Sprookjesachtig smullen in het land van de gebroeders Grimm

Typisch Noord-Hessisch: dat zijn de uitgestrekte bossen en glinsterende meren. Glooiende heuvels en romantische vakwerkdorpen. Maar dat zijn ook de regionale specialiteiten: maanzaadgerechten van de Hohe Meißner. Kersenproducten uit Witzenhausen. Wildgerechten uit het Habichtswald. Of de traditionele ‘Ahle Wurscht’.

De regionale keuken van Noord-Hessen gebruikt wat de natuur en landbouwcultuur van de regio te bieden hebben. Nu eens creatief, dan weer authentiek en van eigen bodem.

Kassel-stad

De documenta-stad Kassel onderscheidt zich door een keur aan smaaksensaties: hier vindt men bijvoorbeeld machtige regionale specialiteiten, zoals ‘Ahle Wurscht’ en ‘Weggewerk’. Naast deze culinaire klassiekers zijn er ook allerlei nieuwe dingen te ontdekken. Zo zijn er sinds enkele jaren kleine, maar goede brouwerijen die een lekker ambachtelijk biertje brouwen, produceren enthousiaste stadsimkers originele Kasseler stadshoning en weten kwaliteitsbewuste fijnproevers ook de met de hand gemaakte Noord-Hessische gin te waarderen.

 

 

Natuurpark Habichtswald

Afwisselend, authentiek en lekker – zo presenteert het natuurpark Habichtswald zich bij zijn culinaire ‘landtouren’, die van mei tot oktober worden aangeboden. Tijdens de fiets- en wandeltochten met gids leren de deelnemers niet alleen het indrukwekkende landschap van het natuurpark Habichtswald kennen, ze maken ook kennis met regionale en historische bijzonderheden en proeven regionale specialiteiten, zoals wildspecialiteiten en vers geplukt fruit.

 

 

Geo-Natuurpark Frau-Holle-Land

In het tweede weekend van juli viert de vakwerkstad Witzenhausen haar traditionele kersenfeest, de ‘kesperkirmes’. Een goede gelegenheid om daarbij ook de nieuwe kersenwandelroute te ontdekken, die direct door de plantages voert en waarop allerlei informatie over de kersenteelt en de kersenboomgaarden met alle zintuigen kan worden beleefd. Ook in de nazomer wordt in het geo-natuurpark Vrouw Holle-land overal het einde van het oogstseizoen gevierd. Dan wordt ook het maanzaad in Germerode en Grandenborn geoogst en worden de al sinds de winter rijpende ‘Ahle Wurscht’ en het Meißner lamsvlees aangevuld met verse maanzaadolie, kersensap en vlierbessenjam.

Roodkapjeland

Dit volksfeest in Schwalmstadt-Ziegenhain stamt uit het jaar 1728, toen landgraaf Carl probeerde de boeren zover te krijgen dat ze aardappelen gingen verbouwen. Hij nodigde hen destijds uit voor aardappelen, sla en bier. Hoewel de boeren toen nog niet overtuigd waren van aardappelen, smaakte de sla hen uitstekend. Van de aardappel hoeft tegenwoordig gegarandeerd niemand meer overtuigd te worden. Desondanks nodigen de inwoners van Schwalmstadt bezoekers uit om op donderdag 31 mei 2018 naar de feesttent te komen om daar sla te eten. Een ander hoogtepunt van het volksfeest is de grote optocht van mensen in klederdracht op zondag.

Grimmsteig-belevenisregion

Tijdens een kruidenwandeling in de Grimmsteig-belevenisregio genieten wandelaars met al hun zintuigen van de schatten van de natuur. Daarbij leren de deelnemers op een zwerftocht door bos en veld door te voelen, ruiken en proeven de geneeskrachtige en smakelijke wilde planten in de regio kennen. Nog meer wandelplezier bieden de 6e Grimmsteig-Tage van 21 tot 24 juni 2018. Met meer dan 500 deelnemers in het afgelopen jaar behoren de Grimmsteig-Tage tot de grootste wandelevenementen in Hessen. Een bijzondere uitdaging dit jaar is een nieuwe etappe, waarop 165 km en 4000 hoogtemeters moeten worden overwonnen.

Natuurpark Reinhardswald

Vuur maken, schillen, hakken, wassen, koken, stomen, roeren en – genieten. In een jachthut in het sprookjesland Reinhardswald koken deelnemers onder leiding van kruidenvrouw Annette Zimmermann een meergangenmenu van lekkernijen uit bos en veld. Wat men hier over eetbare wilde planten, het bereiden van wildbraad en het koken op open vuur leert, kan men later ook zelf in de praktijk brengen. Om in de juiste stemming te komen wordt er een oerboswandeling, een paddenstoelen- of kruidenwandeling aangeboden.
Data in 2018: 20 mei, 28 juli,
18 augustus, 21 september en 3 oktober.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.