De Ostseeküstenradweg: fietsavontuur langs Hanzehistorie, eilanden en unieke natuur

Fietsen met zeezicht langs historische badplaatsen, oude Hanzesteden, eilanden, zandstranden en een uniek boddenlandschap met zijwegen die leiden naar een verrassend achterland. De Ostseeküstenradweg in Mecklenburg-Vorpommern is 670 kilometer lang een groot fietsavontuur fietsavontuur van 15 dagen langs de grotendeels vlakke kust. Door natuur die zadelpijn en vermoeide benen direct doet vergeten.

Hanzesteden en idyllische eilanden

De fietsroute begint in feite al bij de Deens-Duitse grens en meandert via Lübeck-Travemünde door naar het heuvellandschap van de Klützer Winkel in Mecklenburg-Vorpommern. Na wat kilometers door de fraaie natuur komen het UNESCO-werelderfgoed van Wismar, beroemd om de kerken in baksteengotiek, en het idyllische Insel Poel in zicht. Poel is klein maar fijn, hier fiets je 32 km lang in alle rust met veel trek- en broedvogels in je kielzog.

 

 

Via badplaats Kühlungsborn trap je vervolgens stevig door – na een stop bij Deck Beachclub Heiligendamm – over steile oevers en langs witte stad aan zee Heiligendamm naar Warnemünde. Dit stadsdeel van havenstad Rostock aan de Warnow is de trotse bezitter van het breedste zandstrand van de Oostzeekust.

 

 

Boddenlandschaft en kunstenaarskolonie Ahrenshoop

De volgende hoogtepunten zijn het ruige schiereiland Fischland-Darß-Zingst en de voormalige kunstenaarskolonie Ahrenshoop met rietgedekte huizen verscholen in de duinen. Dit maakt deel van Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft, een uniek stuk natuur met landtongen, bossen en steile kusten tussen Darß-Zingst en het eiland Rügen. Bodden zijn van de zee afgescheiden ondiepe, brakke meren, gevuld met zout en zoet water. In de lente en de herfst vliegen tienduizenden kraanvogels, eenden en ganzen in gigantische zwermen over het boddenlandschap.

Ahlbeck

Ahlbeck

Werelderfgoed van Stralsund en de krijtrotsen van Rügen

Machtige UNESCO-werelderfgoedstad Stralsund met z’n kleurrijke koopmanshuizen is de volgende stop op de kustroute. Altijd leuk: even de fiets parkeren voor een bezoek aan het Ozeaneum, een modern aquarium op Stralsunds haveneiland met alles over dieren die leven in de Oostzee. Om daarna koers te zetten naar het Rügen over de Rügendamm met zicht op de moderne Rügenbrücke en de Strelasund. De Ostseeküstenradweg loopt rondom het eiland langs de romantische Kaap Arkona, de iconische krijtrotsen van Nationaal Park Jasmund inclusief de 118 meter hoge Königsstuhl en elegante strandvilla’s in de plaatsen Binz, Sellin en Göhren.

Eindpunt: Greifswald en het eiland Usedom

Het sfeervolle Greifswald is zo‘n 40 km verwijderd van Stralsund. De stad, geboorteplaats van kunstschilder Caspar David Friedrich, heeft talrijke bezienswaardigheden zoals de Dom van Greifswald, de ruïne van het Eldena-klooster en de Museumhafen met 50 historische schepen. Van de universiteits- en Hanzestad is het niet ver meer tot de rivier de Peenestrom en de plaats Wolgast, poort naar het eiland Usedom, einddoel van de fietstocht. Het grootste deel van dit eiland behoort tot Mecklenburg-Vorpommern, het oostelijke deel is Pools grondgebied. Het trakteert op brede stranden, fraaie Oostzeebadplaatsen met lange promenades, goed bewaard gebleven badplaatsarchitectuur en mooie Seebrücken, grote pieren. Waaronder die van het schiereiland Gnitz waar zeldzame visotters, schuwe oeverzwaluwen en uitgestrekte jeneverbesbossen de dienst uitmaken.

Astenradweg

Astenradweg

Overnachten langs de route

Langs de Ostseeküstenradweg zijn goede en betaalbare accommodaties eenvoudig te vinden. Zo biedt Bett&Bike (www.bettundbike.de) altijd uitkomst, dit zijn fietsvriendelijke accommodaties geselecteerd door de ADFC, de Duitse fietsersbond. Naast de vele campings aan de kust om je tent neer te zetten, te vinden via www.bvcd-mv.de Het is wel aan te raden overnachtingen van tevoren te boeken, aangezien de fietstocht langs de Oostzeebadplaatsen populair is, vooral in de zomermaanden.

Matherturm accommodatie

Matherturm accommodatie


Stralsund

Stralsund


Algemene informatie op: www.off-to-mv.com/nl/ostseekuesten-radfernweg

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.