Nubië – Land van de Zwarte Farao’s in Drents Museum

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte – in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten – afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts in Boston – komen hiervoor naar Assen toe.

Het fascinerende Nubië

De tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s biedt een overzicht van het fascinerende Nubië tussen 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. De vondsten, die afkomstig zijn uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts in Boston, geven samen een beeld van de rijke cultuur van dit deel in Afrika. Wetenschappers van het museum in Boston waren van 1907 tot 1928 betrokken bij de opgravingen van de vondsten. Hierdoor beschikt het museum in Boston over een van de grootste Nubische collecties. De tentoongestelde objecten zijn nog maar zelden in Europa te zien geweest.

 

 

Zwarte farao’s

In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

 

 

Nubië – Land van de Zwarte Farao’s past in de traditie van grote internationale archeologische tentoonstellingen. De tentoonstelling maakt deel uit van de serie Internationale Archeologie in het Drents Museum waarvan deze tentoonstelling de tiende in de reeks is. Nubië is tot en met 5 mei 2019 te zien in het Drents Museum. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). Het boek is vanaf 16 december verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum en kost € 24,95.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.