Pieten, pakjes en pepernoten: Pietendorp in het buitenmuseum

Op 25 en 26 november en zondag 3 december is het zo ver, Pietendorp in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Havenpieten, Muziekpieten, Schoolpieten, vliegende Pietenracepieten en Pakhuispieten, ze zijn er allemaal weer bij.

pietendorp-zuiderzeemuseum

Ze nemen ook dit jaar hun intrek in het buitenmuseum. Dat betekent huizen vol pakjes en een pepernotenbakkerij die op volle toeren draait. Tickets voor het Pietendorp zijn online te koop via de website van het Zuiderzeemuseum. Tot en met 18 november loopt de voorverkoop, waarbij een ticketprijs met korting geldt.

Verschillende activiteiten

Overal in het buitenmuseum zijn verschillende activiteiten. Doe mee aan de vliegende pietenrace of luister naar een verhaal van de Voorleespiet. Ontmoet de Pieten op straat, ‘vaar’ mee met de stoombootjescarrousel en ga onder andere langs bij de pepernotenbakkerij, pietenpakkenwasserij en de stal van Amerigo. Op het speciale oefendak kunnen alle kleine Hulppieten een pietentraining volgen. Zij leren hier pakjes in de schoorsteen te gooien om er daarna ook zelf door naar beneden af te dalen. Het kaaspakhuis wordt dit jaar door Verkade omgebouwd tot het enige echte Chocoladeletterpakhuis. Ieder kind kan een chocoladeletter winnen en speciale chocoladeletter LINGO spelen. Met dank aan Verkade voor de chocoladeletters.

 

 

De enige echte Pakjesboot

Tijdens het Pietendorp leggen 2 pakjesboten aan in de havens van het museum. Pakjesboot 10 en Pakjesboot 12; de laatste alleen op 25 en 26 november. Pakjesboot 12 is de enige echte boot van Sinterklaas, bekend van televisie.

 

 

De pakjesboten zijn ook van binnen te bekijken. Zie hier met eigen ogen waarmee de Pieten hun jaarlijkse oversteek maken van Spanje naar Nederland én weer terug.

Kaartverkoop en informatie

Het Pietendorp is op 25 en 26 november en zondag 3 december geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het Zuiderzeemuseum adviseert om vooraf kaarten voor het Pietendorp via de webshop van het museum te kopen. Tot en met 18 november loopt de voorverkoop, waarbij een ticketprijs met korting geldt. Mensen met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart en Vrienden van het Zuiderzeemuseum hebben gratis entree en hoeven vooraf geen kaartjes te reserveren.

zuiderzeemuseum-pietendorp

Bereikbaarheid

Het Pietendorp is te bereiken via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg in Enkhuizen. Volg de omleidingsborden en de instructies van de verkeersregelaars om de auto te parkeren.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.