PaulCamper Tips: vind nu de ideale verhuurcamper

Het najaar is de tijd dat veel campereigenaren hun camper te koop zetten. Ook veel verhuurfirma’s ruilen hun boedel in. Dat is hét moment voor iedereen die een tweedehands camper zoekt om zelf mee te kamperen én om te verhuren via PaulCamper.

Maar de doorloopsnelheid is erg hoog. Het is dus belangrijk toe te slaan als de juiste camper voorbijkomt. Maar hoe herken je deze? PaulCamper deelt tips op basis van de uitgebreide ervaring van Mirko Weissenborn, fanatiek camperaar en voormalig bedrijfsleider bij de Duitse keuringsinstantie TÜV en productmanager bij Knaus Tabbert.

Ongekend populair

Een belangrijke tip van Mirko is om de alkoofcamper niet te vergeten. Halfintegraal campers en VW-bussen met verhoogd dak zijn ongekend populair. Hetzelfde geldt voor buscampers. Maar in hun zoektocht gaan veel mensen voorbij aan de alkoofcamper. Dit type campers heeft vaak dienst gedaan bij verhuurbedrijven en is daarom altijd goed onderhouden. Een tweedehands camper kopen kan op 2 manieren, bij de dealer of via de particulier. Kopen bij de dealer heeft als voordeel dat er garantie verleend moet worden en de camper bij verkoop aan technische eisen en veiligheidseisen voldoet. Particulieren hebben meer vrijheid op dit punt en juist daarom is het belangrijk om de camper extra zorgvuldig te controleren op gebreken. Het verschil is echter wel terug te zien in de prijs.

 

 

Tips and trics

Voor beide geldt: het aankoopproces begint al bij het stellen van gedetailleerde vragen per email. Bij latere onenigheid kan dit altijd als ‘bewijs’ dienen. Is er een afspraak voor bezichtiging gemaakt, let dan goed op de volgende zaken:

  • De eerste stap die in een camper zet, zegt veel. Naast dat je je wel of niet thuis voelt, kun je direct zwakheden in de vloer voelen. Let op dat de vloer niet kraakt of buigt.
  • Gebruik je neus. Als luchtverfrisser het enige is wat je ruikt, moet je op je hoede zijn. De kans is groot dat er iets verborgen wordt, bijvoorbeeld vochtplekken die normaal een muffe geur veroorzaken. Voel goed aan de stof van de bankjes en de matrassen. Als deze vochtig aanvoelen zijn er lekkages geweest en waarschijnlijk zijn ze er nog steeds.
  • Neem de tijd voor het inspecteren van de hoeken van de camper. Hier komen het vaakst lekkages voor. Kijk goed naar kleurverschillen en voel met je handen.
  • Controleer de buitenkant. Kijk vooral goed op het dak en naar de bodem en let ook hier weer op kleurverschillen die kunnen duiden op lekkages.
  • Controleer de technische uitrusting van de camper. Probeer bijvoorbeeld de kraan, de wc en de verwarming.
  • Check of al het papierwerk in orde is, inclusief bonnen en keuringsrapporten en handleidingen van accessoires. Pas na al deze checks kun je gaan proefrijden. Ga ook de snelweg op. Daar gaat je camper waarschijnlijk aardig wat uren doorbrengen. Schakel door alle versnellingen heen en test vooral de remmen goed.

Wie zelf weinig technische kennis heeft of een onervaren camperaar is, doet er goed aan een onafhankelijke keuring te laten doen. Houd daar dus rekening mee in je planning. Neem tenminste enkele uren de tijd om een camper goed te bestuderen en ook aanwezige apparatuur en accessoires als verwarming en zonwering te testen.
Ten slotte is de verkoper zelf al een goed visitekaartje van de camper. Echte liefhebbers zijn vaak eenvoudig te herkennen. Zij kennen hun camper door en door en kunnen je bijna alles vertellen over de kleinste details.

Oude vertrouwde caravan

Wie wil gaan kamperen hoeft overigens geen camper te kopen; de oude vertrouwde caravan is altijd een optie. Ook die zijn tweedehands goed verkrijgbaar en hebben weer hun eigen voordelen. Zo zijn caravans doorgaans wat eenvoudiger te beoordelen op schade of verborgen gebreken. Omdat er geen motorblok en aandrijving in zitten zijn ze ook voor leken makkelijker te controleren.

 

 

PaulCamper stelt als eis voor de verhuur dat de camper of caravan in aantoonbaar goede staat moet zijn. De camper is rijvaardig en goedgekeurd. Daarnaast moet ieder voertuig natuurlijk verzekerd zijn. Dit kan met een aanvullende verzekering voor verhuur, bijvoorbeeld via de NKC. Heb je geen verzekering die verhuur dekt? Dan wordt de camper door PaulCamper tijdens de verhuurperiode verzekerd met een speciale aanvullende verzekering van Allianz Nederland Schadeverzekering. Deze activeert PaulCamper automatisch per dag voor de huurperiode. De eigen camperverzekering blijft als basisverzekering voor de camper van kracht voor eigen gebruik.

Over PaulCamper

PaulCamper is het bemiddelingsplatform voor de particuliere verhuur van campers. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Dirk Fehse, toen hij zijn eigen camper “Paul” als eerste camper via het platform te huur aanbod. Inmiddels weten meer dan 10.000 huurders en 1.700 verhuurders hun weg te vinden naar het peer-to-peer verhuurplatform.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.