Vervulling van 8 belangrijkste verlangens in de Dominicaanse Republiek

Is het nog nodig te herhalen dat een aantal van de allermooiste stranden ter wereld in de Dominicaanse Republiek liggen? Met hun wit zand, hun koralen en hun unieke omgeving behoren ze tot de meest geliefde toeristische bestemmingen van de hele wereld.

Ook de Belgische toeristen delen die mening… Kiezen is verliezen. En toch stellen we hier een lijstje voor met de 5 mooiste stranden van de Dominicaanse Republiek. Deze lijst is uiteraard niet alomvattend, en als u andere suggesties mocht hebben, dan zijn we u dankbaar dat u ze met uw lezers deelt.

Boca Chica

Dit lang en breed strand met fijn wit zand is omrand door turkooisblauw water. Het ligt op zo’n 30 km van Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Er zijn talloze mogelijkheden tot watersport, evenals talrijke bars en restaurants.

 

 

De stranden van Punta Cana en Bavaro

Ongetwijfeld bij de mooiste stranden ter wereld. Het zand is er wit, fijn en zacht, de kristalheldere wateren turkoois en er staan sierlijke kokospalmen aan de rand van het strand. Een koraalrif houdt de golven tegen. Het is een van de meest toeristische stranden, met talrijke “all inclusive” hotels.

Het eiland Saona

Dit paradijslijk eiland is gelegen in het Nationaal Park Del Este. Er wonen enkel vissers in een dorpje. De kokosbomen, het koraalrif, de kristalheldere turkooisblauwe wateren en het witte zand toveren de stranden van dit eiland om tot sprookjesachtige plekken. Voor de toeristen worden uitstappen georganiseerd om deze parel van de Caraïben te ontdekken.

Sosua

Dit strand ligt in de baai van Sosua en is een van de bekendste in het noorden van de Dominicaanse Republiek. Het is ongeveer 1 km lang en omgeven door turkooisblauwe en kristalheldere wateren. Kokospalmen zijn alomtegenwoordig en het zand is hier goudkleurig. Talrijke liefhebbers van diepzeeduiken bezoeken dit strand, omdat het ideaal is voor deze watersport.

Las Terrenas

In het noorden van het land, meer bepaald op het schiereiland van Samana, ligt dit strand van wit zand omgeven door een woud van kokosbomen. Las Terrenas is een van de meest geprezen en meest fenomenale stranden van de Dominicaanse Republiek. In de Dominicaanse Republiek zijn er echter niet alleen stranden. Het land beschikt over tal van andere attracties voor de bezoekers.

De geschiedenis via de hoofdstad Santo Domingo

De stad Santo Domingo ontdekken, is een geweldige manier om kennis te maken met de geschiedenis van het land, en tegelijk ook met de sfeer en het echte Dominicaanse leven.

Ontdek Santo Domingo, de wieg van de Nieuwe Wereld sinds 1496

Santo Domingo de Guzman werd in 1496 gesticht door Don Bartholomeus Columbus, Gouverneur van de “Grenslanden”. Daarmee is het de allereerste stad van de Nieuwe Wereld. Het “koloniale stadsdeel” werd in 1502 door Nicolas de Ovando gebouwd en vormt als het ware een stad in de stad. Deze historische enclave van de hoofdstad is door de Unesco als werelderfgoed erkend en herbergt schatten van monumenten. De totale oppervlakte bedraagt slechts 3 km² zodat men deze zone via mooie wandelingen kan verkennen. De geplaveide straten en de eeuwenoude voorgevels van de koloniale huizen vormen een pittoresk decor voor bars en cafés en voor restaurants en hotels waarvan een aantal geïntegreerd zijn in het hart van historische monumenten.

7 wonderen om er te ontdekken

Het Alcázar de Colón, de eerste kathedraal van Amerika, het Ozama-fort, het museum Las Casas Reales, de Nationale Plantentuin, de “Malecon” en het Paleis voor Schone Kunsten zijn de 7 wonderen van de Dominicaanse hoofdstad. Deze werden opgenomen in de “Representatieve lijst van de Schatten van het Cultureel Werelderfgoed”. 2 van deze parels zijn echt niet te missen…

De Nationale Plantentuin

In deze Botanische Tuin bevinden zich verschillende permanente tentoonstellingen over orchideeën, bromelia’s en varens. Er worden geregeld culturele activiteiten georganiseerd met betrekking tot de autochtone flora.

en het Alcazar de Colon

Gedurende 60 jaar was dit de zetel van de Spaanse kroon in de Nieuwe Wereld, en aldus speelde het Alcazar de Colon een strategische rol in de Spaanse verovering en kolonisering van Amerika. Hier hebben Cortez, Pizzarro, Balboa en Velazquez de verovering gepland van respectievelijk Mexico, Peru, Panama en Cuba. Als residentie van Don Diego Columbus, onderkoning der Indiën, viceadmiraal en zoon van de beroemde zeevaarder, was het Alcazar de Colon de verblijfplaats van het eerste onderkoningschap van Amerika in de zestiende eeuw. Dit bouwwerk is gelegen op de Plaza de España in het oud-koloniale stadsgedeelte. Het werd gebouwd met koraalrots in een stijlmengeling van mudejar en gotiek, tussen 1510 en 1514 met behulp van 1500 inboorlingen. Niet 1 enkele nagel werd gebruikt voor de constructie van de 22 plaatsen, 72 deuren en vensters van het eerste paleis in Europese stijl van de Nieuwe Wereld. In 1955 werd het gerestaureerd.’s Avonds wordt dit gebouw verlicht en alzo op een bewonderenswaardige manier in de kijker gezet, terwijl het hele plein zich met vreugde vult. In de maand december staat er een majestueuze kerstboom en de terrassen van de bars en de stijlvolle restaurants in de prachtige koloniale gebouwen blijven dan permanent bevolkt. Dit is beslist een van de meest trendy plekken van het koloniale stadsdeel.

Het culinair genot is overvloedig en gevarieerd in de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse gastronomie, die een aantal onder u hebben kunnen ontdekken op het vakantiesalon van Brussel. De Dominicaanse keuken is een mengelmoes van Creoolse, Spaanse en Franse invloeden. De Bandera is een typisch Dominicaans gerecht dat bestaat uit witte rijst, rode bonen en ragoutvlees en dat opgediend wordt samen met sla en gebakken bananen. In alle restaurants vindt men vis, zeevruchten en pijlinktvis. Ook langoesten en kreeft staan vaak op het menu. Tandbaars wordt dikwijls klaargemaakt met kokosmelk of met een groene saus (koriander, peterselie, look en olijfolie). Maar het meest populaire gerecht is ongetwijfeld gebakken kip, mede omwille van economische redenen. Fruit, fruit en nog eens fruit: mango, sinaasappels, bananen, guave, passievruchten, zuurzak (guanábana)…: er is voor elk wat wils! Op de Dominicaanse Republiek zijn er overigens uitstekende ecologische koffieplantages.

De Dominicaanse Rum

Al bestaat er een bier met faam in de Dominicaanse republiek (Presidente), rum blijft de meest geapprecieerde alcoholische drank, puur geserveerd of in een cocktail. 3 merken domineren de markt van de Dominicaanse rum: Brugal (de meest bekende), Barcelo en Bermudez (de meest zeldzame). De meest verspreide rum is de Brugal Extra Viejo, van het huis dat in 1888 te Puerto Plata opgericht werd door Andrés Brugal Montaner, de grootvader van de huidige bedrijfsleider. De witte rum is de jongste, en de bruine rum de oudste (de amberkleurige is zelfs 15 jaar oud). Hij wordt gerijpt in houten tonnen die gebruikt worden voor de beroemde Xerez wijnen uit Spanje. Het alcoholgehalte varieert van 38° tot 43°.

De Dominicaanse Sigaren

De Dominicaanse Republiek is de grootste producent en exporteur van sigaren ter wereld, met meer dan 200 miljoen verkochte sigaren per jaar.De productie is geconcentreerd in het landbouwgebied Cibao, in het noordwesten van het land. De belangrijkste fabrieken zijn gevestigd in Santiago de los Caballeros, de hoofdstad van de regio. In dit land bestaat zelfs een Nationaal Instituut van de sigaar. Er zijn talloze variëteiten van handgemaakte sigaren en ze zijn buitengewoon verleidelijk. Sommige zijn met vanille geparfumeerd. Davidoff, Aurora, Juan Clemente, Arturo Fuente, E Leon Jimenez en Pleiades zijn de meest bekende merken. Sedert 2011 hebben de sigaren van de Dominicaanse Republiek een “Appellation d’Origine Contrôlée” (AOC), namelijk die van “Dominicaanse sigaar”. In 2013 werd de goede kwaliteit van de Dominicaanse sigaar getest en bevestigd met de Lijst van de 25 Beste Sigaren Ter Wereld van het tijdschrift “Cigar Aficionado”. In deze rangschikking kregen de Dominicaanse sigaren maar liefst 11 plaatsen. Aldus is de Dominicaanse Republiek nummer 1 van de wereld inzake de productie van kwaliteitssigaren.

Carnavals om te dansen op Dominicaanse ritmes

Carnaval is een traditie die diep ingeworteld is in de Dominicaanse cultuur, en een authentieke expressie van de identiteit van haar volk. De eerste carnavalsvieringen dateren uit 1520, bij het begin van het koloniale tijdperk. Tijdens de Haïtiaanse bezetting werden geen vermommingen gebruikt, maar vanaf 1844 hebben de Dominicanen deze traditie in ere hersteld, echter zonder enig verband met religieuze activiteiten zoals daarvoor wel het geval was. Deze hebben ze vervangen door één enkele viering, 3 dagen voor Aswoensdag. Daardoor is februari dé carnavalsmaand geworden in de Dominicaanse Republiek. Iedere zondag van deze maand organiseren verschillende steden optochten. Ondanks de pracht en praal van deze carnavalstoeten, is het internationaal meest bekende carnaval dat van La Vega, en dat van de hoofdstad, Santo Domingo, dat normaal tussen de laatste zondag van februari en de eerste zondag van maart gevierd wordt. Op de laatste dag kent het ministerie van Toerisme en van Cultuur prijzen toe voor de beste kleding, de beste groepen etc., per categorie. Het meest opmerkelijke aspect van het ongewoon verrassende Dominicaanse carnaval betreft de invloed van verschillende culturen doorheen zijn evolutie. Na de onvermijdelijke beïnvloeding door de Spaanse cultuur volgde een enorme verscheidenheid aan personages uit de Afrikaanse beschaving of uit nog andere landen.

 

 

Zo hebben we de Diablo Cojuelo, de Califé of de Roba la gallina, te midden van andere figuren die zich op het ritme van de muziek en dans met de kleuren van de défilés mengen. Voor wat de carnavalsmaskers betreft, werden deze oorspronkelijk vervaardigd volgens de traditionele Spaanse techniek, maar gaandeweg zijn ze geëvolueerd dankzij de invloed van de Afrikaanse slaven en van de vrije mannen die met hun werk de artisanale traditie van de careteros creëerden. Zij waren immers de ambachtslieden die de Dominicaanse maskers fabriceerden. Deze makers zijn gemaakt met papier-maché, met pluimen, kranten, bananenbladeren, gekleurde kalebassen, stopsels van flessen of kledingknopen, om maar een paar voorbeelden van gerecycleerde materialen te noemen. Al deze materialen worden gebruikt om harmonie te scheppen en voltooien elk een etappe in het productieproces waarbij soms heel complexe technieken aangewend worden. Bovendien kunt u de diablos cojuelos ontmoeten… Gewapend met een zweep of met een blaas kastijden ze de deelnemers om de negatieve energieën uit hun lichaam te verwijderen en om ze te louteren, zodat de positieve energieën weer beter kunnen stromen.

Muziek

Carnaval, een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de Dominicaanse muziek… Dit is een eerbetoon aan de merengue, cultureel erfgoed van de Unesco. Over de herkomst van dit muziekgenre wordt al lang getwist – volgens de enen is de oorsprong Afrikaans, volgens de anderen Spaans… Maar zeker is dat dat de Merengue zowel nationaal als werelderfgoed is. Geen dag gaat voorbij zonder dat de deuntjes van deze simpele en populaire muziek weerklinken. Hierbij worden drie basisinstrumenten bespeeld: trommels, accordeons en güira’s (een Dominicaans instrument). Het dansen van Salsa en bachata (een van de merengue afgeleide, zachtere en meer romantische stijl) behoort uiteraard ook tot de zeden.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.