Thalys halveert CO2-uitstoot in 10 jaar tijd

Sinds 2008 werkt Thalys aan het verminderen van haar CO2-uitstoot. Sindsdien hebben talrijke maatregelen van het bedrijf geleid tot 52 procent minder CO2-emissies per passagier in 2017 vergeleken met 2008. Concreet betekent dit dat per reiziger/kilometer de CO2-uitstoot werd teruggedrongen van 23.6g naar 11.25g, een daling van 52%. Thalys bespaart vandaag, meer dan 25.000 ton CO2per jaar vergeleken met 2008.

Thalys-trein

“Een van onze belangrijkste doelstellingen is het milieuvriendelijk maken van onze mobiliteit. Het huidige resultaat is heel positief een we gaan ervoor om onze ecologische voetafdruk verder te blijven verminderen.” zegt Agnès Ogier, CEO bij Thalys.

Dit succes is mede te danken aan Thalys haar deelname aan het Science Based Target-programma*. Thalys was een van de eerste 10 ondernemingen wereldwijd die zich aansloten bij dit programma. Met het doel 40 % minder CO2-uitstoot te bereiken in 2020. Om dit te bewerkstelligen werden partners en alle medewerkers actief betrokken.

 

 

Succesfactoren

Verschillende ontwikkelingen en veranderingen droegen bij aan de enorme vermindering van CO2-uitstoot. De beslissing van partner NS om alle treinen vanaf 1 januari 2017 op windenergie te laten rijden, speelde hierin een grote rol. Andere belangrijke succesfactoren waren inspanningen gericht op het verminderen van energieverbruik voor verlichting, verwarming en airco en het digitaliseren van tickets. Ook op het gebied van catering werden grote veranderingen doorgevoerd die ten goede komen aan het milieu. Door te kiezen voor lokale producten, biologische voedingswaren, meer vegetarische gerechten en de inkoop van vis met het MSC-keurmerk, heeft Thalys de ecologische voetafdruk van haar catering aan boord met de helft verminderd.

 

 

Thalys’ CO2-uitstoot in vergelijking met andere vervoersmiddelen

In Europa genereert de transportsector 30 procent van alle CO2-uitstoot: “De ecologische strijd van Thalys start dan ook bij het overtuigen van de consument om voor de trein te kiezen, die tien keer minder vervuilend is dan het vliegtuig.”, aldus Ogier.

*Over het ‘Science Based Targets’-programma

Science Based Targets is een gezamenlijk initiatief van het Carbon Disclosure Project (CDP), het World Resources Institute (WRI), het WWF en het United Nations Global Compact. In het kader van dit initiatief hebben momenteel 420 ondernemingen het engagement aangegaan om hun doelstellingen voor een verlaagde uitstoot van broeikasgassen af te stemmen op de aanbevelingen van de wetenschappers van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Het is de bedoeling de klimaatopwarming onder 2°C te houden, overeenkomstig het Akkoord van Parijs, dat tijdens de COP21 ondertekend werd. Het Science Based Targets-initiatief berekent de doelstellingen aangepast aan de specifieke onderneming op basis van de koolstofbudgetten per activiteitensector. Het gaat erom de toegelaten uitstootvolumes onder de grens van 2°C te houden. De doelstellingen houden rekening met criteria als de perimeter van de rechtstreekse en onrechtstreekse uitstoot, het tijdsvak van de doelstellingen en hoe ambitieus deze zijn.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.