Forse groei van Italiaanse restaurants, vooral in grote steden

De afgelopen vijf jaar is het aantal Italiaanse restaurants in Nederland toegenomen van 1.384 naar bijna 1.500 restaurants. De stijging bedraagt hiermee 8%, terwijl de totale restaurantsector in dezelfde periode met ‘slechts’ 4% toenam. De groei is nagenoeg volledig in de laatste twee jaar tot stand gekomen (+100 restaurants). Vooral in de grote (studenten) steden groeide het aanbod fors, met als opvallende ontwikkeling de opmars van grootschalige fast casual concepten. Dit en meer blijkt uit de publicatie van ‘Het Italiaanse restaurant in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiden.

Ontwikkeling in de provincies

Noord-Holland heeft dankzij Amsterdam de hoogste Italiaanse restaurantdichtheid (15,3 restaurants per 100.000 inwoners). Zonder Amsterdam is de dichtheid in Noord-Holland (8,8) echter vergelijkbaar met het Nederlandse gemiddelde (8,7). In Drenthe is de groei (+18%) relatief het grootst. Dit moet echter gezien worden als inhaalslag, aangezien het aantal Italiaanse restaurants per 100.000 inwoners (7,9) nog steeds onder het landelijk gemiddelde ligt. De Italiaanse restaurantsector neemt circa 25% van de ontwikkeling van de totale restaurantsector voor haar rekening.

 

 

De Zuid-Europese keuken

Vijf jaar geleden was de Italiaanse keuken goed voor circa 50% van het totaal aantal Zuid-Europese restaurants, in 2018 is dit aandeel toegenomen tot circa 55%. De stijging van het aandeel Italiaanse restaurants komt niet alleen door de forse groei van Italiaanse restaurants, maar ook door een daling van bijna 10% van het aantal Spaans/Portugese restaurants.

 

 

Forse groei in de G-4

Ruim 40% van het totale Italiaanse restaurantaanbod is te vinden in 15 gemeenten. Kenmerkend is te zien dat er veel studentensteden in deze ranglijst staan. Het Italiaanse restaurant is bovengemiddeld populair bij deze doelgroep gezien het doorgaans lage prijsniveau, het laagdrempelige karakter en veelal mogelijkheid voor afhalen van met name de pizza.

Het aanbod in deze 15 gemeenten groeit harder (+11%) dan in de rest van Nederland (+5%). Deze groei is met name toe te wijzen aan de ontwikkelingen in G-4. Hier openden per saldo bijna 50 nieuwe Italiaanse restaurants de deuren, 73% van de totale groei uit deze ranglijst. Vooral in Utrecht is de groei fors (+32%).

Schaalvergroting

Italiaanse restaurants worden steeds groter. Deze schaalvergroting vindt met name plaats in de grotere steden. De schaalvergroting is in deze en de gemeenten met meer dan 50.000 inwoners fors sterker (+11%) dan de landelijke groei (+5%) van de oppervlakte van het Italiaanse restaurant. Dit beeld is herkenbaar in het grootstedelijke aanbod: de grootschalige Italiaanse fastcasual concepten zoals Happy Italy en Vapiano vestigen met name in de grotere steden en zijn soms groter dan 1.000m2.

Toekomst: trendy en veeleisend

Gezien de Italiaanse keuken veel raakvlakken heeft of kan creëren met foodtrends als gezondheid, vers, biologisch, storytelling en gemak, verwachten we dat de grote én kleine spelers ook de komende jaren meer winst zullen gaan boeken.

Het Italiaanse fast casual concept is steeds populairder bij de Nederlandse restaurantgast, echter wordt deze ook steeds veeleisender. De moderne gast wil meer service, met name als het gaat om snelheid en gemak. Vooral de processen reserveren, bestellen en afrekenen zullen een technologische ontwikkeling doormaken in de komende jaren. Hierbij kan men denken aan een combinatie van bestel- en betaalapplicaties in het restaurant of een live ‘tracker’ van de bereidingstijd voor je bestelling. Waar grote restaurants zich kunnen en wellicht moeten focussen op het verhogen van snelheid, lijkt het verstandig voor de ‘lokale Italiaan’ om te investeren in kwaliteit en identiteit. Voorbeelden hiervoor zijn een uniek interieur, een bijzondere service en/of een onderscheidende menukaart.

De bezorg- en afhaalmarkt ontwikkelt verder

Wij verwachten dat de groei in de to-go markt zich in de komende jaren fors doorzet. Deze markt maakt gebruik van de groeiende consumentenbehoefte aan gemak en snelheid. Om een to-go product succesvol in de markt te zetten, dient met name de bezorgdienst van een restaurant goed vindbaar te zijn. Daarnaast is een nieuwe ontwikkeling die de komende jaren zal groeien de vestiging van ‘productiekeukens’. Dit zijn locaties zonder persoonlijke service waar enkel to-go gerechten worden bereid. Hierbij zijn initiatieven bekend van Happy Italy met een ‘Happy Italy To Go’.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.