Sundance Film Festival 2018 in de ban van ‘me too’, Trump en klimaat.

Van 18 tot 28 januari 2018 vindt in Utah voor de 34e keer het Sundance Film Festival plaats. Dit na Cannes grootste filmevent is vernoemd naar het skiresort van inititiator Robert Redford, Sundance. Inmiddels is het veel grotere Park City het epicentrum van het festival.

110 films in 10 dagen

Verwacht wordt dat er zo’n 40.000 bezoekers gaan kijken naar de 110 films die gedurende 10 dagen worden vertoond in diverse theaters, bioscopen en cafés. Dit filmfestival biedt met met name onafhankelijke filmmakers een podium voor een groot en internationaal publiek. Uit de meer dan 3901 ingezonden films, afkomstig uit 29 verschillende landen is een selectie gemaakt. Rode draad van de films die straks hier hun première gaan krijgen, zijn de verhalen met een boodschap, die aanzetten tot nadenken en mensen met elkaar verbinden.

 

 

Films met actuele thema’s als seksueel misbruik, klimaatverandering en Mr. Trump

In de line-up is te zien dat de klimaatverandering – net als vorig jaar, toen Al Gore’s Unconvenient Truth 2 hier debuteerde – een belangrijk thema vormt. Zo wordt in Inventing Tomorrow een groepje van jonge aankomende wetenschappers van over de hele wereld gevolgd, die zich voorbereiden op de International Science and Engineering Fair. Hun kijk op de wereldbedreigingen die tevens hun toekomstbeeld bepalen is een fascinerende invalshoek.

 

 

Daarnaast aandacht voor de uiterst actuele conversaties over en malversaties met slachtoffers van seksueel misbruik in de film Seeing Allred. Advocate Gloria Allred wordt gevolgd in haar strijd tegen het vrouwonvriendelijke gedrag van onder andere Bill Cosby en President Trump. Tevens kijkt Our New President op een komische wijze en met veel ‘fake news’ terug op Trump’s opmars naar het Witte Huis en de vermeende Russische inmenging.

Skiën overdag en film kijken ’s avonds

Bijzonder is dat dit filmfestival plaatsvindt in een omgeving dat het ’s winters met name moet hebben van wintersporters. Park City biedt met Park City Mountain het grootste skigebied van Amerika. Sundance is een veel kleiner skioord, op zo’n 45 min. van Park City, in eigendom van acteur Robert Redford. Als fervent natuurliefhebber en skiër (nog steeds!) kaapte hij in 1969 dit indrukwekkend stukje natuur – voormalig thuisgebied van de Ute-Indianen – weg voor de neus van gretige projectontwikkelaars. Hij wilde de natuur behouden en er slechts een handjevol bebouwing toelaten. Aldus geschiedde. Vele bevriende schrijvers, cineasten en acteurs vonden hun weg naar Sundance en inspireerden elkaar in deze natuurlijk omgeving tot nieuwe artistieke werken. Dit bracht Robert Redford en zijn Sundance Institute op het idee om een jaarlijks filmfestival te organiseren. Tot op de dag van vandaag vind je in Sundance verspreid tussen de bomen zo’n 100 mountainlodges, waaronder enkele als kleinschalig hotel of B&B functioneren. Delta Air Lines biedt 4 x per week rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Salt Lake City, op 30 min. van Park City en op ca 45 min. van Sundance.

Meer informatie over het Sundance Filmfestival en tickets op Sundance.org.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.