Peru eert de aardappel tijdens ‘Día de la Papa’

Op 30 mei stond de zuidelijk gelegen Peruaanse stad Cusco geheel in het teken van de ‘papa’; de aardappel. Met meer dan 3.200 verschillende soorten aardappelen is Peru dé bestemming voor aardappelliefhebbers en winnen ze het qua diversiteit en aantallen ‘by far’ van ons eigen ‘aardappellandje’.

Alleen al in de omgeving van Cusco vind je zo’n 1.200 soorten en dat is meer dan waar wij in Nederland van kunnen dromen. Tijdens ‘Día de la Papa’ vinden er verschillende optochten en festiviteiten plaats die uiteraard te maken hebben met Peru’s trots, de aardappel.

 

 

Peru is de belangrijkste aardappelleverancier van Zuid-Amerika: klein/groot, zacht/hard, je vindt ze in alle texturen, kleuren en maten. Omdat de aardappel zowel in de Peruaanse gastronomie als in de export al eeuwen een zeer grote rol speelt, hebben de Peruanen ‘Día de la Papa’ in het leven geroepen. Naast diverse festiviteiten biedt Inca Rail* reizigers de kans om een bezoek te brengen aan een aantal lokale aardappelboerderijen in de omgeving van Cusco en de diverse smaak van de regio te proeven.

 

 

Een park vol aardappelen: ‘Potato Park’

Gelegen in de Heilige Vallei, in de omgeving van de voormalige Inca-hoofdstad Cusco, ligt ‘Potato Park’. De naam doet denken aan een druk bezocht omheind park, maar niets is minder waar. Het 10.000 hectare grote ‘park’ is namelijk de regio waar de aardappel oorspronkelijk vandaan komt en waar de diepgewortelde lokale voedselsystemen van de Quechua-bevolking worden toegepast. Samen met bewoners van de zes inheemse boerendorpen die je hier vindt, werken biologen en landbouwingenieurs aan de bescherming en verbetering van de lokale voedselproductie en agrobiodiversiteit. Daarnaast heeft het park als doel het plattelandstoerisme te bevorderen. Behalve aardappelen worden hier ook andere inheemse gewassen uit de Andes geproduceerd: olluco, bonen, maïs, quinoa, tarwe, tarwi, mashua en oca. Maak kennis met het bestaan van de Peruaanse boeren in de Andes en kom alles te weten over hun tradities, gastronomie en verbondenheid met de natuur. Liefhebbers van landbouw en gastronomie, maar ook van cultuur en natuur zijn in Potato Park aan het juiste adres.

Aardappel hoofdrol in Peruaanse gastronomie

Peru’s gastronomie smaakt naar meer, en hoe! Het land won zes jaar achtereenvolgens de World Travel Award voor ‘Beste culinaire bestemming ter wereld’ en dat is uiteraard niet zonder reden. Dat de aardappel een enorm grote rol in deze gastronomische erkenning speelt, is na bovengenoemde informatie waarschijnlijk niet heel verrassend. Met name in de hooglanden kan men een gerecht zonder de geliefde aardappel niet indenken. Een aantal aardappelgerechten die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan dit culinaire paradijs: Papas a la Huancaína (gekookte gele aardappelen met een pittige kaassaus en sla), Carapulcra Chinchana (Peruaanse aardappelstoofpot), Guiso de Pollo y Papa (kip en aardappelen), Papa Rellena (gefrituurde gevulde aardappel) en Causa Limeña (gele aardappelen, een pasta van gele chilipeper, mais, tonijn, gekookt ei en zwarte peper).

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.