Clermont-Ferrand in de race voor de titel ‘Europese Culturele Hoofdstad’

Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de regio Auvergne in Frankrijk, stelt zich kandidaat voor de titel ‘Europese Culturele Hoofdstad’ voor 2028. De komende jaren zet de stad sterk in op culturele, economische en sociale ontwikkelingen.

In de aanloop naar de verkiezing zullen er de vele festiviteiten, workshops en conferenties worden georganiseerd met lokale partners, waaronder ruim 500 kunstenaars. Ervaar het zelf tijdens een stedentrip naar Clermont-Ferrand.

Effervescences – (her)ontdek de stad

Onder de noemer ‘Effervescences’ organiseert de stad tot tenminste 2020 veel verschillende culturele en kunstzinnige festivals, ontmoetingen, workshops, optredens en conferenties om de bewoners en toeristen Clermont-Ferrand te laten (her)ontdekken. Verspreid over de hele stad zijn er de komende jaren veel gelegenheden om te genieten van alles dat Clermont-Ferrand te bieden heeft.

 

 

Het project ging eind 2017 feestelijk van start met een artistiek kick-off evenement dat 50.000 bezoekers heeft getrokken. In 2018 werden de feestelijkheden afgetrapt met festival ‘Le Grande Station’ tijdens het Clermont-Ferrand Festival van de Korte Film en stond gehele in het teken van winter en skiën. Dit jaar staat het thema ‘gastvrijheid’ centraal van 4 tot en met 10 oktober.

 

 

Portret van de stad

Onderdeel van het project om de stad (beter) te leren kennen, zijn onder andere verschillende schilderingen die kunstenaars van acht wijken in Clermont-Ferrand en omgeving zullen maken. De kunstenaars gaan in gesprek met de bewoners en bespreken het gevoel dat hun wijk bij hen oproept. De verzamelde woorden, reflecties, herinneringen en alle andere input zullen worden vertaald in een bijzonder portret van de stad.

Cultuur naar de stad en de metropool

Gezamenlijk gaan de stad Clermont-Ferrand en de Clermont Auvergne Métropole aan de slag om cultuur naar het hart van de stad en omgeving te brengen als voorbereiding op de verkiezing voor Europese Culturele Hoofdstad.

In 2021-2022 wordt bekend gemaakt welke stad daadwerkelijk de titel Europese Culturele Hoofdstad 2028 mag gaan voeren.

Over Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand ligt centraal in de Auvergne en is ontstaan voor een vulkanische uitbarsting. De Franse stad is wellicht minder bekend dan steden als Parijs, Bordeaux en Lyon, maar heeft genoeg te bieden voor een leuke stedentrip. Clermont-Ferrand is een echte studentenstad en de thuishaven van het Michelin-poppetje.

Bezienswaardigheden zijn onder andere het Place du Jaude met haar fonteinen, de Notre-Dame-du-Pot Basiliek en de unieke kathedraal die is gebouwd van lavasteen. 10 kilometer buiten de stad ligt de Puy du Dôme, een grote lavakoepel in een van de jongste vulkanen van de Auvergne. Clermont-Ferrand is makkelijk bereikbaar met de rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam met Air France. Prijzen voor vliegtickets vanaf €150,-.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.