Dit zijn de milieuzones in Duitsland

Ga je binnenkort met de auto naar Duitsland? Grote kans dat je te maken krijgt met de Duitse “umweltzones”. Sinds 2008 heeft Duitsland tientallen van deze milieuzones ingevoerd om de luchtkwaliteit binnen steden te bevorderen. Het is alleen toegestaan om de centra met je auto in te gaan indien je een geldige milieusticker hebt.

Invoering Duitse Milieuzone

Gemotoriseerd verkeer is een van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling in de centra van grote steden. Met name fijnstof heeft een negatieve invloed op de volksgezondheid. Duitsland, al jaren een voorloper waar het gaat om de transitie naar duurzame energie, heeft daarom al in 2008 besloten tot de invoering van milieuzones voor gemotoriseerd verkeer.

 

 

De eerste steden die besloten om een milieuzone in te voeren waren Keulen, Hannover en Berlijn. Inmiddels zijn er al ruim 70 milieuzones ingevoerd. In het Ruhrgebied is er een aaneengesloten zone welke meer dan 10 steden bevat. Met uitzondering van de autobahn tussen de steden, heb je in dit hele gebied heb je een milieusticker nodig.

Verschillende kleuren milieustickers

Bij invoering van de eerste zones in 2008 de umweltzones werden er een rode, gele en groene sticker ingevoerd. De kleur van de sticker was een indicatie van de vervuilingsgraad van de auto. Inmiddels is de rode sticker in geen enkele stad meer toegestaan. De gele sticker is enkel nog toegestaan in “Neu-Ulm”. De rest van de steden accepteert enkel nog auto’s die een groene milieusticker hebben.

Voorwaarden voor het verkrijgen van een milieusticker

De volgende auto’s krijgen een groene sticker:

  • Alle benzine- LPG- en hybride auto’s vanaf 1993
  • Dieselauto’s en vrachtwagens met een dieselmotor die een roetfilter hebben vanaf 2006.
  • Rijtuigen die een elektrische aandrijving hebben. Dit zijn meestal de nieuwere rijtuigen.

De volgende wagens krijgen een gele sticker:

  • Rijtuigen met een dieselmotor die de uitlaatgasnorm EURO-2 en EURO-3 hebben.

De vuistregel is dat diesels met een bouwjaar van voor 2001 en benzineautos van voor 1993 geen groene sticker meer krijgen. De groene milieusticker kun je bestellen via Duitsemilieusticker.nl.

Als je eenmaal een sticker hebt gekocht is deze onbeperkt geldig. De milieusticker is namelijk gebonden aan je kenteken. Als je ruit vervangen moet worden of het milieuvignet is niet meer leesbaar dient u een nieuwe aan te schaffen. De sticker kan je via deze link bestellen.

Invloed Diesels Op Luchtkwaliteit

De grootste vervuilers zijn diesels. Een aantal Duitse steden heeft daarom een algeheel verbod afgekondigd op diesels. Op 27 februari jl. heeft een Duitse federale rechtbank dit besluit goedgekeurd. In de toekomst mogen Duitse steden daarom diesels verbieden.

Een uitzondering wordt gemaakt voor Diesels die voldoen aan de “EURO-6” uitlaatgasnorm. In de regel zijn die diesel aangedreven voertuigen van na 2015. Deze auto’s krijgen een nieuwe, nog in te voeren blauwe milieusticker.

Maandag 2 oktober 2018 heeft de Duitse overheid een akkoord bereikt over de aanpak van luchtvervuiling door dieselauto’s in de Duitse steden. Het conceptakkoord dat er nu ligt stelt autofabrikanten verplicht om omruilregelingen op te zetten voor oude dieselauto’s. Fabrikanten als BMW, Volkswagen en AUDI moeten volgens het akkoord eigenaren van oude diesels de mogelijkheid bieden om hun auto kosteloos om te ruilen voor schonere diesels, benzineauto’s of volledig elektrisch aangedreven auto’s.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.