Nederlandse zandkunstenaar wint publieksprijs WK zandsculpturen

De Nederlandse zandkunstenaar Maxim Gazendam heeft met zijn sculptuur ‘Verleden en Toekomst’ de publieksprijs van het WK Zandsculpturen gewonnen. De afgelopen weken kon het publiek de stem geven aan de negen sculpturen die sinds begin juni op het Haagse Lange Voorhout te bezichtigen zijn. Nederland deed als gastland niet officieel mee aan het wereldkampioenschap. Door het publiek is Gazendam’s kunstwerk, met een gevel van het Kurhaus, portret van Jacob Pronk en de Scheveningse vissersvrouw, als favoriet bevonden.

De tweede plaats was voor JOOheng Tan uit Singapore met het werk ‘Nieuwe dimensies van schoonheid’. De derde plaats voor Benjamin Probanza uit Mexico met het werk ‘Liefde voor altijd’. Het WK Zandsculpturen is één van de highlights van Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen. Dit hele weekend zijn de sculpturen nog te bezichtigen met speciale rondleidingen voor blinden en slechtzienden.

 

 

De Britse zandkunstenaar Baldrick Buckle werd met zijn werk “De weg vanaf Scheveningen” op woensdag 13 juni jl. al verkozen tot de officiële wereldkampioen. Twee wekenlang kon het publiek ook zijn/haar stem geven. Circa 300.000 bezoekers kwamen een kijkje nemen op het Lange Voorhout. De grootse belangstelling en support van de omwonenden heeft er toe geleidt dat momenteel aan een plan gewerkt wordt om in 2019 ook een tentoonstelling te organiseren. De zandsculpturen krijgen dan een andere thematiek en invulling.

 

 

Speciale rondleidingen blinden en slechtzienden

Ook blinden en slechtzienden krijgen de gelegenheid de zandsculpturen te ervaren. Op zaterdag 18 en zondag 19 augustus geven speciale gidsen rondleidingen waarbij de kunstwerken aangeraakt mogen worden. Bezoekers kunnen zich aansluiten bij deze gratis rondleiding, elk heel uur vanaf 11.00 uur bij het Nederlandse sculptuur voor het Escher Museum. De afbouw van de zandsculpturen start aanstaande maandag.

WK Zandsculpturen in Den Haag

Den Haag viert dit jaar 200 jaar badplaats Scheveningen en is daarom de uitverkoren gaststad voor het WK Zandsculpturen. Voor het eerst vindt het wereldkampioenschap in Nederland plaats. Met veertig ton speciaal samengesteld zand maakten negen zandkunstenaars uit Groot-Brittannië, Ierland, Japan, Mexico, Nederland, Rusland, Singapore, Tsjechië en de Verenigde Staten begin juni ieder een kunstwerk van ongeveer 4 bij 4,5 meter. Nederland was als gastland uitgesloten van de wedstrijd, maar Maxim Gazendam, in 2015 Nederlands en Europees kampioen Zandsculptuur, creëerde buiten mededinging de aan Scheveningen opgedragen sculptuur Verleden en toekomst.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.