Het buitenmuseum hult zich in mystieke mist door schrijver Japin

Op 22 december is Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen van start gegaan met een exclusieve preview. Het buitenmuseum hulde zich in mystieke mist toen schrijver Arthur Japin en buren van het museum aan beide kanten van het water (Stavoren en Enkhuizen) voor het eerst het verhaal van het vrouwtje van Stavoren in licht, beeld en geluid ervaarden.

Tijdens de kerstvakantie is deze unieke ervaring in de avonduren te beleven in de sfeervolle donkere straatjes van het Zuiderzeemuseum.

Vrouwtje van Stavoren

Het vrouwtje van Stavoren en schrijver Arthur Japin waren zelf ook tijdens deze preview aanwezig. Het levensverhaal van het vrouwtje, over liefde en verdriet, hebzucht en mededogen, werd voor Zuiderzeelicht speciaal herschreven door Japin; ‘Niet alleen het museum, maar ook het verhaal onderga ik op een nieuwe manier’, vertelde hij na afloop van de preview.

 

 

Warm Gloeisap

50 directe buren uit Enkhuizen kwamen langs en vanuit Stavoren reisden 50 vrijwilligers van verschillende verenigingen en stichtingen af. Zij werden ontvangen met een warm glas Gloeisap van de Sapsommelier, hiermee wordt iedere bezoeker van Zuiderzeelicht in de komende 2 weken verrast.

 

 

De buren kregen daarnaast ook een warme stampottenmaaltijd, die tijdens Zuiderzeelicht in het Amsterdamse huis kan worden genuttigd. In kleine groepjes maakten zij de wandeling in het donker, waarbij de lichtprojecties verschillende plekken in het buitenmuseum in een bijzonder licht hulden. Na afloop was er de mogelijkheid om een exemplaar van het luxe Gouden Boekje ‘Het Vrouwtje van Stavoren’ aan te schaffen, dat speciaal voor Zuiderzeelicht is uitgegeven door uitgeverij Rubinstein, gebaseerd op de tekst van Arthur Japin.

Openings- en starttijden Zuiderzeelicht

Zuiderzeelicht is te bezoeken van 23 december 2017 t/m 7 januari 2018 tussen 16.30 en 21.30 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd. Voor de 23 en 26 december zijn de eerste 4 tijdsloten al uitverkocht. Reserveren kan via de website, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.

Bijdrage BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland

In februari ontving het Zuiderzeemuseum tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala een schenking van 580.000 euro om Zuiderzeelicht 3 jaar lang te realiseren. De BankGiro Loterij draagt dankzij haar deelnemers graag bij aan dit vernieuwende en unieke concept. Alle deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen met hun VIP-KAART gratis deelnemen aan deze belevenis.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.