Vliegen zorgt voor Vrijheid

Vandaag werd in Geneve bekend gemaakt gemaakt door de IATA, de International Airline Transport Assocation dat vliegen voor vrijheid zorgt. Elke dag worden er wereldwijd meer dan 100.000 vluchten veilig uitgevoerd tussen meer dan 20.000 steden. Vliegen is zelfs de helft goedkoper geworden in vergelijking met het jaar 2000.

Vier miljard reizigers

Op jaarbasis zorgen de wereldwijze vliegtuigmaatschappijen dat 4 miljard mensen de wereld over kunnen vliegen. 20.000 Steden zijn daarbij rechtstreeks met elkaar verbonden door een vlucht daartussen. Dat zorgt voor keuze en vrijheid bij toeristen en zakenreizigers. Vliegen is zeer veilig; in de 1e helft van 2016 zijn er 3 fatale ongelukken geweest. Dat zijn er nog steeds 3 teveel, maar het geeft aan hoe veilig deze manier van transport is.

 

 

Dat vliegen een grote industrie is blijkt uit het feit dat de 4 miljard mensen die elk jaar vliegen 750 miljard dollar uitgeven aan hun vluchten. Voor 2018 verwacht de IATA een stijging in de ticketprijzen door een toename van de brandstofkosten, luchthaven kosten en personeelskosten. Dat zal reizigers niet weerhouden om het vliegtuig te pakken. Het vliegen boost het toerisme. IATA voorspelt dat de totale markt naar 776 miljard dollar stijgt in 2018, dat is 15% toename in slechts 2 jaar tijd. De gemiddelde wereldburger reist elke 21 maanden met het vliegtuig. In 1996 was dit slechts 1 keer per 50 maanden. En in 2000 elke 43 maanden. Dat zorgt voor een geschatte winst voor de wereldluchtvaart in 2018 van ruim 38 miljard dollar.

 

 

De 20.000 “city-pair connections” zoals IATA ze noemt reduceren zowel de tijd als de kosten van het reizen per vliegtuig. In 2017 zijn er maar liefst 1.351 city-pairs toegevoegd aan de markt en zijn er 1.683 nieuwe vliegtuigen in gebruik genomen door de airlines. Ook is de bezettingsgraad van de vliegtuigen toegenomen naar een recordhoogte van 81.4%. Dat zorgt voor meer eisen aan luchthavens. Luchthavens moeten sneller uitbreiden, meer capaciteit krijgen om vliegtuigen te verwerken en op te laten stijgen en landen, de zogenaamde slots. Vooral in Europa zorgt beperkte beschikbaarheid van slots voor een afname in groei.


Dit kan ook zorgen voor vertragingen en daardoor ongemakken voor passagiers. In Europa is daar wetgeving voor; de EU Regulation 261. Passagiers kunnen aanspraak maken op een financiële vergoeding als zij meer dan een x aantal uren te laat op hun bestemming aankomen. Deze financiële compensatie is de IATA een doorn in het oog. En nog meer de zogenaamde Claims Farms die hierdoor ontstaan zijn. Bedrijven die zich toeleggen op het automatisch insturen van claims in ruil een percentage van de vergoeding, soms wel tot 30%. “Hier is een hele nieuwe industrie ontstaan die niets met passagiers te maken heeft maar alleen op financieel gewin uit is voor zichzelf”, zegt Alexandre de Juniac van IATA. IATA waarschuwt dan ook regeringen voor deze “bedrijven” om niet dezelfde fouten te maken als de EU heeft gedaan. Zij wil graag dat er een goede verhouding gevonden wordt tussen het belang van de airlines en die van de passagiers, op wereldwijd niveau.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.