schitterende, vaak goed onderhouden plaatsjes die zeer authentiek en sfeervol zijn. In dit deel van Italië zijn tientallen nationale en regionale parken, reservaten en andere beschermde gebieden waar naar hartenlust gewandeld en gefietst kan worden, naast het beoefenen van watersporten op de vele meren en op zee, naast extremere sporten als rafting, canyoning en paragliding.

Culinair toerisme is last but zeker not least: dit neemt sterker toe dan het toerisme in zijn algemeen. Voor lekkerbekken is Midden-Italië een paradijs, met ontelbare ambachtelijke producten (vaak met DOP of IGP status) en lokale gerechten, naast tientallen DOC en DOCG wijnen die steeds vaker ook in het buitenland de aandacht krijgen, op de golven van de groeiende belangstelling voor autochtone druivensoorten.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.