Jaap van Zweden begint termijn als Music Director New York Philharmonic

Op 20 september begon dirigent Jaap van Zweden zijn aanstelling als 26e Music Director van het orkest Stravinsky’s The Rite of Spring, Ravels Piano Cocerto in G major met solist Daniil Trifonov, en de wereldpremière van Ashley Fure’s Filament ten gehore.

Heel New York kijkt al maanden uit naar dit moment, de hele stad hangt vol met posters – NEW YORK, MEET JAAP – en ook de internationale pers staat gereed om dit spectaculaire evenement vast te leggen. De avond start met een champagnereceptie in de David Geffen Hall en wordt afgesloten met een diner op de Grand Promenade. Het Empire State Building kleurt deze avond rood, de kleur van het New York Philharmonic, om het openingsseizoen van Jaap van Zweden te vieren.

Open repetitie

Na het gala openingsconcert vanavond, start Van Zweden met het dirigeren van de eerste drie abonnementswerken van seizoen 2018-2019. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk New Yorkers Jaap kunnen ontmoeten is de open repetitie op donderdag 27 september gratis toegankelijk. Het programma bevat de wereldpremière van Conrad Tao’s Everything Must Go, uitgevoerd door het Philharmonic. Daarnaast zal ook Bruckner’s Symphony No. 8 worden gespeeld. Hierna zal er een gratis toegankelijke nabespreking zijn met President en CEO Deborah Borda en componist Conrad Tao. Ter ere van het openingsseizoen van de Nederlandse dirigent, zal het New York Philharmonic Archief nieuwe permanente exposities laten zien. Met interactieve schermen kunnen concertbezoekers kennis maken met de geschiedenis van het orkest, Maestro van Zweden, en de vooruitstrevende visie van President en CEO Deborah Borda. Videoclips, legendarische opnames en een kijkje achter de schermen geven een mooi beeld van de roemruchte geschiedenis van het orkest.

 

 

DNA van grote dirigenten

Jaap van Zweden woonde als jonge muziekstudent in New York en het New York Philharmonic speelde toen al een belangrijke rol in zijn leven: “als ik ook maar een kein beetje geld over had, kocht ik kaartjes voor het New York Philharmonic. Het orkest is 177 jaar oud en heeft het DNA van alle grote dirigenten die het ooit hebben geleid in zich. Dat voel je, dat hoor je. Gustav Mahler, Arturo Toscanini, Lenny Bernstein, Pierre Boulez – het zijn allemaal zulke grote namen dat ik me behalve trots ook nederig voel. De samenwerking tussen mij en de musici werkt als een conversatie, waarbij mijn tradities zich met die van hen mengen. We leren van elkaar en genieten van elke ervaring die we samen delen”. Het vijfde seizoen van Philharmonic Free Friday start op vrijdag 21 september met gratis toegang voor 13 tot 26-jarigen.

 

 

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.