Wetenschap prikkelt kunstenaars SEA Tour

Een zestal gerenommeerde kunstenaars presenteerden afgelopen vrijdag hun schetsontwerp voor de S.E.A Tour 2019 aan wetenschappers, locatiehouders, organisatie SEA en overige belangstellenden. De tour bestaat uit een tocht langs tien kunstwerken en is van juni t/m augustus 2019 op Texel te volgen. De tien kunstwerken zijn vertolkingen van het spanningsveld tussen wetenschap en kunst; een prikkelende diversiteit is het resultaat.

Gezichten in zandkorrels, een acht meter lange stormvogel die zijn laatste rustplaats vindt, een fascinerend vliegerspel, een hoorspelwandeling langs zand. De presentaties van zes kunstenaars laten zien dat wetenschap en kunst nauw verbonden zijn. Voor de organisatie van S.E.A de veelbelovende aftrap om een crowdfunding actie op te starten.De ontmoetingen tussen wetenschappers en kunstenaars leidden tot een divers en prikkelend aanbod van schetsontwerpen.

 

 

Aanwezigen werden ingewijd in de geheimen van de bodem van het Texelse Wad die tijdens de Tour zullen leiden tot spectaculaire opnames. Kunstenaar Wim van Egmond wekt ogenschijnlijk dode natuur, met microscopische opnamen, tot leven. Marcella Kuiper abstraheert de gegevens van trektochten van kanoeten, in kaart gebracht door Allert Bijleveld, tot zwevende objecten die met elkaar een fascinerende vliegerzwerm vormen.

Zand, zee en plastic

Zowel kunstenaarsduo Jan van den Berg en Hannie van den Bergh als Driessens en Verstappen baseren hun werk op zand. Dit resulteert in een hoorspelwandeling langs het strand en een gezichtsherkenningsmachine voor zandkorrels. Uit vooronderzoek van Driessens en Verstappen blijkt dat juist in Texelse zandkorrels gezichten zijn te herkennen. De van oorsprong Texelse Joeri Bosma ging mee met het schip de Pelagia en werd voor zijn werk geïnspireerd door het feit dat vervuiling van de zeeën een mondiale bedreiging is en dat dit toch zoveel mensen koud laat.

 

 

Maria Koijck laat een immens grote stormvogel achter op Fort de Schans. Ronald van der Meijs, Zoro Feigl en het duo Eric Klarenbeek en de Texelse Maartje Dros konden niet aanwezig zijn. Voor de S.E.A Tour lieten zij zich inspireren door de collectie van Kaap Skil en maken zij onder meer kunstwerken van zeesla (Ulva)

Crowdfunding voor kunst

Het grootste gedeelte van de financiering van het project is rond. Om de S.E.A Tour echt goed te doen slagen start op 12 november een crowdfundingscampagne op de website. Daarin wordt iedereen opgeroepen bij te dragen aan dit echt Texelse kunstproject.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.