Krimpenerwaard? Ook in de winter is dit de moeite waard!

Struinend door de weilanden een frisse neus halen of uitwaaien langs het water: ook in de winter is het heerlijk wandelen in de Krimpenerwaard. Geniet u liever binnen van het koude seizoen? Bezoek dan een van de leuke musea, theaters of workshops.

Ook de vele pittoreske dorpen en stadjes zoals Lekkerkerk en Schoonhoven lenen zich uitstekend voor een gezellig winters bezoek. Warm tussendoor op in 1 van de vele lekkere restaurants waar u proeft van ambachtelijke streekproducten zoals warme chocolademelk met Fonteynkoek of een heerlijke wildmaaltijd. Ook schaatsliefhebbers kunnen hun hart ophalen als het ijs dik genoeg is: naast de vele sloten telt de Krimpenerwaard maar liefst veertien natuurijsbanen. Van natuur tot cultuur en van gezellige dorpen tot gastronomisch genieten: de Krimpenerwaard is Nederland in het klein. Hier vind je de hoogtepunten van Holland op 1 ‘eiland’ in het Groene Hart.

Winters wandelen

Genieten van een winters zonnetje langs de Oude Hollandse Waterlinie, in de Heemtuin Krimpen of lekker struinen door de polder. Geen betere plek om de winter te beleven dan wandelend door de groene oase van de Krimpenerwaard, centraal gelegen midden in de Randstad. Dat vindt ook Edward Doorn die we met zijn zoons tegenkomen bij het Loetbos: ‘Ondanks de kou is het heerlijk om er even uit te gaan, de natuur in. Anders zitten de kinderen in het weekend alleen maar binnen met hun tablet of mobiel te spelen.’ Ontdek deze winter zelf een van de vele verrassende wandelroutes zoals de Plagroute, de Molenwiekroute of de Vlonderpadroute (het zogenaamde kraamvrouwenpad).

 

 

Binnen is het warm en gezellig

Is het weer echt te slecht om buiten te zijn? Dan zijn er genoeg leuke binnenactiviteiten die u vast een warm gevoel bezorgen. Laat u rondleiden door het Schoonhovens Zilvermuseum of kijk mee met de molenaar van de Haastrechtse Boezemmolen no 6. Geniet u meer van film, theater of een mooi concert? Het sfeervolle negentiende-eeuwse Theater Concordia in Haastrecht biedt een zeer gevarieerd cultureel programma. Irma van Eckelhart zoekt haar vertier deze winter ook vaak binnen: ‘ik vind het leuk om zelf actief bezig te zijn, maar ben niet meer zo goed ter been. Daarom zijn de vele workshops die je in de Krimpenerwaard kunt volgen voor mij een uitkomst. Met onze vriendinnenclub hebben we al een keer zelf kaas gemaakt en volgende week gaan we wol verven, ontzettend leuk!’

Op glad ijs

Zodra er ijs ligt, is de Krimpenerwaard met haar vele sloten en weteringen een prachtig gebied om te schaatsen door de polder en langs boerderijlinten. De regio is niet voor niets de thuisbasis van meerdere schaatskampioenen zoals Hein Otterspeer en Patrick Roest. Haastrecht eert zelfs met een heuse ‘schaatsrotonde’ haar ijshelden Hein Vergeer en Leo Visser. Zodra het ijs dik genoeg is, kunt u diverse toertochten rijden zoals de Lansingtocht (Stolwijk), de Poldertocht (Bergambacht) en de Tweeprovinciëntocht (Haastrecht/Vlist). Of zwier over een van de vele natuurijsbanen die de regio rijk is.

 

 

Heeft u trek gekregen van alle activiteiten? Laat u dan lekker verwennen en verwarmen in een van de vele eetgelegenheden. Van ongedwongen eetcafé tot gastronomisch genieten en van romantisch dineren tot Proef de Polder: de Krimpenerwaard smaakt naar meer. Erica Visser slaat net wat kaas in bij Kaasboerderij Schep: ‘We vonden het leuk om niet alleen in een restaurantje te genieten van al het lokale lekkers, maar ook wat mee naar huis te nemen voor de kinderen. Dat wordt natuurlijk kaas. Op de Krimpenerwaard Foodkaart konden we precies opzoeken wat de dichtstbijzijnde verkooppunten zijn, handig.’

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.