Sjoerd den Hertog en Imke Vormeer winnen Open NK in Friese Hallum

In het Friese Hallum heeft Inline-skater Sjoerd den Hertog vandaag het Open Nederlands Kampioenschap 100 kilometer gewonnen. Bij de vrouwen ging de overwinning na 60 kilometer koers naar Imke Vormeer. Beiden kwamen solo over de finish.

Eropuit

Het ONK in Hallum deed zijn bijnaam weer eer aan: de Hel van Bartlehiem. De sterke wind in het Friese polderlandschap maakte het voor de inline-skaters een loodzware koers. Na een dappere aanvalspoging van Robert Post te hebben verijdeld, zetten de mannen van het team Okay Fashion&Jeans de wedstrijd naar hun hand.

 

 

Titelverdediger Crispijn Ariëns plaatste tien kilometer voor de eindstreep een demarrage die beslissend leek. Met nog zes plaatselijke rondes te gaan, pakte hij al snel 20 seconden voorsprong op Gerwin Smit en zijn eigen ploeggenoot Den Hertog. “Dit was helemaal volgens plan. Als ik die voorsprong kon uitbouwen naar 30 seconden, had ik de zege op zak”, aldus Ariëns, die Hallum won in 2017 en 2016.

 

 

Maar toen kreeg de koers een dramatische wending. Doordat dranghekken nog niet waren verzet, miste de vluchter een bocht rechtsaf. Hij reed rechtdoor, moest omdraaien en terug naar het parkoers. Ondanks die extra krachtsinspanning bleef Ariëns zijn achtervolgers voor, maar zijn voorsprong was danig geslonken. In de slotronde wist een beresterke Smit het gaatje alsnog te dichten.

Op dat moment was het de beurt aan Sjoerd den Hertog om te ontsnappen en de zege voor Team Okay veilig te stellen. Die vluchtpoging slaagde, Smit was verslagen en werd tweede. Ariëns moest genoegen nemen met het brons, maar kwam woedend over de finish. “Ik heb hier weken naar toe getraind en dan verlies je zo. Ik ben blij dat we hem als ploeg nog winnen, maar zelf baal ik hier vreselijk van.” Winnaar Den Hertog: “Ik ben superblij dat ik win, maar voor Crispijn is dit wel heel zuur.”

Vrouwen

Bij de vrouwen was de ontknoping na 60 kilometer koers minder spectaculair. Imke Vormeer sprong al na vijf kilometer mee met een groepje mannen, de koplopers van het ONK voor masters. “Toen ik om me heen keek, zag ik dat er verder niemand mee was”, aldus Vormeer. “Ik dacht: als dit weg blijft, maak ik een goede kans op de zege.”

Het groepje bleef niet helemaal intact, want de masters maakten er nog spannende eindstrijd van, waarbij de titel ging naar Hans van de Wetering. Maar met nog één man aan haar zijde behield Vormeer een ruime voorsprong op de rest van het kleine vrouwenpeloton. Ver achter haar finishte Jannitta van den Brink-Spigt als tweede, het brons was voor Beau Wagemaker.

Elma de Vries slaagde er in haar afscheidswedstrijd niet in een podiumplek te veroveren. De geboren Friezin beëindigt na 22 succesvolle jaren haar actieve schaats- en skeelerloopbaan. Na de laatste meters te hebben gereden, blikte ze terug op een pittige koers. “Die wind maakte het loodzwaar, je had eigenlijk maar een klein fijn stukje voor de wind”, zei De Vries. “Zo is mijn hele carrière eigenlijk geweest: ik heb veel afgezien, maar ook mooie dingen beleefd.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.