Verrassend La Palma

La Palma is het groenste eiland van de Canarische Eilanden en het hele jaar door een vakantiebestemming zonder massatoerisme. Verrassend is de link met Vlaanderen. Zo vind je er onder andere een ‘Van Dale straat’, Vlaamse kunst in verschillende kerken en loop je er nog altijd onze zuiderburen tegen het lijf. Niet voor niets dat La Palma ook wel “het Vlaamse Canarische eiland” wordt genoemd.

Het Vlaamse suikerplantagesucces

Heel wat bewoners van La Isla Bonita stammen af van Vlamingen die hier in de zestiende eeuw een handelskolonie hebben gesticht. Het waren ondernemende kooplieden uit Brugge en Antwerpen met familienamen als Avontroot, Van Praet, Van de Walle en Van Dale. Het oorspronkelijke huis van Van de Walle staat nog steeds in de straat Virgen de la Luz. De familie Monteverde stamt af van de Vlaamse familie ‘Van Groenenberghe’. Zij kwamen niet voor de schoonheid van het eiland – zoals de toeristen vandaag de dag dat doen – maar om suiker te verbouwen. Zij hebben op La Palma grote suikerterreinen, veel rijkdom en zelfs politieke macht verworven.

 

Lees ook dit artikel: De ‘casitas’ van La Palma

 

Vlaamse kunst in lokale kerken

Met de verworven rijkdom kochten onze zuiderburen kunstwerken uit Vlaanderen zoals houten religieuze beelden, tapijten en schilderijen. Die waardevolle Vlaamse kunst behoort nog altijd tot de meest bijzondere kunststukken van La Palma. In lokale kerken, kapellen en musea vind je verschillende vijfhonderd jaar oude gepolychromeerde beelden, zoals bijvoorbeeld in de Iglesia de San Francisco in Santa Cruz de la Palma.

 

 

Adembenemende sterrenhemel

La Palma staat bekend om haar adembenemende sterrenhemel en de ‘geringe atmosferische turbulentie’, zoals specialisten dat zo mooi omschrijven. Om de heldere hemels te kunnen bestuderen, werd op een hoogte van 2.333 meter de Mercatortelescoop geïnstalleerd. De telescoop wordt beheerd door het Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Leuven, is in 2003 ingehuldigd op de Roque de Los Muchachos en vernoemd naar de Vlaamse cartograaf Mercator. Er zijn wandelroutes die leiden naar het uitzichtpunt van Roque de los Muchachos, en naar de top van het eiland La Palma. Dit is een van de beste plekken in de wereld om naar de sterrenhemel te kijken, met een indrukwekkend uitzicht op een reusachtige 1.500 meter diepe vulkanische krater.

Nooit meer naar ‘huis’

Een van bekendste Belgische inwoners van La Palma is striptekenaar Werner Goelen, beter bekend onder zijn pseudoniem ‘Griffo’. Vraag je hem of hij La Palma ooit zou willen inruilen voor België, dan antwoordt hij steevast: ‘neen’. Hij woont en werkt al jaren op het eiland en maakte er als striptekenaar naam met de futuristische reeks ‘S.O.S. Geluk’. Griffo kent La Palma als zijn broekzak: van de mooiste hoekjes van het eiland tot de best bewaarde geheimen. Zijn kennis en enthousiasme voor La Palma werden door de lokale overheid gehonoreerd met de titel Embajador de Buena Voluntad de la Biosfera de La Palma (‘goodwill ambassadeur van de biosfeer’).

Logeren bij de Belgen

Er wonen nog zo’n 150 Belgen op La Palma. Wil je overnachten bij een Belgische familie, dan is Hotel Amberes (Hotel Antwerpen) – in Los Llanos de Aridane, het tweede stadje op het eiland – een aanrader. Ellen van der Werff en haar man Jef Van den Bogaert, afkomstig uit Antwerpen, runnen er een ‘charming & small’ hotel. Het Belgische logeeradres is gevestigd in een 17e eeuws huis met heerlijke patio en slechts zeven kamers, en is daarmee een fijne uitvalsbasis om de verrassende ‘Vlaamse kant’ van La Palma te ontdekken.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.