Zo laat jij je huis energiezuinig achter tijdens je vakantie

‘Schat, heb jij de deur dicht gedaan?’ Niemand gaat op vakantie zonder te controleren of het huis veilig is achtergelaten. Ook denken mensen doorgaans aan het uitzetten van lichten, maar hoe zit het met de kachel en andere apparaten die veel energie slurpen tijdens je vakantie? Ook daar kun je eenvoudig rekening mee houden voordat je de deur achter je dichttrekt.

Energiekosten besparen tijdens vakantie

Jaarlijks energie vergelijken is iets waarmee je flink kunt besparen. Niemand wil teveel betalen, en door jaarlijks over te stappen kun je telkens weer het gunstigste contract kiezen. Maar wist je dat er nadat jij je koffer hebt gepakt nog heel veel gedaan kan worden om energie te besparen? Al ben je maar een paar dagen weg. Op je energiekosten kun je met een paar handige tips flink besparen.

 

 

Ontdooi de vriezer

Veel vakantiegangers halen de stekker hun koelkast of vriezer niet uit het stopcontact bij vertrek. Denk daar nog eens over na. Haal de koelkast en/of vriezer leeg, laat deze ontdooien en maak ze schoon. Op die manier hoeven de koelkast en de vriezer niet heel de hele vakantie aan te staan. En dat scheelt veel energie! Misschien minder handig als jij maar een paar dagen weg bent en nog dingen in je koelkast hebt staan. Het is natuurlijk zonde om dingen weg te gooien die je gewoon nog kunt bewaren. Maar het is zeker de moeite waard als je een paar weken weg bent! En mooi meegenomen: een vriezer vol met ijsranden vreet veel meer energie. Schone koelkasten en vriezers zijn zuiniger.

Slimme thermostaat standaard laag

Het klinkt misschien voor de hand liggend. Toch denkt lang niet iedereen hier over na. Zeker niet bij een korte vakantie. De temperatuur bij ons in huis wordt steeds vaker automatisch geregeld via een slimme thermostaat. De temperatuur gaat omhoog op tijden dat jij bijvoorbeeld uit je werk komt. ‘s Nachts gaat de temperatuur omlaag. Zorg dat je slimme thermostaat tijdens je vakantie op een lage temperatuur staat. En blijft staan! Er is toch niemand thuis, dus de temperatuur kun je zo rond de 15 of 17 graden instellen. Elke graad lager, scheelt 6 tot 7 procent aan gasverbruik. Het omlaag zetten van de temperatuur is natuurlijk helemaal in de winter een bron van besparing.

Haal stekkers uit het stopcontact

Ook deze klinkt heel simpel. Maar lang niet iedereen doet het! Niet alleen de koelkast en vriezer kun je uitzetten. Veel huishoudelijke apparaten blijven tijdens vakanties op de stand-by-functie staan. Dit is een zuinige functie, maar kost nog steeds energie! Alle lampjes die blijven branden hebben immers elektriciteit nodig. En zit een stekker in het stopcontact en staat een apparaat uit? Ook dan wordt er stroom gebruikt in de vorm van sluipverbruikt. Vooral als je een langere periode op vakantie bent, is het slim om stekkers uit het stopcontact te halen. Dit geldt natuurlijk ook voor adapters en opladers die niet gebruikt worden.

 

 

Ga voor slimme verlichting

Het is voor veel vakantiegangers vaste prik: timers op de lampen zetten zodat het voor buitenstaanders lijkt alsof je toch thuis bent. Maar er is een beter alternatief voor zo’n ouderwetse timer. Tegenwoordig kun je dit ook doen met slimme verlichting die je bedient via een app op je telefoon. Zelfs als je in het buitenland zit! Dat scheelt. Want daarmee kun je lampen voor een paar minuten aan- en uit zetten. Wanneer jij dat wilt! Bovendien is deze slimme verlichting vaak ledverlichting. Veel zuiniger en milieuvriendelijker. Je moet er dan wel aan denken om dit te regelen op je vakantieadres en dat is misschien wat zonde van de vakantievreugde.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.