Bezoek tentoonstelling met hedendaags design en oude ambachten

Tot en met 6 mei 2016 is de tentoonstelling Studio ZZM te bezoeken in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Oude ambachten en hedendaags design, ze vinden elkaar in deze tentoonstelling. 6 internationale ontwerpers werd gevraagd om met de ambachtsmensen van het museum nieuw werk te creëren. Dit leverde 6 studio’s op met ieder een eigen en hedendaagse invulling.

In een zevende studio stappen bezoekers in de schoenen van de ambachtsman en ontwerper. Ze gaan hier zelf aan de slag in het OS_Playstation van Thomas Lommée & Christiane Högner. Het is een soort meccano met bouwcomponenten gemaakt in het Zuiderzeemuseum. In de tentoonstelling vind je meer plekken waar je met je handen aan de slag kunt, maar kom ook zeker langs voor de speciale masterclasses en extra programmering in de weekenden en vakanties. Studio ZZM is een samenwerkingsproject met Design Academy Eindhoven en curatoren Jan Boelen en Evelien Bracke.

Doen!

In de tentoonstelling gaan je handen en hoofd aan het werk. Bij de OS_Playstation bouw je allerlei installaties met bouwcomponenten gemaakt in het Zuiderzeemuseum. Ook maak je in de tentoonstelling een scheepsknoop en speel je een schaduwspel met bootjes. In de weekenden leer je je eigen papieren boot bouwen. Zo maak je net als ontwerper Maki Suzuki een boot met 2 gezichten die je mee naar huis kunt nemen. Vanaf januari worden er masterclasses georganiseerd door verschillende ambachtsmensen en ontwerpers. De eerste masterclass duurt 2 dagen en wordt gegeven op 20 en 21 januari 2018 door mandenmaakster Ineke van der Sommen. De nadruk ligt tijdens deze masterclasses niet op het realiseren van een product, maar op de mandenvlechttechnieken waarmee je een (dragende) constructie maakt. Houdt voor de programmering de website van het Zuiderzeemuseum in de gaten.

 

 

Studio ZZM verbindt

Gastconservatoren Jan Boelen en Evelien Bracke koppelden een aantal internationale ontwerpers aan de ambachtsmensen van het museum. De mandenmaker, de touwslager en de andere vakmensen die normaal gesproken demonstraties geven aan het publiek, gingen nu in gesprek met de ontwerpers. Samen kwamen ze tot verrassende ideeën, waarin de oude ambachten die rond 1900 langs de Zuiderzee een belangrijke rol speelden, een nieuwe interpretatie krijgen. ‘‘De taalbarrière vormde voor hen geen hindernis. Zij beschikken allen de taal van de makers; het vakmanschap dat zich in handelingen uit in plaats van woorden,’’ aldus curator Jan Boelen.

 

 

Zo verschillend als de ontwerpers zijn, zo verschillend zijn hun werken. Neem Noam Toran & Marloes ten Bhömer: in plaats van een tastbaar voorwerp te maken, schreven zij een werkmanslied dat door het publiek kan worden meegezongen. Bij andere ontwerpen is de link met het ambacht directer, zoals de stoel gemaakt van zeildoek van Martino Gamper.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. Jaarlijks geeft het museum opdrachten aan kunstenaars en ontwerpers om kennis uit het museum verder te ontwikkelen tot nieuwe inzichten en deze toe te passen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.