Oorlogsthema’s centraal in lezingencyclus erfgoedinstellingen Deurne-Asten-Someren

De gezamenlijke Peellandse erfgoedinstellingen nemen met hun cultuurhistorische lezingenreeks in het herfst- en winterseizoen 2018-2019 een voorschot op het provinciebrede oorlogsherdenkingsprogramma Brabant Remembers 1940-1945. Onder de noemer ‘Dodenvallei De Peel’ worden tijdens de lezingenreeks vier avonden belegd over oorlogsthema’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog diepe indruk maakten op de mensen in de Peel. Ook de jaarlijkse busexcursie wordt opgehangen aan het thema ‘Dodenvallei De Peel’.

Bij de cultuurhistorische lezingenreeks zijn betrokken: Museum Klok & Peel; Heemkundekring De Vonder Asten-Someren; Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne; Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Een werkgroep uit deze instellingen heeft voor de lezingencyclus de oorlog tot onderwerp gekozen, omdat het in 2019 75 jaar geleden is dat zuid-Nederland werd bevrijd. Dat wordt in de provincie Brabant herdacht met een breed activiteitenprogramma onder de noemer ‘Brabant Remembers 1940-1945’.

Dat programma is in de steigers gezet door de Stichting Crossroads Brabant, waarmee de Peellandse erfgoedinstellingen goede contacten onderhouden.

 

 

Crossroads Brabant heeft ter voorbereiding van het herdenkingsjaar in de hele provincie ‘levensveranderende’ persoonlijke oorlogsverhalen opgetekend en digitaal gepubliceerd. Een selectie van de verhalen wordt ingezet om op lokaal niveau herdenkingsactiviteiten aan te jagen. Behalve de geselecteerde ‘vensterverhalen’ zijn nog -tig andere oorlogsverhalen de moeite waard om van generatie op generatie te worden doorgegeven. Zeker in de Peel waar in de oorlog zoveel gebeurde, dat daar al lang geleden door een oud-verzetsstrijder de term ‘Dodenvallei De Peel’ aan werd gehangen.

 

 

De Peellandse erfgoedinstellingen gaan het in hun lezingencyclus hebben over Luchtoorlog in de Peel (maandag 8 oktober; inleider Marcel Hogenhuis); Kerkrazzia en Arbeitseinsatz (maandag 12 november; inleider Heidi Geven); Het front van de Duitse kant (maandag 17 december; inleider Jack Didden) en The 7th US Armored Division/ The Lucky Seventh (maandag 14 januari 2019; inleiders Hans van Toer, Piet Peters & Niek Hendrix).

Tijdens de bij de cyclus behorende busexcursie op zaterdagochtend 24 november worden een vijftal ‘oorlogssites’ bezocht in de gemeenten Someren, Asten en Deurne. Excursieleiders dan zijn Gerard Geboers, Ludo Boeije en Piet Snijders. De inschrijving voor de cultuurhistorische lezingencyclus ‘Dodenvallei de Peel’ staat per heden open.

Belangstellenden voor de lezingencyclus gelieve zich bij voorkeur voor 15 september aan te melden via de website van Museum Klok & Peel of via een speciale link op de websites van de deelnemende organisatoren.

Er zijn ook flyers in omloop waarmee men zich schriftelijk kan aanmelden bij Museum Klok & Peel (richten aan: Frank van Kempen). Het complete lezingenpakket inclusief de busexcursie en inclusief telkens ‘n ontvangst met koffie/thee kost € 32,50 p.p. en kan worden voldaan via IBAN NL84 RABO 0103601139 t.n.v. Museum Klok & Peel onder vermelding van: naam, aantal personen en ‘Lezingencyclus Dodenvallei De Peel’.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.