Doen: een verkwikkende kerstvakantie in winters Duitsland

Aan het eind van het jaar worden we kritisch: we willen nog even genieten, samen iets moois beleven. Waar kan dat beter dan net over de grens in Duitsland, met een aangenaam vleugje buitenlandgevoel? Omdat het zo beregezellig was op de Duitse kerstmarkten, zindert de kerstsfeer nog even na, ook na Kerstmis.

En overal doen ze aan warme winterpret: feeëriek verlichte ijsbanen, sauna en wellness om mee te kuren, knotsgek indoor speelplezier.

Voor wintersport hoef je niet helemaal naar de Alpen!

Veel meer dan een Weihnachtsmarkt: de Dülmener Winter. Het centrum van alle pret is de authentieke Rodelhütte pal naast de ijsbaan, goed voor onvervalste après-ski. Voor wie blijft plakken: een uitgebreide menukaart. Nog open tot en met 7 januari, in Dülmen dus. Bij Ibbenbüren on Ice halen ze alles uit de kast: schaatsen natuurlijk, in de openlucht. Een drankje in de knusse Almhut. Lachen bij het Eisstockschießen, de vrolijke variant uit de Alpenlanden op curling, maar dan met dikke houten knotsen. Nog tot 7 januari. Betoverend mooi: het stadje Ahaus ‘im Winterzauber’. Overal lichtjes, prachtige etalages in de oude binnenstad. Plus een tijdelijke ‘Alp’ met verse sneeuw (!) om vanaf te roetsjen in zo’n dikke vrachtwagenband, ook wel Rodelreife of Snowtube. Nog tot 30 december. Op de ijsbaan in het park in Oelde gaat het óók om de sociale contacten. Even schaatsen, dan weer genieten van warme chocolade of voor de lekkere trek patat met heerlijke Bratwurst! Nog tot 7 januari.

 

 

Geweldige traditie

Geweldige traditie, op de laatste vrijdag van het jaar, 29 december: ‘Schuhsoolenbacken’ op de nostalgische boerderij van het Tierpark in Nordhorn. Niet echt schoenzolen natuurlijk, maar zoete wafels uit het wafelijzer boven een open vuur. De entree voor de dierentuin is vanaf 16 uur gratis.

 

 

Leuker kan bijna niet: de ijsbaan bij het kasteeltje Ledenhof in Osnabrück. In de buitenlucht, maar wel overdekt. Rond het ijs gezellige activiteiten en muziek, inclusief rustieke Après-Ski Hut. Daarna de binnenstad in, sprookjesachtig verlicht dankzij het festival ‘Lichte Momente’. Videoprojecties in de antieke wijk Heger Tor Viertel en op het beroemde Felix Nussbaum Haus, een ritje in een spectaculair rijtuig door een virtuele fantasiewereld. Is het een kermisattractie of Kunst? In Osnabrück nemen ze graag drempels weg, met wat humor. Nog mogelijk tot 30 december.

Ook een goede combinatie: lichtkunst en wellness!

Kuuroord Bad Rothenfelde, beroemd om het heilzame zout, je moet het ooit gezien hebben tijdens de tweejaarlijkse ‘Lichtsicht Projektions-Biennale’. Overal zijn ze, de lichtkunstwerken. Op het 114 meter lange historische Gradierwerk bijvoorbeeld, dat zachtjes mineralen vernevelt, of op doeken van soms wel 11 meter hoog, op boomtoppen. Te zien tot 28 januari 2018. De volgende ochtend een duik in het geweldige zwembad Carpesol. Met sfeervolle sauna’s, een warm zoutwaterbad, gigantische lichtkoepel voor daglicht, panoramasauna met dakterras, waar je uitkijkt op de heuvels van het Teutoburger Wald. Bij Saunapark Epe mikken ze op ‘grenzeloos genieten’. Behaaglijk, rustgevend, dat is de bedoeling. Dat merk je aan alles: gedempt licht, rustige kleuren, zachte muziek, in de sauna alle aandacht voor het opgietritueel. Toch even avontuurlijk afkoelen? Dat kan in de ijskoude Crushed Ice Bron.

Tijd voor actie en rode wangen: indoor speelplezier!

Net geopend in Lingen, Emsland: minigolf in 3D en helemaal indoor. Een enorm terrein, met 6 thema’s, waar je makkelijk kunt verdwalen tussen de 18 verschillende holes. Een balletje slaan midden in de jungle, in een bonte onderwaterwereld, in een Egyptische grafkelder, uiteindelijk blijft het toch gewoon concentreren en mikken. Nordhorn heeft het ‘Grafschafter Sportpark’. Alle leuke doe-dingen overzichtelijk bij elkaar op een paar vierkante kilometer. De overdekte ijshal, het speelparadijs voor kinderen ‘Crocky’ en – ideaal bij wat slechter weer – het nieuwe zwembad DelfiNoh, met uitdagende klimwand, nu eens niet aan de muur, maar boven het klotsende water. De voormalige boerderij Ketteler Hof in Haltern am See (een half uurtje rijden van Münster) is een attractie op zich. Alleen al dankzij de knotsgekke indoor ‘Spielwelten’ om te klimmen, glijden, ravotten of op ontdekkingsreis te gaan. De wereld ligt letterlijk aan je voeten: stukjes Afrika, Zuid-Amerikaanse jungle, tropisch mangrovebos, ruimtevaartwereld, moderne stad of berglandschap.

Kers op de taart om het jaar af te sluiten: de Meyer Werft in Papenburg

Laat je verbazen met indrukwekkende maten en getallen, op de scheepswerf aan de Ems waar de mega-cruiseschepen der superlatieven worden gebouwd. Luxe, perfect afgewerkt, technisch ingewikkeld, maar vooral: heel erg groot. Prachtig moment om te gaan kijken, want de oceaanreus Norwegian Bliss is bijna af en gaat begin 2018 te water. De Open Dagen van 27 tot en met 29 december heten hier Tage der Region, bedoeld voor Papenburg en omgeving, maar bezoekers van ietsje verder weg zijn van harte welkom. Wel even van tevoren reserveren op www.papenburg-marketing.de of zelf bellen met (+49) (0)4961 8396-0

Meer winterse uitstapjes: geheim over de grens.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.