‘City Gazing’ boven Kuala Lumpur en Amsterdam

Het Nederlandse designcollectief VOUW is verantwoordelijk voor het lichtkunstwerk City Gazing dat vanaf 24 november boven het Maleisische Kuala Lumpur hangt. De lichtinstallatie van meer dan één vierkante kilometer hangt straks 15 meter boven de stad en weegt 917 kilo.

Het kunstwerk verbeeldt de infrastructuur van de metropool alsof ‘s nachts vanuit een vliegtuigraam naar beneden wordt gekeken. VOUW is met een tweede lichtinstallatie te zien tijdens Amsterdam Light Festival (30 november 2017 t/m 21 januari 2018). Speciaal voor het festival maakt het collectief Stadstaren, een lichtkaart (324m2, 145 kilo) van Amsterdam, zwevend boven de Herengracht.

Wat sterren zien als ze naar de aarde kijken

De werken zetten de wereld letterlijk op z’n kop en laten voorbijgangers ervaren hoe Kuala Lumpur en Amsterdam eruit zien vanuit het perspectief van de sterren. De kunstwerken symboliseren de ‘voetafdruk’ van licht die de mens achterlaat op aarde. Waar Stadstaren tijdens Amsterdam Light Festival tussen de bomen boven de grachten hangt, is City Gazing in Kuala Lumpur te zien boven een nieuw winkelcomplex in de wijk Sungai Buloh. Dit complex is ontworpen door de Maleisische architect Kevin Mark Low, bekend door zijn eigenzinnige en minimalistische stijl. Beide kunstwerken zijn gemaakt in een periode van zes weken, in samenwerking met een internationaal team van designers, architecten en installateurs.

 

 

City Gazing, Kuala Lumpur
Vanaf 24 november 2017, permanente installatie
T6 Light Grey, Sungai Buloh

 

 

Stadstaren, Amsterdam (tijdens Amsterdam Light Festival)
30 november 2017 t/m 21 januari 2018
Dagelijks verlicht van 17.00 tot 23.00 uur (tijdens Oud & Nieuw tot 20.00 uur)
Herengracht, tussen de Leliegracht en Herenstraat

Over VOUW

Het Amsterdamse designcollectief VOUW is opgericht door Justus Bruns en Mingus Vogel. ‘City Gazing’ en ‘Stadstaren’ zijn hun eerste lichtinstallaties – in Maleisië in opdracht van Maleisisch curator Winston Liew en in Nederland in opdracht van Amsterdam Light Festival. Eerder waren Justus Bruns en Mingus Vogel de initiatiefnemers van o.a. Times Square Art Square en Les Oiseaux de Merde. Ook staan zij bekend om hun onderscheidende digitale werk.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.