‘Atelier S.E.A Preview’ in Kaap Skil geopend

Op Texel is een bijzonder kunstproject ontstaan: S.E.A. De letters staan voor Science Encounters Art, een samenwerkingsverband tussen kunstenaars en wetenschappers. Tien kunstenaars(duo’s) maken hun eigen interpretatie naar aanleiding van het werk van NIOZ-wetenschappers. Het project zal uitmonden in een Art Tour langs de kunstwerken in de zomer van 2019. Op zaterdag 8 december is de tentoonstelling Atelier S.E.A Preview in Museum Kaap Skil geopend. Een voorbereiding op de Art Tour.

Onze planeet is voor ruim 70 procent bedekt met zout water: zeeën en oceanen. Deze onmetelijke watervlaktes zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken op Texel te realiseren, geïnspireerd op wetenschappelijk onderzoek.

Voor de opening van Atelier S.E.A Preview bij Museum Kaap Skil was de genodigden gevraagd een of meerdere stukken wit plastic afval mee te nemen. De komende tijd is een ieder van harte welkom schoon wit plastic afval naar het museum te brengen. Kunstenares Maria Koijck zal het gebruiken om er op Fort de Schans een enorme noordse stormvogel van te maken.

 

 

Maria Koijk is ruimtelijk vormgever. Ze maakt driedimensionale kunstwerken van afval. Haar fascinatie met het afvalvraagstuk begon in 2009, toen ze tijdens een bezoek aan Sierra Leone werd geconfronteerd met een strand dat was bedekt met een dikke laag plastic rommel. Een schokkende ervaring, die haar aan het denken heeft gezet. Door mensen te betrekken bij haar werk (communityart), probeert ze het bewustzijn over afval te vergroten. Ze doet dit in projecten over de hele wereld.

De kunstenaars, de wetenschappers en de locaties waarop straks de S.E.A – kunstwerken te zien zijn, worden in de tijdelijke tentoonstelling Atelier S.E.A Preview in Kaap Skil geïntroduceerd. De kunstenaars houden zich bezig met vragen als: Kun je van wier servies printen? Zijn er gezichten te herkennen in zandkorrels? Hoe ver kun je inzoomen op microbiële matten? In de tentoonstelling is te zien hoe deze en andere vraagstukken vorm krijgen.

 

 

Atelier S.E.A Preview staat in het graanpakhuis, een van de monumentale gebouwen van Museum Kaap Skil. De tentoonstelling blijft tot 15 mei te bezichtigen, schoon wit plastic kan tot dan bij Kaap Skil worden ingeleverd.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.